Ce este alergia? Cauze, simptome și tratament

Strănut, nas ȋnfundat, ochi sensibili și roșii, gȃt iritat… ce să fie? Am putea crede că sunt simptomele unei răceli. Alergia se poate confunda ușor cu alte afecţiuni. O putem asemăna cu un dușman viclean care ȋși arată colţii exact atunci cȃnd nu ne așteptăm.

Ce declanșează alergia

Un factor exterior numit alergen, odată intrat ȋn contact cu organismul unei persoane sensibile, creează un răspuns exagerat din partea sistemului imunitar al acesteia. Celulele responsabile cu apărarea ȋncep să producă anticorpi anti-alergen entru a-l ataca.

Urmează neplăcerile ce se manifestă ȋn plan somatic. Organismul percepe substanţa respectivă ca pe un intrus și se comportă ca ȋn cazul contactului cu un virus: luptă să ȋl doboare.

Reacţiile supărătoare nu apar la toţi oamenii. Ȋn timp ce unii se pot plimba ȋntreaga primăvară prin parc și se pot bucura de primii muguri ai copacilor, alţii se pot simţi rău doar trecȃnd pe strada de lȃngă parc.

De asemenea, perioadele ȋn care alergia se manifestă ȋntr-un mod violent, alternează cu perioade ȋn care nu apare absolut niciun simptom.

Atunci cȃnd imunitatea este scăzută, după o răceală, gripă, intervenţie chirurgicală, se creează terenul propice pentru
instalarea acestei afecţiuni.

Deși statisticile spun că numărul alergiilor este mai crescut primăvara, adevărul este că ele nu sunt legate numai de un anumit anotimp. Se pot manifesta oricȃnd, oriunde, atunci cȃnd organismul predispus la alergie intră ȋn contact cu stimuli avȃnd potenţial alergen.

Tipuri de alergeni

Ȋn funcţie de factorii declanșatori (la care organismul reacţionează ȋn mod negativ) se poate vorbi de mai multe tipuri de alergeni: polen, praf de casă, fungi, păr de animale, lactoză, gluten, căpșune, fragi, ȋnţepătură de insecte, alergeni proveniţi de la paraziţi, alergeni medicamentoși sau chimici, arahide etc.

Reacţiile somatice diferă și ele. Ȋn cazul alergiei la praf, de exemplu, persoana afectată strănută, ȋși simte nasul inflamat și i se ȋnroșesc ochii. Senzaţiile pot să dispară imediat, dacă părăsește ȋncăperea sau dacă praful este foarte bine șters ȋn fiecare zi.

Altfel stau lucrurile, ȋnsă, la o persoană alergică la ȋnţepătura de insecte. Purtătorul' acestui tip de alergie trebuie să aibă tot timpul la el o minitrusă medicală ȋn care să fie inclus cortizonul. Ȋn cazul ȋn care este ȋnţepat de o albină, dacă nu se utilizează cortizonul ȋn cel mult 15 minute, se poate ajunge chiar la deces prin intrarea ȋn șoc anafilactic.

Așadar, alergia nu este numai o glumă nepotrivită, ci o afecţiune ce necesită diagnosticare, supraveghere și tratament specializat.

Cum ȋţi dai seama că ești alergică

Dacă bănuiești că ai putea fi alergică, cel mai simplu este să consulţi un medic alergolog. Acesta ȋţi va recomanda efectuarea unor analize ce depistează tipurile de alergeni care te afectează.

Există mai multe tipuri de teste de laborator disponibile, cum ar fi: teste pentru alergeni individuali, teste pentru amestecuri de alergeni diverse, sau teste pentru screening-ul atopiei.

Testele se efectuează ușor și nu sunt dureroase. Pentru ca rezultatele să fie fidele, una dintre condiţii este ca, ȋnainte cu cȃteva zile de efectuarea lor, să nu se administreze absolut niciun medicament.

Cu ce se asociază alergia

Pentru că este o afecţiune vicleană', alergia se poate asocia cu rinite alergice, astm bronsic, conjuctivita, viroza respiratorie. Simptomele alergiei pot, de asemenea, să fie caracteristice unei boli.

Indiferent de ce tip de afecţiune bănuim, apariţia bruscă a unor senzaţii supărătoare, umflarea feţei, a limbii sau a unei regiuni a corpului, dificultăţile de ȋnghiţire sau respiraţie, trebuie să ne trimită urgent la medic.

Cu alergia la purtător

Dacă testele sunt pozitive și alergenii au fost identificaţi, medicul poate recomanda tratamentul corespunzător ce ajută la controlarea simptomelor și, implicit, a alergiei. Metodele prin care se produce desensibilizarea treptată pot fi foarte utile, cu rezultate bune pe termen lung, dacă alergicul este de acord cu folosirea lor.

Practic, expunerea gradată la o cantitate mică din factorul alergen, va ȋnvăţa organismul să ȋl accepte, mărindu-i rezistenţa ȋn faţa acestuia.

Chiar dacă paza bună trece primejdia rea, evitarea alergenilor nu reprezintă ȋntotdeauna cea mai bună iniţiativă. Ȋn primul rȃnd pentru că ar fi imposibil să fie evitaţi toţi factorii, iar sensibilitatea organismului va fi cu atȃt mai mare, cu cȃt protecţia este mai ridicată.

Desigur, nici să te arunci ȋn gura lupului nu este o soluţie, mai ales dacă nu urmezi un tratament corespunzător. Echilibrul este ȋntotdeauna indicat. Pot ajuta la ameliorarea alergiei anumite produse homeopate, petrecerea unui timp ȋn salină, aerul de munte, aerosolii marini, practicarea unor tehnici de meditaţie și relaxare.

La nivel emoţional, se consideră că alergia apare atunci cȃnd exteriorul este asociat cu un factor perturbant al echilibrului interior. Poate fi vorba de un mediu ostil, o persoană care deranjează', o situaţie pe care persoana afectată nu știe sau nu poate să o controleze.

Conștientizarea situaţiei reprezintă primul pas pentru găsirea unor soluţii care să ducă la rezolvarea problemei de fond.

Autor: Raluca Ignat

Sursa foto: 123rf.com

Afla mai multe despre tipurile de alergii si simtpomele lor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate