Care sunt principalele pericole la care te expui atunci când ai un cont de Facebook și cum te poți feri de ele?

Cum te poți feri de pericolele de pe Facebook

Un cont pe o rețea de socializare este privit ca o modalitate eficientă prin care putem păstra legătura cu prietenii și persoanele aflate la distanță. În plus, rețelele sociale ne ajută să interacționăm cu cei din jur, să cunoaștem persoane interesante, să fim la curent cu noutățile, dar și să ne integrăm în diferite grupuri.

Pe lângă beneficiile acestor rețele, utilizatorii se pot confrunta cu o mulțime de neplăceri, mai ales atunci când au tendința de a duce lucrurile la extrem. Petrecerea unui timp îndelungat pe Facebook poate duce la apariția dependenței, motiv pentru care  Asociația Americană de Psihiatrie (A.P.A) a solicitat introducerea unor noi forme de dependență în manualul DSM, iar printre acestea se numără și dependența de internet sau de rețelele sociale.

Psihologii sunt de părere că trebuie să luăm în calcul și pericolele la care ne expunem atunci când alegem să ne petrecem majoritatea timpului pe Facebook, acest lucru având consecințe negative asupra organismului.

“Pe lângă multiplele avantaje ale sale, rețelele de socializare sunt însă și o mare problemă pentru cei care investesc foarte mult timp în ele. Utilizarea în exces și fără o triere minimă a persoanelor cu care comunicăm, poate afecta aptitudinile non-verbale, ca de exemplu menținerea contactului vizual în timpul unei conversații, coordonarea limbajului verbal cu cel nonverbal și paraverbal. De asemenea, dependența de Facebook poate declanșa o nevoie de satisfacție imediată și evident apariția frustrării atunci când aceasta lipsește, acumulare de frustrări atunci când utilizatorul nu poate folosi site-ul zilnic, scăderea stimei de sine atunci când postările sale nu sunt citite, nu primesc aprecieri (like-uri), scăderea capacității de concentrare, deconectarea treptată de lumea reală, degradarea relațiilor de familie, distrugerea carierei sau chiar ruinarea financiară, izolarea socială, interpretarea greșită a relațiilor interumane, dificultăți de relaționare.”, consideră psihologul Laura Maria Cojocaru.

Pe lângă faptul că ne afectează relațiile din viața reală, rețelele sociale sunt o modalitate prin care se poate ajunge la hărțuire psihică, fizică. Anumiți indivizi pot publica imagini personale care aparțin unor alte persoane, dorind astfel să le distrugă imaginea publică, lucru care le poate afecta inclusiv viața personală și profesională.

Cum te poți feri de pericolele de pe Facebook?

Pentru a evita situațiile neplăcute, specialiștii recomandă petrecerea unui timp nu foarte îndelungat pe rețelele de socializare, dar și menținerea unui control atunci când vine vorba despre prietenii virtuali. De preferat ar fi ca în lista de prieteni de pe Facebook să fie doar persoane pe care le cunoaștem, iar în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, persoanele cu care ne împrietenim ar trebui să aibă conturi complete, cu poză și informații care pot fi ușor verificate.

Psihologul Laura Maria Cojocaru este de părere că în situațiile în care sunt programate întâlniri în viața reală în urma interacțiunii pe Facebook, acestea ar trebui să se facă în locuri publice, în care există cât mai multe persoane, asta pentru a evita orice pericol.

Bianca Hriscu

Foto: shutterstock.com

Citește și:

5 întrebări pe care trebuie să le pui încă de la prima întâlnire. Te vor ajuta să îți alegi partenerul ideal

Petreci foarte mult timp pe Facebook? Uite cum îți poate afecta acest lucru relația de cuplu

Lucrurile pe care nu trebuie să le spui niciodată la un interviu de angajare. Vei face o impresie proastă în fața angajatorului

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse