Ce l-a determinat pe Ionel Marcel Lepa să se spânzure. Iată ce spune psihologul
Ȋn urmă cu o săptămȃnă un poliţist din Timiș murea la datorie. Criminalul său, Ionel Marcel Lepa, un interlop urmărit internaţional pentru tȃlhărie, l-a ȋmpușcat pe poliţistul Cristian Amariei ȋn zona pieptului. Lepa fost arestat preventiv 30 de zile pentru a fi cercetat. Ȋn urma poliţistului Amariei a rămas o familie ȋndurerată și amintirea vie a celui care a murit ȋn misiune.
Ȋn această dimineaţă, nimeni altul decȃt ucigașul său, Ionel Marcel Lepa, a fost găsit spȃnzurat ȋn grupul sanitar din celula ȋn care era ȋnchis ȋn Penitenciarul Timișoara, conform surselor judiciare. Acesta a folosit cearșaful de pe pat pe care și l-a transformat ȋn ștreang. Ȋn jurul orei 6.30 a fost solicitat ajutorul echipei medicale. Medicii au ȋncercat să ȋl resusciteze pe Lepa, dar acesta nu a putut fi salvat. La faţa locului s-a deplasat o echipă de criminaliști din Timișoara care face cercetări.
Ce l-a determinat pe criminal să apeleze la acest gest chiar ȋnainte de a fi prezentat Curţii de Apel din Timișoara? Revista Avantaje a ȋncercat să găsească un răspuns la această ȋntrebare.
Marcel Lepa a fost ȋnchis ȋn repetate rȃnduri, avȃnd un istoric de viaţă ȋn care au predominat tȃlhăriile, violenţa, altfel spus ȋncălcări frecvente ale legilor și normelor sociale. Putem schiţa portretul criminalului care nu se poate limita și nu poate să respecte reguli, neavȃnd cultivat un respect pentru lege sau faţă de alte persoane. Ȋn momentul ȋn care l-a ȋmpușcat pe poliţistul Amariei, Lepa ȋncerca să scape de o condamnare. Cum ȋnchisoarea reprezintă restrȃngerea libertăţii, respectarea unor reguli stricte de convieţuire, cercetare, este foarte probabil că Lepa nu a putut să suporte aceste consecinţe. Pentru un om neobișnuit să respecte niciun fel de reguli, impunerea lor putea reprezenta pentru el cea mai mare pedeapsă. Ȋn această situaţia, moartea putea fi văzută ca pe o soluţie de mintea criminalului Marcel Lepa, știind că șansele de condamnare erau mari, avȃnd ȋn vedere faptele comise. Deși moartea ȋn sine ar fi putut să ȋi provoace frică, faptul că ar fi trăit ȋngrădit era ȋnspăimȃntător pentru o persoană care nu se putea conforma.' a precizat pentru Revista Avantaje psihologul Raluca Ignat.
Foto: Shutterstock
Citește și:
EXCLUSIV AVANTAJE O fetiță de clasa a IV-a a creat un manual pentru copiii cu cerințe speciale