EXCLUSIV AVANTAJE: Ce este Telemedicina și de ce este recomandată în perioada pandemiei de coronavirus?

CONȚINUT VIDEO AVANTAJE

Florentina Mușat, redactor-șef revista Avantaje, l-a avut luni, 13 aprilie, alături pe Conf. Univ. Dr. Octav Ginghină, chirurg oncolog, ultraspecializat în chirurgia hepato-bilio-pancreatică, pentru a vorbi despre situația pacienților care suferă de cancer în perioada epidemiei de coronavirus.

EXCLUSIV AVANTAJE: Ce este Telemedicina și de ce este recomandată în perioada pandemiei de coronavirus?

Deși, în urmă cu o lună, medicul admite că era reticent față de noțiunea de Telemedicină, astăzi mărturisește că i se pare o soluție utilă în perioada acestei pandemii.

„Ar trebui să fie o reglementare un pic mai clară. În clipa aceasta nu avem o reglementare foarte clară la nivel național, ea [Telemedicina] este reglementată la nivel european.

Sigur că se pot face anumite lucruri și prin Telemedicină, dar evident că sunt foarte multe lucruri care nu se pot face prin Telemedicină: controalele post-operatorii, inclusiv consultările pre-operatorii sunt dificil de făcut prin Telemedicină.

Se încearcă la mai multe nivele în clipa asta instituirea unor astfel de programe. Dacă, până acum trei săptămâni sau o lună eram toți sceptici asupra acestui principiu, cred că astăzi suntem toți deschiși pentru a depăși această situație.

Pentru a vorbi cu pacienții cât mai mult prin telefon, prin e-mail, astfel încât să îi sfătuim și să selectăm în acest fel doar cazurile care au neapărată nevoie de a se prezenta la spital și de a fi tratați.

Orice prezentare la spital vine cu niște riscuri, e firesc, și, pe lângă asta, conceptul de a opri sau de a temporiza intervențiile chirurgicale cronice, mai ales pe cele neoncologice are o logică extrem de clară.

Vorbim aici de resurse care trebuie economisite în cazul acestei epidemii pentru că oricând poate să vină un val foarte mare de pacienți infectați cu COVID-19 și atunci toată resursa medicală trebuie să se ducă spre tratarea acestor pacienți.”

Ce este Telemedicina?

Telemedicina reprezintă furnizarea de la distanță a serviciilor de asistență medicală, bazată pe utilizarea tehnologiei informației și a comunicațiilor, în situații în care cadrul medical și pacientul (sau două cadre medicale) se află în locații diferite, relatează Raportuldegarda.ro.

Aceasta presupune transmiterea în siguranță a datelor și informațiilor medicale, sub formă de text, sunet, imagine sau în alte formate necesare pentru prevenirea, diagnosticarea, tratarea și urmărirea pacienților.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

EXCLUSIV AVANTAJE: Dr. Octav Ginghină spune ce se întâmplă cu pacienții oncologici în timpul pandemiei de coronavirus

EXCLUSIV AVANTAJE: Care este diferența dintre gripă și coronavirus la nivelul simptomelor?

EXCLUSIV AVANTAJE: Tratamentul profilactic pentru coronavirus recomandat pentru copii

EXCLUSIV AVANTAJE: Care este tratamentul pentru COVID-19? Dr. Anatol Burlacioc: „Este o schemă dată de medicii din Franța”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate