EXCLUSIV AVANTAJE: Ce este Telemedicina și de ce este recomandată în perioada pandemiei de coronavirus?

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Florentina Mușat, redactor-șef revista Avantaje, l-a avut luni, 13 aprilie, alături pe Conf. Univ. Dr. Octav Ginghină, chirurg oncolog, ultraspecializat în chirurgia hepato-bilio-pancreatică, pentru a vorbi despre situația pacienților care suferă de cancer în perioada epidemiei de coronavirus.

EXCLUSIV AVANTAJE: Ce este Telemedicina și de ce este recomandată în perioada pandemiei de coronavirus?

Deși, în urmă cu o lună, medicul admite că era reticent față de noțiunea de Telemedicină, astăzi mărturisește că i se pare o soluție utilă în perioada acestei pandemii.

„Ar trebui să fie o reglementare un pic mai clară. În clipa aceasta nu avem o reglementare foarte clară la nivel național, ea [Telemedicina] este reglementată la nivel european.

Sigur că se pot face anumite lucruri și prin Telemedicină, dar evident că sunt foarte multe lucruri care nu se pot face prin Telemedicină: controalele post-operatorii, inclusiv consultările pre-operatorii sunt dificil de făcut prin Telemedicină.

Se încearcă la mai multe nivele în clipa asta instituirea unor astfel de programe. Dacă, până acum trei săptămâni sau o lună eram toți sceptici asupra acestui principiu, cred că astăzi suntem toți deschiși pentru a depăși această situație.

Pentru a vorbi cu pacienții cât mai mult prin telefon, prin e-mail, astfel încât să îi sfătuim și să selectăm în acest fel doar cazurile care au neapărată nevoie de a se prezenta la spital și de a fi tratați.

Orice prezentare la spital vine cu niște riscuri, e firesc, și, pe lângă asta, conceptul de a opri sau de a temporiza intervențiile chirurgicale cronice, mai ales pe cele neoncologice are o logică extrem de clară.

Vorbim aici de resurse care trebuie economisite în cazul acestei epidemii pentru că oricând poate să vină un val foarte mare de pacienți infectați cu COVID-19 și atunci toată resursa medicală trebuie să se ducă spre tratarea acestor pacienți.”

Ce este Telemedicina?

Telemedicina reprezintă furnizarea de la distanță a serviciilor de asistență medicală, bazată pe utilizarea tehnologiei informației și a comunicațiilor, în situații în care cadrul medical și pacientul (sau două cadre medicale) se află în locații diferite, relatează Raportuldegarda.ro.

Aceasta presupune transmiterea în siguranță a datelor și informațiilor medicale, sub formă de text, sunet, imagine sau în alte formate necesare pentru prevenirea, diagnosticarea, tratarea și urmărirea pacienților.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

EXCLUSIV AVANTAJE: Dr. Octav Ginghină spune ce se întâmplă cu pacienții oncologici în timpul pandemiei de coronavirus

EXCLUSIV AVANTAJE: Care este diferența dintre gripă și coronavirus la nivelul simptomelor?

EXCLUSIV AVANTAJE: Tratamentul profilactic pentru coronavirus recomandat pentru copii

EXCLUSIV AVANTAJE: Care este tratamentul pentru COVID-19? Dr. Anatol Burlacioc: „Este o schemă dată de medicii din Franța”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate