Cauzele şi remediile tulburărilor de somn

Cauzele şi remediile tulburărilor de somn

somn

Afecţiuni cardiace, diabet sau, pur şi simplu, o alimentaţie dezordonată… ce încearcă să-ţi transmită organismul în timpul nopţii, de nu te lasă să dormi?

Se întâmpla adesea ca sforăielile partenerului să-ţi strice somnul, dar sunt şi situaţii în care lipsa de somn este un semnal de alarmă asupra unor probleme de sănătate ascunse.

Există, spun cei care studiază comportamentul în timpul somnului, şi persoane care se trezesc noaptea pentru doar câteva secunde, dar nu ajung să conştientizeze acest lucru, pentru că este modul în care organismul verifică dacă mediul de somn este unul sigur.

Daca îţi este greu să adormi din nou, poate că trebuie să-ţi pui câteva întrebari legate de starea ta de sănătate.

CRAMPE ALE PICIOARELOR

Posibile cauze: Prea multe grăsimi saturate în alimentaţie, statine din medicaţie

Motivul apariţiei crampelor musculare în timpul nopţii nu este cunoscut cu certitudine, dar acestea pot apărea ca urmare a medicaţiei, cum ar fi cea bazată pe statine,  recomandată cel mai adesea persoanelor cu un nivel crescut al colesterolului.

Anumite teorii susţin că statinele afectează nivelul de enzime din celulele musculare, enzime ce sunt vitale pentru buna funcţionare a muşchilor. Crampele musculare pot apărea şi ca urmare a unei sarcini,sau din cauza excesului de exerciţii fizice, ambele motive fiind responsabile de reducerea nivelului de minerale cum ar fi calciul sau magneziul, minerale care ajută muşchii să se contracte.  Crampele pot fi declanşate şi de o problemă de circulaţie a sângelui. Sindromul picioarelor neobosite sau nevoia urgenţă de a-ţi mişca picioarele în timpul nopţii poate cauza, de asemenea, crampe ale picioarelor.

Pentru a le diminua, indicate sunt o baie caldă înainte de somn şi hidratare, precum şi exerciţii care să conţină întinderi ale picioarelor.

SENZAŢIA DE SUFOCARE

Posibile cauze: astmul nocturn, boli ale inimii

O cauză pentru senzaţia de sufocare din timpul nopţii poate fi astmul nocturn. Simplul fapt că stai întinsă declanşează problema, deoarece mucusul care se acumulează în caile respiratorii pune presiune pe plămâni.

Nu există un remediu pentru aşa ceva, doar simpla evitare a cauzelor, cum ar fi renunţarea la clasicele plapumi şi perne umplute cu pene. De asemenea, doctorul ar putea să prescrie anumite medicamente care să deschidă căile respiratorii şi să prevină astfel de atacuri. Dacă te trezeşti brusc după numai câteva ore de somn, încercând să-ţi recapeţi respiraţia, atunci este foarte posibil să ai probleme cu inima.

Ce bine ar fi dacă ne-am trezi la fel de repede şi când sună alarma ceasului!

„UNDE SUNT?' – CONFUZĂ LA TREZIRE

Cauze posibile: apneea de somn

Confuzia din momentul trezirii are loc mai ales când ceva te trezeşte brusc dintr-un somn adânc şi nu îţi mai poţi aduce aminte unde anume eşti.

Există părţi ale creierului care pot rămâne încă în starea de somn în momentul în care te trezeşti, când te dai jos din pat, sau când vorbeşti, dar nu eşti pe deplin conştientă. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, ar putea fi un semnal al apneei de somn, o afecţiune cronică care provoacă pauze în respiraţie pe timpul nopţii. Apneea este cel mai adesea semnalată de sforaitul zgomotos. Scăderea în greutate, renunţarea la fumat şi consumul moderat de alcool ar putea să te ajute, în cazul în care tu sau partenerul tău vă confuntaţi cu o astfel de problemă

TUSE NOCTURNĂ

Cauze posibile: refluxul gastroesofagian

Te-ai putea trezi noaptea din cauza refluxului acidului şi sucurilor gastrice în esofag. Refluxul gastroesofagian este determinat de valva care acoperă esofagul, valva care, atunci când nu funcţionează corespunzator, poate lasa acidul stomacal să scape, ajungând pâna în zona gâtului. Poziţia întinsă din timpul somnului favorizează acest lucru, ceea ce cauzează tusea.

Aceasta afecţiune apare mai ales în cazul persoanelor care se confruntă cu un exces de grăsime în zona stomacului, deoarece există presiune pe abdomen care împinge conţinutul intestinului până spre esofag.

O soluţie, în cazul în care te confrunţi cu această problema, ar fi să nu mănânci înainte de culcare. Stomacului îi ia aproximativ şase ore să digere un fel de mâncare gras.

O altă soluţie pentru această problemă ar fi să-ţi ridici pernele în aşa fel încât să poţi dormi sprijinită de ele. O a treia variantă ar fi ca dupa masă să iei medicamente antiacid, în cazul în care mergi imediat la culcare.

NOAPTE DE… COŞMAR

Cauze posibile: medicaţia

Deşi stresul reprezintă cauza principală a coşmarurilor, acestea pot fi declanşate şi de anumite medicamente precum antidepresivele, care pot afecta ciclul natural de somn. După un coşmar, mulţi oameni se trezesc cu palpitaţii.

TRANSPIRAŢIA

Cauze posibile: alcoolul, hormonii

La unele persoane, alcoolul funcţionează precum un somnifer care le conduce imediat în lumea viselor, însă tot alcoolul consumat în exces poate face ca vasele de sânge din piele să se lărgească, ceea ce te-ar încălzi peste măsură, şi în cele din urmă ai transpira. Transpiraţia din timpul nopţii poate fi cauzată şi de antidepresive, responsabile cu creşterea nivelului de hormoni ai stresului, dar poate fi provocată şi de un nivel scăzut al hormonilor. La noi, femeile, mai ales, nivelul de estrogen, important pentru menţinerea temperaturii corpului, poate scădea chiar înainte, sau în timpul perioadei de menopauză.

În unele cazuri, transpiraţia din timpul nopţii poate fi un semnal al unor boli despre care este posibil să nu ştii, cum ar fi afecţiunile cardiace. Dacă te-ai confruntat cu acest simptom în ultima vreme, nu amâna vizita la medic.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate