Ce probleme de sanatate poti avea vara. Sfaturi de vacanta

Vacanta de vara vine la pachet si cu cateva neajunsuri, nu doar cu soare si relaxare. De fapt, chiar soarele poate fi o problema. In cazul femeilor, sezonul cald poate accentua unele afectiuni sau poate aduce provocari noi. Care sunt problemele de sanatate la care sunt predispuse femeile, in concediul de vara?

In functie de problemele pe care le poti intampina vara, ti-am pregatit o lista cu cateva recomandari de care este bine sa tii cont, daca te pregatesti de vacanta – fie ea la munte, la mare, sau daca alegi sa colinzi strazile insorite ale unui oras european:

  1. Alergia la soare

Alergia solara este o afectiune comuna, care se manifesta prin aparitia unor reactii cutanate in urma expunerii la soare. Cea mai cunoscuta forma este eruptia polimorfa la lumina – numita si  sensibilitate la lumina – determinata de prima expunere la radiatiile ultraviolete puternice, la inceputul primaverii si al verii, cand pielea este caracterizata de o sensibilitate marita. Simptomele (piele inrosita si tumefiata, vezicule, prurit, frisoane, dureri de cap) se manifesta la cateva minute sau ore de la expunere si dispar in cateva zile, daca se iau cateva masuri de precautie.

Recomandari: Evita medicamentele fotosensibile, care maresc sensibilitatea pielii la radiatiile solare, sau renunta la sesiunile lungi de plaja, in timpul administrarii anumitor tratamente – in special daca ai o predispozitie pentru acest tip de alergie. Care sunt aceste medicamente? Antiinflamatoarele precum Ibuprofenul, antidepresivele, medicamentele antiacneice, numeroase antibiotice precum Doxiciclina sau Tetraciclina si, in unele cazuri mai rare, anticonceptionalele orale.

Alte produse care pot determina sau accentua reactiile pielii la radiatiile ultraviolete si pe care ar trebui sa le folosesti cu masura, in cazul expunerii prelungite la soare, sunt: cremele antiseptice cu aplicare locala, cremele cosmetice pe baza de retinol, indulcitorii artificiali, cremele cu efect de albire a tenului, produsele de protectie solara care contin parabeni, parfumurile de esenta tare.

  1. Infectiile urinare

Acest tip de infectie reprezinta o afectiune frecvent intalnita la femei, in fata careia organismul se arata vulnerabil mult timp de la primul episod, ceea ce conduce la recidive. Infectia tractului urinar inferior (in limbaj medical – cistita) se manifesta prin urinari frecvente, insotite de usturimi si dureri si este provocata de actiunea bacteriei E. coli, dar si a altor microorganisme, asupra tractului urinar si rinichilor.

Factorii care contribuie la declansarea infectiei sau la revenirea acesteia sunt numerosi in perioada verii: simptomele infectiei urinare se pot accentua in cazul bailor repetate in mare, purtarii de lenjerie stramta, din material sintetic, sau alegerii unor costume de baie care se usuca greu. Netratata, infectia urinara poate conduce la probleme renale mult mai serioase, asadar este important sa te informezi atent si sa nu amani vizita la medic, daca observi revenirea simptomelor in concediu.

Recomandari: Alaturi de tratamentul prescris de medic, cel mai adesea bazat pe utilizarea de antibiotice, ai nevoie si de un tratament natural, cu probiotice. Acestea sunt microorganisme vii care mentin sanatatea florei microbiene si care inhiba dezvoltarea agentilor patogeni, contribuind astfel la reducerea riscului de aparitie a unei recidive. Administrarea probioticelor este indicata in special in cazurile in care ai avut deja o infectie si iti doresti un tratament preventiv, pe termen lung.

  1. Toxiinfectia alimentara

Cu toate ca nu este o problema cu care te confrunti exclusiv vara, riscurile consumului de alimente contaminate cu agenti patogeni sunt mai mari, in perioada vacantei. Acest lucru se intampla deoarece nu mai poti controla toate ingredientele care intra in farfurie, asa cum o faceai acasa, dar si pentru ca microorganismelor responsabile de intoxicatie le plac temperaturile de 30+ grade.

Recomandari: Citeste cu atentie informatiile de pe etichetele produselor alimentare – ingredientele si termenul de valabilitate –  si alege cu grija sursele de la care provin laptele, carnea, pestele si fructele.

  1. Hiperhidroza

Reprezinta transpiratia excesiva, o reactie a organismului specifica sezonului cald, dar care poate avea si cauze mai profunde, determinate de probleme ale sistemului nervos sau ale glandei tiroide – aflate intr-o stare de dezechilibru in cazul multor femei. Menopauza poate fi, de asemenea, unul dintre factorii care contribuie la aparitia hiperhidrozei.

Recomandari: Primul pas il reprezinta prezentarea la medicul curant, in special in cazul declansarii bruste a simptomelor, un astfel de episod putand ascunde probleme de sanatate serioase – de la intoxicatii si rau de mare, pana la infarct miocardic. Alaturi de recomandarile medicului, adopta un regim alimentar sarac in carbohidrati, sare si condimente si asigura-te ca bei o cantitate suficienta de apa, in fiecare zi. Hidratarea te ajuta sa mentii temperatura corpului la un nivel scazut, evitand astfel transpiratia excesiva.

Acestea sunt cele mai frecvente probleme cu care te poti confrunta, insa printre neplacerile care iti pot da batai de cap vara asta se numara si migrena, otita, dar si muscaturile sau intepaturile de insecte.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate