Ce înseamnă efectul placebo

Mintea umană deține o foarte bună capacitate de autovindecare. Nu de puține ori s-a auzit de persoane care au murit de supărare sau de bolnavi care s-au vindecat miraculos, de unii singuri, fără medicamente.

Puterea minții umane a însemnat întotdeauna un subiect controversat în lumea medicinei. În urma unor experimente psihologice a apărut termenul de efect placebo.

Ce înseamnă efectul placebo?

Efectul placebo se referă la puterea de vindecare prin autosugestie. Au existat numeroase cazuri în care bolnavii și-au revenit pentru că au crezut că li se administrează un medicament foarte eficient. Însă, doar o treime dintre oameni manifestă efectul placebo, potrivit descopera.ro.

Unii au reacționat mai bine în funcție de aspectul sau prețul medicamentelor administrate. Prețurile ridicate, ambalajele mari și colorate sau renumele medicamentului sunt câteva dintre caracteristicile preferate de pacienții testați.

Efectul nocebo este contrariul efectului placebo. Persoanele negativiste care cred că se vor îmbolnăvi mai rău, indiferent de tratamentul prescris, sfârșesc prin a-și provoca singure afecțiuni fizice sau psihice.

Efectul pseudoplacebo derivă din efectul placebo. Acesta se referă la administrarea unor înlocuitori ai medicamentelor sau alte substanțe asemănătoare, conform garbo.ro.

Teoria vindecării prin autosugestie a dat naștere mai multor dispute între specialiști.

În ceea ce privește latura etică, se pune întrebarea: Cât de etic este ca un medic să-și mintă pacientul în legătură cu propria lui medicație? Oamenii au dreptul să refuze tratamentele alternative.

Faptul că nu se poate ști clar dacă un bolnav reacționează la efectul placebo constituie o altă problemă. Nu se poate ghici cu exactitate în ce categorie se află pacientul. Poate bolnavul face parte din acele două treimi ale populației care nu reacționează la o gândire pozitivă. Lipsa unui tratament adecvat îi pune pacientului sănătatea în pericol sau chiar viața în unele cazuri mai grave.

Din aceste motive se recomandă medicația tradițională, însoțită de încurajări și gânduri bune, pentru a stimula efectele psihologice benefice pentru pacient.

Simina Drăguț

Foto: 123rf.com

Citește și:

10 alimente pe care poți să le consumi la orice oră și în orice cantitate

Beneficiile alăptării pentru organismul unei femei

Care sunt beneficiile turmericului pentru organism?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate