Ce este sindromul mesianic. Boala femeilor care se sacrifică pentru partener

Despre sindromul mesianic, psihologii au început să scrie și vorbească de relativ puțină vreme. Și nu pentru că ar fi apărut așa, dintr-odată, ci pentru că pesemne abia acum i-au fost adunate simptomele la un loc și i s-a dat un nume: sindromul mesianic.

Într-un fel este ceea ce pare, într-un mod cât se poate de direct, dar în alt fel nu e chiar ce pare. Mă gândesc că nu ați înțeles mare lucru, dar articolul va aduce lămuririle necesare.

Întru început, sindromul mesianic este cel care îi… atinge pe turiștii care vizitează Orașul Sfânt, Ierusalimul. Ceea ce este interesant e faptul că nu îi afectează doar pe cei care au tulburări de personalitate (cum este sindromul bipolar) sau diverse alte probleme de ordin psihologic sau psihiatric, ci și pe cei care nu au suferit și nu suferă de nimic de acest gen.

Sindromul mesianic se manifestă la unii dintre cei care vizitează Locurile sfinte și sunt efectiv copleșiți de semnificația acestora. Sunt persoane pe care trăirile spirituale și încărcătura prezentă le schimbă brusc, radical.

Lucrurile pot merge mai departe, până la apariția unor fantezii în centrul cărora se află, devenind ferm convinși că pot salva și mântui omenirea.

Manifestări extreme

Primul care a identificat acest sindrom este psihiatrul israelit Yair Bar El, fost director al spitalului de psihiatrie Kfar Shaul din Ierusalim. Acesta a fost martor al unor cazuri care au depășit chiar și cea mai efervescentă imaginație: persoane care se înfășurau în cearceafurile de la hotelul în care erau cazate (imitând straiele vremii lui Hristos) și umblau pe străzi recitând versete din Biblie, cântând psalmi ori cântece religioase, țipând sau făcând profeții.

Unele cazuri erau atât de severe încât, nu o dată, a fost nevoie de intervenția poliției locale pentru a-i liniști pe cei care erau convinși că sunt Mesia și au o misiune de îndeplinit pe pământ. Dar nu la această manifestare a sindromului mesianic ne vom referi noi.

Nu e iubire, e sindrom

Prin natura sa, femeia în cele mai multe cazuri este cea care se sacrifică. Este cea care se pune în slujba celorlalți cu toată ființa ei. Cea care se lasă pe sine pentru a oferi celor pe care îi iubește și pe care vrea să îi știe că sunt bine, înainte de a-i fie sieși bine.

Până la un punct pare aproape firesc. Însă există o limită dincolo de care nu mai este vorba de dragoste și grijă specific feminină. Dincolo de această limită, cu particularitățile sale, desigur, se conturează sindromul mesianic.

Există femei care, în relația cu un bărbat, în special, manifestă efectiv o nevoie irezistibilă de a-l salva pe acesta. De vicii, dependențe sau suferințe sufletești care ajung până la depresie. Ele preferă bărbații cu caracter slab, îngenuncheați sub povara feluritelor probleme pe care le au. Bărbații care nu sunt capabili să se ridice din prăpastia în care se afundă pe zi ce trece. Bărbații care nu prea mai au nici speranțe și nici așteptări.

O femeie care suferă de sindromul mesianic își face ca scop salvarea lui. Cei care au studiat fenomenul s-au întrebat dacă nu cumva aceasta este cea mai înaltă formă a iubirii. Nu, nu este. De fapt nici măcar nu are vreo legătură cu iubirea. Cel puțin nu cu iubirea unei astfel de femei pentru bărbatul care reprezintă cel mai important proiect al ei. Are legătură cu dorința ei devastatoare de a se simți utilă și de a fi apreciată de el.

Sacrificiul și fericirea sunt incompatibile

Femeia care crede că dragostea înseamnă sacrificiu are o viziune greșită asupra acesteia. Și o problemă cu sine, pe care va trebui să și-o rezolve. Va trebui să i se spună, să afle, că nu recunoștința bărbatului pe care poate chiar l-a salvat va fi cea care îl va ține toată viața lângă ea. Că dragostea este cu totul altceva, că nu e nevoie să renunți la tine pentru a-ți face fericit partenerul și nici să te sacrifici permanent, având ca unic scop fericirea și binele lui.

În alte circumstanțe, a fi salvatorul cuiva îți poate da un sentiment de fericire și împlinire. Nu și în cazul sindromului mesianc manifestat în relația de cuplu. De ce? Pentru că femeia de sacrificiu, deși renunță de bunăvoie la ea și la nevoile sale, nu este o femeie fericită. Dimpotrivă: este o femeie tristă. Mereu tristă, mereu epuizată de eforturile pe care le face zi de zi și clipă de clipă.

Nu-i lucru ușor să îi accepți partenerului toate ieșirile, toate pornirile. Nu-i ușor să i le suporți. Nu-i ușor să minți în permanență și să ascunzi de toată lumea adevărul a ceea ce trăiești și duci cu tine. Chiar dacă e asumat, chiar dacă este ceea ce ai căutat.

Mai mult, dacă nici nu îți imaginezi că ai putea trăi fără el. El – partenerul tău, el – scopul tău, în jurul căruia gravitează întreaga ta existență. Femeia care suferă de sindromul mesianic îi găsește partenerului scuze chiar și atunci când își revarsă furia și frustrările asupra ei. Îi iartă toate nedreptățile pe care i le face, îi rezolvă toate problemele pentru care el nu-și mai asumă responsabilitatea, face pentru el tot ce îi stă în putință iar el cere tot mai mult.

Femeia de sacrificiu are nevoie de ajutor

sindromul mesianic

Privite din afară, lucrurile ar putea fi „judecate' superficial. Din neștiință. Dintr-o greșită interpretare. Din afară poate părea absurd ca o femeie să se învinovățească pentru neputința partenerului său. Poate părea nedrept ca ea să se simtă responsabilă pentru el, pentru viața lui, pentru fericirea lui.

Este dureros să vezi cum o femeie care oferă totul, care este supusă până la pierderea identității, nu primește aproape nimic. Cum spuneam, din afară lucrurile nu se văd clar, nu se ajunge la esența lor, la rădăcină. Iar comentariile din jurul unui astfel de caz, la adresa femeii, sunt aproape întotdeauna răutăcioase și acuzatoare.

Ceea ce „spectatorii' nu știu este că e vorba despre un sindrom, și că nici măcar cea în cauză nu știe că suferă de el. Și că are nevoie de ajutor specializat. Neapărată nevoie de ajutor.

Citeste si

Ce „aprinde' pasiunea în cuplu și ce o „ucide'

De ce aleg femeile abuzate să rămână într-o relație toxică

Ai trecut recent printr-o despărțire? Uite ce trebuie să faci pentru ca problemele din cuplu să nu îți afecteze munca

FOTO: SHUTTERSTOCK

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Psihologie