Cele mai raspandite afectiuni ale ficatului

Cele mai raspandite afectiuni ale ficatului

ficatAstfel, obezitatea, steatoza hepatica, intestinul iritabil, dispepsiile functionale sunt doar cateva din bolile digestive foarte frecvente la varste din ce in ce mai tinere, inclusiv la copil.

Pe langa acestea, infectiile virale cu virusurile hepatitice B si C, dobandite cel mai frecvent inainte de 89, devin acum hepatite cronice ce necesita tratament specific, aducand Romania in randul tarilor cu frecventa mare a acestor boli grave. In plus, datorita migratiei anumitor populatii spre tara noastra, in ultimii ani a aparut si hepatita virala E, apanajul pana nu demult a tarilor asiatice – afectiune cu potential grav, mai ales la gravide.

Steatoza hepatica reprezinta incarcarea cu grasimi a celulelor hepatice, fiind favorizata de consumul de alcool, cresterea in greutate, diabetul zaharat, hipertrigliceridemia ( cresterea concentratiei anumitor grasimi in sange) si o serie de alte afectiuni ( rezectii intestinale, administrare indelungata de corticoizi sau estrogeni, unele boli genetice cu deficit de metabolizare a grasimilor).

Problemele majore ale steatozei nu sunt simptomele, care de obicei lipsesc, ci faptul ca la un procent de pacienti, in special cei care consuma alcool, poate evolua la ciroza hepatica si faptul ca, la o parte din pacienti, steatoza face parte din asa-numitul sindrom metabolic ce include hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, acidul uric crescut si care duce la un risc cardiovascular crescut (posibilitatea de a face pe parcursul vietii angina pectorala, infarct miocardic sau accident vascular creste).

Cum in ultimii ani in Romania, procentul de persoane cu surplus ponderal sau diabet este in continua crestere si de la varste din ce in ce mai tinere (sub 30-40 de ani), ar trebui sa consideram steatoza hepatica drept o afectiune de luat in serios, mai ales ca tratamentul sau consta de fapt in tratarea cauzelor ce au dus la steatoza, medicatia hepatoprotectoare fiind doar un adjuvant.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate