Ajută-ţi copilul să-şi aleagă profesia!

De multe ori ne intrebam copiii ce isi doresc sa se faca atunci cand vor fi mari, insa, daca atunci cand sunt mici primim raspunsuri de genul „vreau sa fiu doctor, aviator, fotbalist sau vedeta, cand trebuie sa ia decizii concrete in privinta viitorului lor, situatia se complica.

La sfarsitul gimnaziului, intrebarea „Ce ti-ar placea sa faci in viata? devine tot mai complicata si mai fara raspuns. Spre exemplu, in clasa a VIII-a copilul se pregateste pentru intrarea la liceu si trebuie sa-si aleaga profilul si specializarea. „La ce liceu sa ma inscriu? si „Cum fac alegerea? sunt principalele lucruri care ii preocupa pe cei care termina ciclul gimnazial. Pentru elevii de clasa a VIII-a raspunsurile trebuie gasite pana la inceputul lunii iunie, cand are loc repartitia computerizata a locurilor in licee.

Nehotarati pana in ultima clipa?

Daca unii copii stiu exact la ce liceu vor sa invete, altii raman nehotarati pana aproape de momentul inscrierii tocmai pentru ca nu stiu ce vor sa faca mai departe, ce facultate vor urma sau ce slujba si-ar dori.

De fapt, astazi nici elevii care termina liceul nu stiu exact ce domeniu vor sa urmeze. Mai mult, se intampla ca tinerii sa-si schimbe optiunile pentru ca fie descopera noi oportunitati, fie isi dau seama ca alegerea facuta nu este potrivita pentru ei.

Daca in ziua de azi cei care termina clasa a XII-a inca nu au foarte clar in minte ce vor sa faca in viitor, cum putem pretinde unui copil de 14 ani sa aleaga un domeniu sau altul? Si atunci te intrebi care este rolul nostru? Cum sa-i sprijinim pe copii sa inteleaga ce vor sa faca in viata, ce li s-ar potrivi si ce nu, de ce este importanta educatia pentru ei? Cum facem sa-i ajutam sa descopere care sunt aptitudinile lor si spre ce sa se indrepte?

Ajuta-l sa-si descopere drumul in viata

Ajuta-l sa-si dea seama ce i-ar placea sa faca si sa se autocunoasca! Roaga-l sa-ti vorbeasca despre hobby-urile lui, despre cum vede el scoala si cum se imagineaza in viitor.

Intreaba-l ce parere are despre ceea ce face el si analizeaza atitudinea lui fata de ceea ce faci tu. Intreaba-l care dintre materiile invatate la scoala il atrag si roaga-l sa-ti spuna de ce i se par interesante. Discutand pe larg, vei vedea ca motivele pentru care o materie este atractiva pentru copilul tau te vor ajuta sa intelegi care sunt interesele lui si, in functie de acestea, puteti stabili impreuna obiectivele.

Da-i exemple din mediul lui familiar cu ajutorul carora sa inteleaga ce inseamna de fapt sa iti alegi un domeniu sau sa te pregatesti pentru o cariera, discutand despre membrii familiei, grupul de prieteni si colegi. Ofera-i modele de urmat, nu-i da exemple negative. Te poti referi la membrii familiei, la persoane din grupul de prieteni sau chiar la colegii lui. Intreaba-l ce parere are despre alegerile facute de acestia, de domeniile in care lucreaza sau vor lucra in viitor. Apoi, analizati impreuna plusurile si minusurile in functie de ce i s-ar potrivi lui.

In final, explica-i copilului tau ce presupune efectiv un loc de munca, da-i cateva informatii despre profesiile existente, aratandu-i concret ce inseamna sa ai o anumita meserie. Spre exemplu, discuta cu el despre serviciul tau, explica-i ce presupune munca ta. Ii va fi mai usor sa inteleaga daca ii dai exemple concrete despre alegerile pe care tu le-ai facut. Ofera-i cateva informatii despre profesiile de care se simte atras si explicatii referitoare la ce presupune munca respectiva. Spune-i care sunt principalele responsabilitati si ce impact au in momentul de fata.

Alege liceul si specializarea potrivita

Odata ce copilul tau a decis ce domeniu l-ar putea interesa, ajuta-l sa-si aleaga liceul si specializarea. Este important sa aveti in minte cateva criterii atunci cand luati decizia.

In primul rand, consultati brosura pentru admiterea la liceu, primita de la Inspectoratul Scolar Judetean, pentru a vedea care este oferta de scolarizare pentru acest an, cate locuri sunt disponibile pentru fiecare specializare si care este media ultimului intrat in anii anteriori. Apoi, ganditi-va impreuna care ar fi liceele potrivite pentru ceea ce vrea copilul sa faca mai departe.

De exemplu, daca se indreapta spre un domeniu economic, luati in calcul un liceu cu acest profil, insa daca are aptitudini spre zona umanista, orienteaza-l spre un liceu teoretic in care exista clase unde se pune accent pe stiintele socio-umane.

In plus, cauta printre cunostinte si prieteni referinte despre liceu si verifica in ce masura informatiile primite reprezinta avantaje sau dezavantaje pentru copilul tau. Poti alege un liceu cu activitati extrascolare, in care copilul sa-si dezvolte anumite aptitudini si valori sau un liceu in care la materia preferata a copilului tau preda un profesor deosebit.

Un alt criteriu important il poate reprezenta cercul de prieteni. Exista posibilitatea ca alegerea liceului sa fie influentata de grup, copilul optand pentru o anumita scoala doar pentru ca prietenii se inscriu acolo. Desi este important pentru copil sa fie cu aceiasi colegi, trebuie sa tii cont si daca alegerea pe care o face grupul este potrivita pentru ce isi doreste copilul tau sa faca mai departe.

Gandeste-te ca, la 14 ani, copilul are tendinta de a experimenta si nu intotdeauna alegerile pe care le ia astazi le va sustine si mai tarziu. Apoi, nu uita sa iei in calcul si distanta dintre scoala si casa. Daca la cele sase ore petrecute la liceu se adauga inca doua cu drumul dus-intors si alte doua pentru teme, inseamna ca, zilnic, copilul tau va aloca zece ore activitatilor legate de scoala. Cand va mai avea timp pentru sport si relaxare?

Ce tip de liceu pot alege?

  •  Liceul teoretic: profil real sau umanist. Ofera posibilitatea de a continua studiile si dupa terminarea clasei a XII-a prin studii postliceale, universitare si postuniversitare. Dupa terminarea liceului, elevilor li se ofera dreptul de a sustine examenul national de Bacalaureat, conditie obligatorie pentru admiterea in invatamantul superior de stat sau particular.
  •  Liceul tehnologic: specializari in profilul servicii, exploatarea resurselor si tehnic. Ofera posibilitatea continuarii educatiei prin studii postliceale, universitare, postuniversitare si studii de calificare profesionala.
  •  Liceu vocational: arta, invatamant sportiv, pedagogic, militar, teologic
  •  Scoala de Arte si Meserii: elevii care termina aceasta scoala primesc un certificat de absolvire pentru a putea fi integrati rapid pe piata muncii. De la Scoala de Arte si Meserii, elevii pot trece la liceu. Singura conditie este sa faca un an de completare inainte de a intra in clasa a XI-a.

Lacramioara Tiriblecea; foto: Shutterstock.
Articol realizat cu sprijinul Intuitext.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Copii