Ce conțin iaurturile pe care le consumăm în fiecare zi?

Ce conțin iaurturile pe care le consumăm în fiecare zi

Iaurturile se află pe lista alimentelor sănătoase pe care românii le includ în regimul lor zilnic și pe care le oferă, în cele mai multe dintre cazuri, copiilor. Cu toate acestea, un studiu realizat recent a arătat cât de sănătoase sunt iaurturile pe care le putem găsi în comerț și ce ingrediente conțin acestea.

Deși la prima vedere am putea crede că majoritatea iaurturilor pe care le găsim pe rafturile magazinelor sunt sănătoase, testele au arătat că doar unul din 10 iaurturi este fabricat 100% din lapte românesc, iar 2 din zece conțin adaosuri proteice.

Ce conțin iaurturile pe care le consumăm în fiecare zi?

În cele mai multe dintre cazuri, iaurturile pe care le consumăm în fiecare zi sunt fabricate din lapte standardizat, mai exact un tip de lapte din care au fost extrase grăsimile și au fost adăugate concentrate proteice, lapte praf sau grăsimi de lapte, potrivit adevarul.ro. Rezultatele au ieșit la iveală după ce Asociația Pro Consumatori a verificat 45 de tipuri de iaurt ce pot fi găsite cu ușurință în comerț.

“Consumatorii trebuie să fie atenţi la lista de ingrediente. Nu recomandăm iaurturile care, ca ingrediente, în afara de lapte, conţin şi proteine din lapte sau grăsime din lapte. Aceste ingrediente arată faptul că acel produs este, să spunem aşa, denaturat, adică se îndepărtează foarte mult de reţeta iaurtului clasic. Iaurtul are doar două ingrediente: lapte şi culturi lactice vii, nicidecum adaosuri sub formă de proteine, sub formă de grăsimi, sub formă de smântântă. Dacă este iaurt fabricat din lapte de vacă trebuie să aibă o consistenţă de 3,5% – 4%. Nu recomandăm nici iaurturile degresate. Am găsit iaurt fabricat din lapte praf degresat, cu adaosuri de proteine”, a spus Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, conform adevarul.ro.

Care sunt cele mai sănătoase iaurturi?

Specialiștii pun pe lista celor mai sănătoase iaurturi produsele fabricate din lapte românesc, însă atrag atenția că există situații în care consumatorul poate fi indus în eroare. Pentru a identifica iaurturile din lapte românesc, consumatorii trebuie să caute produsele cu mențiunea  “produs românesc”.

“Cele mai sănătoase iaurturi care pot fi consumate de către copii, în primul rând, sunt cele care sunt fabricate din lapte românesc. Pentru a le identifica pe acestea, consumatorul trebuie să găsească pe eticheta iaurtului menţiunea “produs românesc”. Această menţiune se foloseşte, potrivit legii, numai de către procesatorii din industria laptelui care folosesc 100%  lapte românesc la fabricarea iaurtului respectiv. Consumatorii români nu trebuie să fie induşi în eroare de menţiunea “produs în România”. Produs în România poate ascunde faptul că la fabricarea acelor iaurturi s-a folosit lapte din afara ţării sau că s-a folosit lapte amestecat, adică lapte din afara ţării amestecat cu lapte din afara României”, a adăugat conferenţiarul Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori.

Pentru cei mici, specialiștii recomandă în special iaurturile din lapte ce capră.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Poţi pune în pericol sănătatea ta şi a copilului, dacă faci asta!

Cauze surprinzătoare ale durerilor de cap

Tudor Ciuhodaru: 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale'

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate