Cum amenajezi o grădină japoneză cu magnolii

Din Japonia vine terapia cu ajutorul copacilor, aici înfloresc bogat cireșii și tot aici (orașul Kyoto este un bun exemplu) găsești unele dintre cele mai vechi grădini ale lumii. Grădina japoneză înseamnă simplitate, culoare și liniște interioară, responsabile de toate acestea fiind magnolia, cireșul, arțarul japonez, apa și pietrele.

Grădinile englezești sau cele olandeze sunt poate mai bogate, dar când vine vorba despre precizie, armonie și simboluri, niciuna nu poate egala grădina japoneză. Este și motivul pentru care nu poți crea o astfel de grădină fără urmă de experiență într-ale grădinăritului și fără să cunoști câte ceva despre simbolistica apei, pietrelor și a florilor de cireș în cultura japoneză.

Apa, pietrele și arborii, cele trei elemente care nu pot lipsi din grădina japoneză

În tradiția japoneză, apa este un element sacru și un simbol al simplității vieții și al transformării. Cascadele și izvoarele nu sunt simple căderi sau curgeri de apă, ci locul unde mergi să îți cureți mintea și sufletul. Japonia este o țară a cascadelor, până și râurile având mai degrabă aspectul unor căderi de apă, însă în grădini, apa ia forma iazurilor. Din grădina japoneză nu trebuie să lipsească, așadar, un mic lac artificial, cu o formă cât mai naturală, pe care îl poți împrejmui cu pietriș și unde poți aduce pești viu colorați.

Dacă alegi să introduci în decor și câteva pietre – simboluri ale munților sau ale unor vietăți ca broasca țestoasă, care, la rândul ei, simbolizează norocul și longevitatea – evită-le pe cele de dimensiuni foarte mari, care perturbă echilibrul acestui spațiu atent amenajat. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este folosirea unui număr impar de pietre.

În grădina japoneză cresc mai ales arbori și arbuști decorativi (magnolia, pinul, ienupărul, cireșul japonez, prunul, arțarul japonez, Camellia Japonica), dar și iriși, begonii, mușchi și bambus. Pentru că cireșul japonez (Prunus serrulata) are o rezistență moderată la secetă și ger, iar florile au viață scurtă, îl poți înlocui cu magnolii, care se dezvolta bine în locuri însorite, dar și în condiții de semiumbră. Citește mai departe cum și cand se planteaza magnolia în țara noastră.

Ce trebuie să mai știi despre amenajarea unei grădini japoneze

  • Grădinile japoneze sunt numite și grădini zen, ele fiind întotdeauna și un loc pentru meditație. Ține cont de acest aspect atunci când alegi locul viitoarei grădini, care trebuie să se afle cât mai departe de praf și zgomot.
  • Japonezii obișnuiesc să își bea ceaiul în interiorul foișorului din grădină, așa că o astfel de construcție este binevenită aici, cu condiția să nu aibă un aspect rustic, ci unul oriental.
  • Poți aduce aici statuete, lămpi de grădină și alte elemente decorative cu specific japonez, însă fără a exagera și fără a tulbura ordinea ce caracterizează o astfel de grădină.

Sursa foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse