Asmățuiul este o plantă de care au auzit foarte puține persoane, chiar dacă ea are foarte multe beneficii pentru organismul uman.
Asmățuiul mai este cunoscut și sub denumirea de hazmatuchi sau cherval și este consumat mai mult de persoanele care locuiesc în zona Moldovei, Banatului sau în Transilvania. Această plantă reprezintă un adevărat izvor de sănătate, având un rol foarte important în curățarea ficatului și a rinchilor. Pentru că primăvara este o perioadă în care multe persoane decid să înceapă o cură de detoxifiere, această plantă poate fi folosită cu succes într-un astfel de regim sănătos și asta pentru că ajută la îmbunătățirea calității sângelui, reducând vâscozitatea acestuia.
Planta cunoscută sub denumirea de asmățui este înrudită cu pătrunjelul și morocovul, de aici și asemănarea vizuală cu cele două. Frunzele au un aspect lucios și sunt folosite pentru a da aromă ciorbelor, ele fiind bogate în vitaminele A, B și C. Această plantă are o aromă foarte puternică, gustul său fiind dulce și semănând pe alocuri cu anasonul sau pătrunjelul.
Asmățuiul poate fi folosit într-o sumedenie de rețete. Poate fi adăugat în salate, ciorbe, poate fi folosit pe post de condiment pentru preparatele pe bază de cartofi și roșii, dar este ideal și în sosurile de smântână sau pentru a da o aromă specială preparatelor din pește. În Moldova, imediat după Paște, majoritatea oamenilor prepara o salată de ouă, iar ingredientul surpriză este asmățuiul, combinația între acestea fiind delicioasă.
De preferat ar fi ca asmățuiul să fie consumat în stare proaspătă pentru a nu se pierde din aromă, dar acesta poate fi păstrat și peste iarnă, fie congelat, fie uscat și depozitat în săculeți. Tot din asmățui, dar de data aceasta din lăstarii tineri, se poate prepara un ceai care funcționează ca un diuretic, ajutând în procesul de digestie și îmbunătățind tranzitul intestinal.
Foto: pixabay.com
Citește și:
50 de mirodenii şi utilizarea lor
Aceasta este planta banilor. Ține-o în casă și vei avea numai de câștigat
În ce afecțiuni este recomandat consumul de praz