Care sunt riscurile menopauzei precoce?

riscurile menopauzei precoce

Menopauza este o etapă normală în viața femeilor, dar atunci când simptomele acesteia apar înainte de 40 de ani, atunci se poate vorbi despre o menopauză precoce. Majoritatea femeilor traversează această perioadă în intervalul de vârstă 45-55 de ani, iar atunci când manifestările apar mult mai devreme, există o serie de riscuri la care femeile sunt expuse.

Menopauza apare în momentul în care ovarele nu mai produc estrogen, acesta fiind hormonul care controlează ciclul de reproducere. Practic, menopauza reprezintă finalul menstruațiilor, iar specialiștii consideră că o femeie a intrat în această etapă atunci când menstruația a lipsit pe o perioadă mai mare de 12 luni.

Atunci când apare înainte de 40 de ani, menopauza este una precoce, iar studiile specialiștilor arată că aceasta poate determina dezvoltarea anumitor afecțiuni grave.

Care sunt riscurile menopauzei precoce?

Cercetătorii greci au descoperit în urma unui studiu că femeile care intră la menopauză înainte de 40 de ani au cu 50% mai multe șanse să fie diagnosticate cu diabet zaharat. Oamenii de știință leagă scăderea estrogenului și progesteronului de reducerea producției de insulină, ceea ce poate favoriza apariția diabetului.

“Aceasta este prima meta-analiză care arată că menopauza precoce și insuficiența ovariană pot duce la dezvoltarea diabetului zaharat. Femeile care se confruntă cu menopauza precoce ar trebui să fie mult mai atente la alimentație și să facă sport pentru a reduce riscul de apariție a diabetului zaharat.”, a spus medicul Panagiotis Anagnostis, cel care a condus studiul, potrivit dailymail.co.uk.

În timp ce oamenii de știință greci sunt de părere că menopauza precoce poate fi un factor important în declanșarea diabetului zaharat, cercetătorii britanici spun că această cercetare nu demonstrează cu exactitate această ipoteză, dar că acest factor ar trebui studiat cu atenție pentru a vedea în ce măsură produce schimbări la nivelul organismului.

Pe lângă diabetul zaharat, menopauza precoce poate crește riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, osteoporoză, depresie, demență sau Parkinson, potrivit healthline.com. Cu toate că prezintă o mulțime de riscuri, specialiștii spun că menopauza precoce poate preveni apariția cancerului de sân.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Apa de cocos, secretul organismului sănătos? Uite care sunt principalele proprietăți ale acestui lichid

Care sunt efectele adverse ale imunoterapiei?

Terapii misterioase: apimasajul

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate