8 martie – Ziua Femeii, Ziua Mamei sau Ziua Drepturilor Femeii

8 martie ziua femeii

Un răsfăț anual pentru femei, o corvoadă mai mult sau mai puțin asumată pentru bărbați, ziua de 8 martie vine cu flori, dulciuri, cadouri de toate felurile pentru femeile care contează în viața noastră. Există însă o dispută pe marginea originilor și semnificațiilor de început ale acestei zile de sărbătoare. E ziua femeii sau a mamei? Dacă ne uităm însă în istorie, vom vedea că de fapt avem de sărbătorit Ziua Drepturilor Femeilor.

Ne încântă multitudinea de flori, de atenții, de pupături de mâini și gesturi galante cu care bărbații din jurul nostru ne răsfață în această zi, dar uităm care este de fapt simbolistica acestei zile. Faptul că ne concentrăm pe cadouri ne deturnează atenția de la adevăratul sens al zilei de 8 martie, așa că m-am documentat și am aflat următoarele.

Mihaela Miroiu, politolog, feministă, laureată a trofeului Femeia anului 2005 pentru Apărarea și Promovarea Drepturilor Femeii' este una dintre cele mai autorizate voci care să ne clarifice în această problemă.

'Dacă am avea voința politică și culturală să ne întoarcem la sensurile firești ale Zilei Internaționale pentru Drepturile Femeilor, am sărbători altceva și altfel. Această zi a fost inițiată în 1910 la Copenhaga. Ea onorează mișcarea femeilor pentru egalitate în drepturi și egalitate de șanse. A început să fie sărbătorită prima oară în 1911 în Austria, Danemarca, Germania și Elvetia și marchează momentul în care reflectăm la progresul pe care l-a făcut mișcarea pentru drepturile femeilor, dar și ce mai avem de făcut. Este ziua în care sărbătorim curajul și voința înaintașelor și înaintașilor noștri, cărora le datorăm recunoașterea drepturilor și a demnității noastre ca oameni și cetățeni femei.'

Puțină istorie a drepturilor femeii

În martie 1910, cea de-a doua Conferinţă Internaţională a Femeilor Muncitoare s-a ţinut la Copenhaga. Clara Zetkin, lidera organizaţiei femeilor din Partidul Social Democrat din Germania, a adus în discuţie ideea de a stabili o Zi Internaţională a Femeii, o sărbătoare care să fie marcată în aceeaşi zi în toate ţările, în sprijinul luptei femeilor pentru drepturile lor. Pe 19 martie 1911, a fost sărbătorită prima Zi Internaţională a Femeii, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Se pare că data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeaşi dată, în 1848, regele Prusiei a fost nevoit să facă faţă unei revolte armate şi a promis  în schimb că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Peste un milion de femei şi bărbaţi au participat în această zi la manifestaţii pentru ca femeilor să li se acorde drepturi legate de muncă, dreptul la vot, educaţie şi de a deţine funcţii publice. Un an mai târziu, în urma unei declaraţii a Partidului Socialist din America, prima Zi Naţională a Femeii a fost sărbătorită în Statele Unite ale Americii pe 28 februarie. Femeile americane au continuat să marcheze această sărbătoare în ultima duminică din februarie până în 1913.

Origini socialiste germane sau sovietice?

Alte voci susțin că „ziua femeii' a fost introdusă în fosta URSS, în timpul lui Lenin, de către Alexandra Kollontai, activistă comunistă rusă, reprezentantă de seamă a mișcării feministe, având ca simbol proletarul pumn încleștat. De ziua internațională a femeilor din 1917, un grup de femei aflate în grevă la o fabrică de textile din Rusia a declanșat Revoluția Rusă, cerându-le soților și fraților lor să li se alăture.

Însă Ziua Internaţională a Femeii a fost recunoscută oficial mult mai tîrziu, în 1975, de către Naţiunile Unite şi a fost adoptată, începând cu această dată, de multe dintre guvernele ţărilor care până atunci nu sărbătoreau această zi.

Așadar, Ziua Internațională a Femeii (denumită Ziua Femeii) este sărbătorită anual pentru a comemora atât realizările sociale, economice și politice ale femeilor de pretutindeni, atrăgând în același timp atenția asupra fenomenelor de discriminare și violență care încă se mențin mai peste tot în lume, cu intensități diverse. Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. A fost sărbătorită ca atare pentru prima dată în 8 martie 1975, considerat anul Internațional al Femeii.

În România, multă vreme până la Revoluția din 1989 se vorbea mai mult de Ziua Mamei, cu serbări pompoase și omagii aduse mamelor eroine. După Revoluție, inspirați și de sistemul occidental, 8 martie a rămas Ziua Femeii, iar Ziua Mamei se sărbătorește în prima duminică din luna mai.

Învață și tu una dintre aceste poezii despre mama!

A consemnat Daniela Palade Teodorescu

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro