Ce efecte negative are alcoolul asupra sănătății dentare

Toată lumea bea măcăr un păhărel la ocaziile speciale, însă sunt anumite persoane care abuzează când vine vorba de alcool, dar nu au idee câr de mult rău își fac. Ciocnirea unui pahar de alcool însoțește sărbătorirea unor evenimente importante din viață noastră împreună cu familia sau ieșirile în oraș cu prietenii.

Obiceiul franțuzesc de a consumă un pahar de vin roșu la masă, deoarece este benefic pentru sistemul cardio-vascular, este urmat de o parte dintre noi, în timp ce alții consideră berea un aliment care, prin conținutul mai redus de alcool, este potrivit pentru fi consumat la un film sau la un meci, pe canapea. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, explică ce efecte au, însă, aceste obiceiuri asupra sănătății noastre orale.

Ce efecte negative are alcoolul asupra sănătății dentare

Efectele negative ale dulciurilor și băuturilor carbogazoase asupra dinților nu mai reprezintă, probabil, un secret pentru nimeni, însă mai puțin cunoscut este faptul că și consumul de alcool poate avea efecte negative. Din fericire, în cantități mici, consumat ocazional, alcoolul nu are consecințe extrem de dăunătoare asupra organismului, însă consumul regulat poate cauza probleme serioase de sănătate orală. Iată cum:

Reducerea fluxului de salivă

Alcoolul are un efect deshidratant asupra întregului organism.

„Saliva are un rol protector pentru dinți și gingii prin faptul că spăla și astfel îndepărtează bacteriile și resturile de mâncare, lubrefiaza gingiile reducând riscul de traumatizare (zgâriere), diluează acizii din alcool sau rezultați din descompunerea alimentelor. Scăderea secreției salivare privează dinții și gingiile de aceste efecte benefice', explică doamna doctor Mihaela Dan.

Favorizează apariția cariilor

Alcoolul conține acizi și zaharuri. Bacteriile din gură descompun aceste zaharuri crescând atacul acizilor asupra smalțului și făcându-l, astfel, mai vulnerabil la carie. În plus, după o petrecere care durează până dimineață, de multe ori ajungem atât de obosiți acasă, încât uităm să ne spălam pe dinți.

Colorează dinții

Vinul, mai ales cel roșu, pătează dinții prin substanțele colorante pe care le conține și prin microcavitatile produse de acizii din alcool, care favorizează depunerea acestor coloranți naturali.

„Riscul de colorare a dinților crește chiar și mai mult atunci când băuturile alcoolice, care conțin acizi, sunt amestecate cu băuturi carbogazoase, bogate în zaharuri', atenționează specialistul ortodont.

Irită gingia și mucoasă orală

Alcoolul concentrat are un efect iritant asupra țesuturilor moi, delicate din gură. Adăugat peste leziuni deja existențe, în ciudă convingerii că poate acționă că dezinfectant, acesta nu este de niciun ajutor, ci dimpotrivă, va avea un efect coroziv, crescând riscul de apariție a bolii gingivale.

Favorizează apariția cancerului

Expunerea îndelungată a mucoasei orale la alcool, în combinație cu fumatul excesiv, poate predispune la apariția cancerului oral, de gât și de esofag. Controalele medicale regulate sunt recomandate pentru a descoperi din timp afecțiunile cu potențial de risc.

„Din fericire, putem combate efectele alcoolului asupra sănătății orale prin consumul moderat. Cea mai eficientă metodă pentru menținerea unei bune igiene orale este spălarea pe dinți cel puțin de două ori pe zi și controlul stomatologic la fiecare șase luni. Trebuie să ne asigurăm că periem dinții după ce am băut alcool și băuturi acide, în general, așteptând cel puțin 30 de minute pentru a le peria, deoarece acidul din aceste băuturi înmoaie smalțul la contact', atenționează doamnă doctor Mihaela Dan, ortodont.

Așadar, bautorii ocazionali de alcool prezintă riscuri minime în comparație cu cei care consumă frecvent aceste băuturi și, prin urmare, sunt predispuși la a dezvoltă, printre altele, gingivită, carii dentare sau cancer oral. În cazul în care un pahar de alcool este consumat ocazional doar pentru a sărbători un eveniment important, o igiena dentară solidă va ajută la prevenirea apariției unor astfel de probleme.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Ce se întâmplă atunci când consumi alcool în timpul menstruației?

De ce nu e bine să amesteci alcoolul cu medicamentele

Rezultatul surprinzător al unui studiu. După vârsta de 90 de ani, alcoolul este mai bun decât sportul

Medicii avertizează! Alcoolul poate provoca 7 tipuri de cancer

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate