Cât de periculoasă este foliculita

control dermatologic

control dermatologic

Foliculita este o afecțiune des întâlnită a pielii, în care foliculii firului de păr se inflamează. Afecțiunea este cauzată, de obicei, de o infecție bacteriană sau fungică. La început, pot apărea sub forma unor mici umflături roșii sau a unor bășici cu un cap alb în jurul foliculilor de păr – micile ‘buzunare în care crește fiecare fir de păr. Infecția se poate răspândi și poate lăsa pe trup cicatrici nevindecabile.

Afecțiunea nu prezintă pericol de moarte, dar poate provoca simptome foarte neplăcute precum mâncărimi, răni, cicatrici și jenă. Infecțiile severe poate cauza chiar pierderea permanentă a părului din zonele afectate.

Dacă este o vorba de o versiune nu atât de gravă a foliculitei, va trece, cel mai probabil, în câteva zile, cu ajutorul medical cuvenit. Pentru forme mai grave sau recurente de foliculită, ar fi bine să vedeți un medic.

Foliculita. Simptome

  • iritații cu puncte mici roșii sau cu cap alb care se dezvoltă în jurul foliculilor firelor de păr;
  • bășici pline cu puroi care se sparg și apoi fac coajă
  • piele roșie și inflamată
  • senzație de mâncărime și arsură
  • durere
  • inflamație a zonei afectate

Programați-vă la medic dacă tipul de foliculită de care suferiți se extinde pe o suprafață mare a corpului sau dacă simptomele afecțiunii nu dispar după câteva zile. S-ar putea să aveți nevoie de un antibiotic sau de medicamentație antifungică pentru a ajuta la controlul problemei.

Tipuri de foliculită

Foliculita poate fi de două superficială și profundă.

Forme superficiale de foliculită:

  • foliculita bacteriană. Acest tip des întâlnit este marcat de bășici pline cu puroi, albe, care provoacă mâncărimi. Când foliculita bacteriană afectează zona bărbii unui bărbat, i se mai spune ‘mâncărimea bărbierului. Se întâmplă atunci când foliculii firului de păr sunt infectați cu o bacterie – de cele mai multe ori este vorba despre Stafilococul auriu. Stafilococul trăiește în piele tot timpul, dar provoacă probleme doar atunci când pătrund în corp printr-o tăietură sau o altfel de rană.
  • foliculita de ‘jacuzzi (pseudomonas folliculitis). Acest tip este cauzat de bacteria pseudomonas. Poți fi expus la această bacterie în multe locuri, inclusiv în jacuzzi și piscine încălzite în care clorul și nivelurile de pH nu sunt bine reglementate. Poți dezvolta o iritație roșie, de formă rotundă, și bășici care te mânâncă o perioadă de 1-4 zile după ce ai fost expus la acea apă. Aceste bășici se pot transforma ulterior în mici pustule pline cu puroi.Iritația este probabil să fie mai gravă în zonele în care costumul de baie a ținut apa contaminată pe piele sau acolo unde pielea – precum spatele coapselor – a venit în contact direct cu suprafața contaminată
  • mâncărimea bărbii (pseudofolliculitis barbae). Este o inflamație cauzată de creșterea sub piele a firelor de păr. Îi afectează mai ales pe bărbații de culoare care se bărbieresc și se observă cel mai des pe față și gât. De asemenea, persoanele care se epilează cu ceară pot dezvolta acest tip de mâncărime în zona abdomenului. Poate lăsa în urmă cicatrici de culoare închisă, ieșite în relief (keloiduri).
  • pityrosporum folliculitis. Acest tip este foarte des întâlnit în rândul adolescenților și bărbaților adulți. E cauzată de infecția cu Candida și produce în mod cronic pustule roșii, care provoacă mâncărime, pe spate și piept și uneori pe gât, umeri, partea superioară a brațelor și față.

Citește continuarea în Dicționarul medical

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate