Ce este diabetul gestațional și cum le afectează pe femeile însărcinate?

Diabetul gestațional reprezintă o problemă care afectează femeile însărcinate și despre care nu se știu atât de multe detalii, așa cum se întâmplă în cazul diabetului de tip I și II.

Ce este diabetul gestațional?

Diabetul gestațional mai este cunoscut și sub denumirea de diabet de sarcină și apare din cauza faptului că în timpul sarcinii, organismul nu mai secretă o cantitate suficientă de insulină pentru a menține glicemia în limite normale. De cele mai multe ori, această afecțiune dispare după naștere, însă este foarte important ca viitoarea mămică să descopere la timp dacă se confruntă cu această problemă și asta pentru că este nevoie ca alimentația ei să fie diferită de cea a unei gravide perfect sănătoase.

“Diabetul gestațional este diabetul care este diagnosticat în timpul sarcinii. De obicei, testarea se face în săptămâna 24-28 de sarcină, prin test de toleranță la glucoză oral. În funcție de glicemiile care se obțin, există riscul de a diagnostica un diabet gestațional. Diabetul, în general, are ca simptomatologie senzația de sete, setea intensă sau neobișnuită, cantități mai mari de apă sau lichide pe care le ingerăm, un urinat mai frecvent, de multe ori te trezește din somn, noaptea, scădere în greutate și în general o stare de oboseală accentuată, o lipsă de energie. În cazul femeilor gravide, de multe ori, constantă medicul ginecolog un făt cu o dimensiune mai mare sau o cantitate mai mare de lichid amniotic”, a spus Viviana Elian, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

Ce regim alimentar trebuie să țină o femeie diagnosticată cu diabet gestațional?

După ce sunt diagnosticate de medic cu diabetul gestațional, femeile trebuie să acorde o atenție deosebită alimentației. La fel ca în cazul celorlalte două tipuri de diabet, produsele bogate în zahăr trebuie evitate, ele putând fi înlocuite cu fructe.

“De multe ori, diabetul gestațional poate fi ținut în frâu, strict printr-o dietă adecvată, cu o scădere a cantității de glucide rapide, concentrate, deci fără dulciuri. Din păcate, există și cazuri în care doar dieta nu e suficientă și atunci trebuie inițiat tratamentul cu insulină până la naștere.”, a spus medicul Viviana Elian.

Cum afectează diabetul gestațional fătul?

Atunci când nu este tratat corespunzător, diabetul gestațional poate afecta sarcina, fătul având de suferit. Astfel, pot să apară o mulțime de complicații și există riscul ca fătul să se nască cu malformații.

“Dacă e multă glucoză în sângele mamei, fătul va crește mai mult pentru că are mai multă sursă de energie, care e glucoza. În momentul în care crește mult, apar problemele de naștere, necesitatea intervenției prin cezariană sau chiar necesitatea intervenției precoce, eventual pentru a declanșa o naștere. În plus, există malformații ale fătului, în cazul în care avem glicemii mai mari, în primele săptămâni de sarcină, care implică, din păcate, toate sistemele, inclusiv cel neurologic.”. a adăugat Viviana Elian.

Urmărește meterialul video de mai sus pentru a vedea mai multe informații despre diabetul gestațional, dar și despre diabetul tip I și II.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cu ce să înlocuiești carnea în perioada de post? Acestea sunt cele mai potrivite alegeri

Riscurile la care te expui atunci iei masa într-un ritm alert. Cu ce boli te poți alege?

Slăbește 3 kilograme pe săptămână cu ajutorul semințelor de chia! Nu trebuie să mai ții niciodată diete stricte

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Lifestyle sănătos