De ce aleg femeile abuzate să rămână într-o relație toxică

Statisticile arată că la fiecare 30 de secunde o femeie din România este bătută de partenerul ei.

3 din 10 românce mărturisesc că au fost agresate fizic, verbal sau psihic începând cu vârsta de 15 ani.

Din păcate, violenţa domestică rămâne o problemă gravă, însă puține femei au curajul să depună o plângere împotriva agresorului.

Monica Berceanu, psihoterapeut de familie şi cuplu şi terapeut ABA, ne vorbește despre cauzele violenţei domestice, dar și despre posibilele modalitățile de soluționare.

Îmi doresc ca toate femeile să renunțe la mentalitatea de victime care le ține încătușate în: „Asta mi-e soarta, n-am cum!”, și să își afișeze adevărata identitate: ajutorul potrivit atât în căsnicie, cât și în lume. Am fost create să dăm viață și să ajutăm prin sensibilitate, empatie, intuiție, înțelepciune, nu să fim folosite pe post de menajere, jucării sexuale și mașini de făcut și crescut copii”, spune Monica.

De ce o femeie abuzată ajunge să rămȃnă ȋntr-o relaṭie cu abuzatorul?

O femeie abuzată poate rămâne cu abuzatorul din multe motive: frica de a nu fi omorâtă de el sau de a-i face mai mult rău, lipsa banilor, în condițiile în care e bine de știut că abuzatorul de obicei îi îngrădește victimei dreptul la a munci sau a folosi singură finanțele personale, frica de a-i fi luați copiii, teama de singurătate, mai ales când deja crede că el e singurul care o suportă, ea fiind urâtă, proastă și alte apelative folosite mereu de abuzator pentru a-i face praf imaginea de sine”, declară Monica Berceanu.

Cum pot fi ajutate femeile abuzate?

„În primul rând prin a nu fi învinovățite. Niciodată nu spunem: din cauza ta te bate! Apoi, prin a fi susținute în sensul de a le spune clar: sunt aici oricând ai nevoie. Trebuie să fie foarte greu să te rupi de lângă omul pe care-l iubești și care s-a schimbat. Mă poți suna oricând. Recunosc că eu aș pleca dintr-o astfel de relație și mi-e greu să înțeleg cum mai poți suporta, dar nu te acuz și nu te judec.
Invit-o la evenimente, singură sau cu el, oferă-te să stai cu copiii ei câte o dată, să poată ieși undeva fără ei sau să poată începe un proces de psihoterapie. Oferă-i sau recomandă-i cărți/articole/bloguri pe domeniu. Pot face minuni informațiile pe care le află”, încheie psihoterapeutul Monica Berceanu.

 

Foto:123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Relatii