Care este părerea Bisericii referitoare la Ziua Femeii

părerea Bisericii referitoare la Ziua Femeii

Probabil că nu există om care să nu iubească sărbătorile, fie că este vorba despre sărbătoare creștină, națională sau populară. Orice sărbătoare aduce bucurie în suflete. Cu atât mai mult cu cât, în cazul anumitor sărbători, s-a împământenit tradiția oferirii de daruri.

1 Martie, 8 Martie, 1 Iunie fac parte din șirul sărbătorilor cărora le este specifică oferirea de cadouri. De 8 Martie celebrăm femeia, însă femeia cu adevărat creștină trece dincolo de semnificația comună a acestei zile și nu așteaptă nimic în dar.

Motivul pentru care Biserica susține că nu ar trebui să celebrăm ziua de 8 Martie

Într-un interviu acordat site-ului www.crestinortodox.ropărintele Valentin Băltoi ne explică faptul că ziua de 8 Martie nu reflectă deloc profilul femeii creștine contemporane. Acesta afirmă că 8 Martie a devenit Ziua Internațională a Femeii ca urmare a eforturilor de emancipare a femeii, fiind considerată o sărbătoare moștenită de la comuniști. În anii comunismului, această zi a fost exploatată în scop propagandistic.

Citește și 8 Martie – Ziua Femeii, Ziua Mamei sau Ziua Drepturilor Femeii

Din acest motiv, sărbătoarea de 8 Martie nu ar promova nici pe departe valorile creștine, ci doar pe cele socio-politice. Părintele Băltoi ține, astfel, să sublinieze că 8 Martie nu prețuiește adevăratele calități ale feminității.

Alternativa Bisericii la Ziua Femeii

Părintele Valentin Băltoi sugerează că profilul femeii creștine ar fi mult mai bine reflectat de o sărbătoare religioasă precum Duminica Femeilor Mironosițe, sărbătoare decisă de Sfântul Sinod. Femeile Mironosițe și-au câștigat dreptul de a fi trecute în Cartea Vieții grație unor virtuți alese precum credința puternică, curajul de a înfrunta moartea, pioșenia.

Asimilarea acestei zile ca Zi a Femeii nu ar însemna altceva decât faptul că femeia de azi ar deveni purtătoare de mir și ar aștepta, astfel, asemenea fecioarelor, venirea lui Hristos.

Orice zi, o sărbătoare

Preotul este de părere că lumea ar trebui să învețe să nu celebreze o zi anume, ci orice zi a vieții. Și asta pentru că fiecare zi trebuie să fie un timp al regăsirii de sine și al întâlnirii cu Dumnezeu.

Părerea Bisericii referitoare la Ziua Femeii este, așadar, aceea că această zi nu are nimic din specificul cultural și religios al poporului. Celebrarea zilei de 8 Martie nu are nimic de-a face cu credința, ci încearcă doar să exprime idealurile comune ale femeilor de pretutindeni.

Citește și Tradiții și obiceiuri de 8 Martie. Este Ziua Femeii sau a Mamei? Ce trebuie să facă femeile în această zi

Autor: Oana Anghel

Sursa foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate