Ce este PET-CT și cum ajută această tehnologie în cazul unui diagnostic de cancer
Suspiciunea de cancer aduce o sine o serie de analize și investigații complexe. Printre aceste investigații, se află și tehnologia PET-CT. PET-CT-ul este un computer tomograf de ultimă generație care depistează anumite tipuri de cancer și metastazele acestora. Scanarea PET-CT determină nu doar cancerul în sine, ci și activitatea acestuia, adică poziția exactă, dimensiunea, activitatea și dezvoltarea tumorilor în întregul corp.
Întrucât emană o cantitate mare de radiații, PET-CT‑ul se recomandă doar atunci când celelalte investigaţii nu oferă informaţii exacte despre starea organelor bolnave. PET-CT-ul se deosebeşte de computerul tomograf clasic prin faptul că obține 64 de imagini doar printr-o singură rotire a aparatului în jurul pacientului. Cu tomografele vechi se obţineau între două şi 12 imagini pe rotire, insuficiente pentru a depista o boală în stadiu incipient.
Ce este PET-CT și ce presupune această investigație
PET-CT se bazează pe combinația dintre tomografia cu emisie de pozitroni și tomografia computerizată. Pentru a evalua o tumoră prin PET-CT, injectăm în corp anumite substanțe marcate radioactiv. Aceste substanțe ne oferă informații despre metabolismul glucozei în țesuturi. S-a constatat că țesuturile tumorale, mai ales cele maligne, sunt mai active metabolic și folosesc mai multă glucoză. Astfel, injectăm substanța, așteptăm o oră și apoi scanăm corpul pacientului și observăm zonele cu metabolism crescut al glucozei, care înseamnă prezența celulelor maligne', explică dr. Erkan Vardareli.
Pentru pacienți, investigația nu presupune decât o perioadă de repaus alimentar cu 4 ore înainte de procedură. Apoi, medicii injectează glucoza sau alte substanțe marcate radioactiv și trec la scanarea corpului. Aceasta durează 20 de minute și poate oferi informații despre activitatea tumorilor sau despre modul cum acestea răspund la tratamente.
După încheierea terapiilor oncologice precum chimioterapia, radioterapia sau terapiile personalizate, folosim PET-CT pentru a evalua rezultatul acestora asupra tumorii. Dacă după terapie, o tumoră este mai mică, dar încă activă, medicii pot decide aplicarea în continuare a terapiei sau inițierea altui tip de tratament. La pacienții oncologici, contează două lucruri: diagnosticul cât mai precoce și evaluarea cât mai rapidă a eficacității tratamentului', adaugă dr. Erkan Vardareli.
Ce afecțiuni pot fi diagnosticate cu ajutorul tehnologiei PET-CT
Scanarea PET-CT este recomandată pentru diagnosticarea și evaluarea majorității tipurilor de afecțiuni maligne, însă specialiștii de top o aplică mai ales pentru tumorile la nivelul capului și gâtului, în limfom, melanom, în cancerele de plămâni, colorectal, esofagian, de stomac, de tiroidă, de pancreas și pentru cancere localizate în sfera ginecologică.
Tehnologia PET-CT are o acuratețe de minimum 95%, mergând chiar până la 98% în cazul unor cancere pulmonare. PET-CT -ul este contraindicat în cazul femeilor însărcinate și al celor care alăptează.
Citeste si
Ce faci când afli că ai cancer? Află cum să-ți găsești puterea să lupți
Sursa foto: shutterstock