Cateva despre racelile de toamna

Cateva despre racelile de toamna

racealaNas infundat sau care curge, stranut, tuse rara uscata sau semiproductiva, dureri difuze in muschi si articulatii, durere usoara de gat, temperatura usor crescuta peste 37 grade Celsius, iata elementele ce caracteriza o simpla raceala. Sursa racelii o constituie cele peste doua sute de tipuri de virusuri care pot duce la infectii ale cailor aeriene superioare, sau denumite in termeni populari „raceli”. Exista diferente intre o raceala obisnuita si gripa propriu-zisa.

Cea mai clara dovada ar fi chiar izolarea si identificarea virusului gripal in laborator. De foarte multe ori insa ne orientam dupa severitatea manifestarilor, gripa ducand la o stare generala de oboseala, lipsa poftei de mancare, cresterea severa a temperaturii, tuse mai frecventa si chinuitoare. Dar nu intotdeauna simpla raceala sau gripa sunt corelate cu severitatea manifestarilor clinice.

Virusurile patrund in organism cel mai adesea pe cale respiratorie. Persoanele infectate transmit virusurile prin tuse, stranut, chiar si vorbit. Ele ajung in organism prin inspiratie. Mai exista calea digestiva, prin ingerarea de hrana contaminata cu microbi, sau contactul cavitatii bucale cu mainile sau obiecte murdare (de exemplu tacamuri folosite de mai multe persoane sau vesela nespalata). Perioada de incubatie este de 1-7 zile.

Terenul favorabil il constituie trecerea brusca de la sezonul cald la cel rece, variatiile mari de temperatura zi-noapte, imbracamintea neadecvata, terenul imun deficitar si de la caz la caz, afectiunile cronice – daca ele sunt existente anterior. Mai afectati sunt copiii, ei pot avea cam 7-8 episoade de raceala in cursul unui an. Dar trebuie sa mentionam ca si virusurile sunt mai puternice in sezonul rece, pentru ca invelisul lor exterior devine mai dur la temperaturi scazute si prin urmare sistemul nostru imunitar nu-l poate distruge cu usurinta.

Principiile tratamentului sunt – repausul la pat (in asa fel crutam organismul si ajutam sistemul imunitar sa se refaca), hidratarea suficienta (supe de pui, de legume, compoturi, ceaiuri) pentru inlocuirea lichidelor pierdute prin transpiratie, dar si pentru cresterea fluidificarii secretiilor nazale, respiratorii, administrarea simptomaticelor – impotriva frisoanelor, a febrei, a durerilor musculare si articulare antiinflamatoare de tip paracetamol, sau aspirina.

Daca tusim putem administra un expectorant, sau medicamente cu rol antiinflamator pentru aparatul respirator, pentru secretiile nazale picaturi cu substante vasoconstrictoare, decongestionante – atentie nu mai mult de patru-cinci zile, pe nasul bine curatat in prealabil. Este indicat un aport suplimentar de vitamina C fie ca produs farmaceutic (vitamina C de 1 gram fie sub forma de comprimate, capsule efervescente etc), fie printr-un supliment de fructe si legume cu continut bogat in vitamina C ( de preferat citrice, kiwi, bine tolerate in caz de raceala).
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate