Ce este cancerul?

Cancerul este o boală care se poate instala în orice loc din organism. Momentul zero al formării lui este atunci când anumite celule se înmulțesc haotic, eliminându-le pe cele sănătoase și normale. În acel moment organismul devine complet vulnerabil.

Întrebarea mileniului: ce este cancerul?

Cancerul nu este o boală simplă și ușor de tratat. El se poate forma în plămâni, sân, colon sau chiar sânge, fiind asemănător în anumite moduri, dar complet diferit după maniera creșterii și răspândirii în organism.

Celulele corpului nostru au sarcini foarte clare: fiecare știe ce-are de făcut. Ele se divid/împart și se înmulțesc într-un mod ordonat, și mor atunci când sunt deteriorate sau uzate. În acel moment, celule noi le iau locul. Când o celulă refuză să moară, se răzvrătește și începe să disemineze alte celule în jur, formând așa-numiții prozeliți, în acel moment se formează cancerul. Celulele rele le distrug pe cele sănătoase și perfect funcționale, iar locul din organism unde se întâmplă această anomalie începe să sufere.

Celulele canceroase se pot răspândi și în alte părți ale corpului. De exemplu, celulele canceroase din plămâni pot călători în oase și pot crește acolo. Când celulele canceroase se răspândesc, procesul se numește metastază.

Când cancerul pulmonar se răspândește la nivelul oaselor, se numește cancer pulmonar metastazat osos. Pentru medici, celulele canceroase din oase arată exact ca cele din plămân. Nu se numește cancer osos dacă nu a început în oase.

Unele tipuri de cancer cresc și se răspândesc repede. Altele cresc mai lent. Cancerul răspunde la tratament în moduri diferite.

Unele tipuri de cancer sunt tratate cel mai bine cu intervenții chirurgicale; altele răspund mai bine la medicamente numite chimioterapie (citostatice). De cele mai multe ori se folosesc 2 sau mai multe tratamente pentru obținerea celor mai bune rezultate.

Florentina Mușat

foto: Shutterstock

Citește și:

Care sunt țările cu cei mai mulți pacienți care suferă de cancer? Statisticile oamenilor de știință sunt îngrijorătoare

Cum știm că o aluniță se transformă în melanom? Schimbările care trebuie să ne trimită la medicul dermatolog

Cum poate fi depistat la timp cancerul și cum se poate vindeca? Celebrul medic oncolog Christoph Zielinski a dat explicații surprinzătoare

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din #NUcancerului