Ce este anorexia nervoasă?

anorexia nervoasa

Anorexia nervoasă, o tulburare cronică, cu implicații grave atât emoționale cât și fizice, tinde să devină tot mai răspândită în rândul femeilor tinere.

Staticticile medicale elaboarate de Asociația pentru Prevenirea și Tratarea Tulburărilor de Alimentație (APTTA) estimează că una din 100 de adolescente (10-19 ani) suferă de anorexie nervoasă, iar aceasta reprezintă a 3-a cea mai comună boala cronică întâlnită în rândul tinerelor.

Anorexia nervoasă se manifestă prin refuzul de a mânca în faţa altor persoane, prin măsurarea porției de mâncare, prin tăierea alimentelor în porții foarte mici, pregătirea meselor bogate pentru cei dragi, dar la care persoanele anorexice nu participă, ascunderea alimentelor, suprasolicitarea prin exerciții fizice sau folosirea de laxative sau medicamente care reduc pofta de mâncare, prin dorința de a se cântări obsesiv. În opinia psihologului Laura Cojocaru președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), această tulburare de alimentație manifestă riscuri la nivel psihic și mental, ducând la tulburări de confuzie, gândire lentă sau comportamente obsesiv-compulsive și bipolare. La nivel fizic, anorexia se manifestă prin deshidratare, letargie, oboseală, emaciere, slăbiciune musculară, edeme la nivelul mâinilor și picioarelor, temperatură scăzută a corpului, senzație de frig, dureri abdominale, tulburări ale sistemului digestiv (constipație), diminuarea percepției durerii, presiune sanguină scăzută etc.

Anorexia nervoasă, un pericol ascuns

„Cauza poate fi o combinaţie a unor factori psihologici, biologici şi sociali, precum: atitudinea socială faţă de aspectul fizic, influenţa familiei ca percepție, proveniența din familii foarte stricte, foarte critice, perfecționiste sau foarte protectoare, evenimente cu grad de stres ridicat: divorţ, decesul unei persoane dragi, schimbarea domiciliului sau a altor aspecte de viață, boli fizice sau psihice în familie. De asemenea, anorexia poate apărea pe fond medical: boli ale tractului digestiv (calculi biliari sau pietre la bilă, ulcere, boala de reflux gastroesofagian, etc), tulburări hormonale (boala lui Addison), afecţiuni ale encefalului (accident vascular cerebral, traumatisme, demenţă), boli cronice inflamatorii, pierderea simţului gustativ, depresie, anxietate sau diferite tipuri de medicamente.

Gândirea unei persoane cu anorexie este distorsionată, în sensul să își percepe corpul ca fiind supraponderal, când obiectiv vorbind, greutatea este mai micât decât cea normală. În același timp, o persoana anorexică își va guverna viața numai după aprobările sau dezaprobările societății și va avea o gândire negativistă, de genul: nu corespund, nu voi fi acceptat, nu pot fi iubit dacă sunt gras, nu merit să mă bucur de viață. Cel mai grav aspect este că dacă nu va atinge perfecțiunea, se vor ivi gânduri suicidale. Este inundat de emoții negative, precum: frica intensă de îngrășare, implicit de respingere socială, sentimente de rușine, vinovăție, neîncredere în sine, în ceilalți și, într-un final, în viață și în oportunitățile oferite de ea', explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

foto: 123rf

Citește și:

Învățătoarea care revoluționează sistemul de învățământ românesc. A experimentat o nouă metodă de predare pe elevii ei și a avut rezultate spectaculoase

Povestea femeii care s-a prăbușit și a renăscut din propria cenușă. Cele 3 lucruri care ne controlează viața

Legea împotriva violenţei psihologice în şcoli a fost adoptată

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
ELLE
VIVA!
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Mai multe din Sanatate