Semne care trădează anorexia

Vedem în jurul nostru persoane extrem de slabe şi ne întrebăm cum de pot să mănânce fără să se îngraşe. Ne gândim că au probleme de sănătate, iar dacă le vedem pe plajă, ne îngrozeşte imaginea coastelor care aproape străpung pielea…. Ei bine, află că nu doar silueta foarte slabă este cea care spune totul despre sănătatea noastră. Sunt anumite semne care trădează anorexia și bulimia.

Tulburările alimentare reprezintă o problemă serioasă ce afectează tot mai multe persoane. De asemenea, anorexia nervoasă, cunoscută sub denumirea simplă de anorexie, afectează ȋn mod frecvent adolescente și femei tinere, însă poate afecta şi bărbaṭii sau femeile adulte. Un studiu recent arată că 25% dintre persoanele care suferă de anorexie sunt bărbaṭi. De multe ori, anorexia reprezintă un răspuns la problemele sociale şi personale complicate. Fiind o tulburare gravă, poate face mult rău corpului. Are o rată de mortalitate mare, mult mai ridicată decât în cazul altor afecṭiuni de natură psihică.

Semne care trădează anorexia

  1. Observă obiceiurile alimentare ale persoanei respective. Cei care suferă de anorexie au o relaṭie antagonică cu mâncarea. Unul dintre factorii ascunşi în spatele anorexiei îl reprezintă frica de a lua în greutate, iar anorexicii îşi reduc semnificativ porṭiile de mâncare. Pot să manifeste refuzul de a mânca anumite alimente sau categorii de alimente, să aibă ritualuri legate de felul de a mânca (mestecă în exces alimentele, le pun într-un anumit mod pe farfurie), verifică atent conṭinutul alimentelor, caloriile și refuză să consume alimente calorice, deşi greutatea lor arată clar că au nevoie de ele.
  2. Observă dacă persoana pare obsedată de mȃncare. Anorexicii pot citi ȋn exces reviste şi articole legate de mâncare sau le pot colecṭiona. Petrec mult timp povestind despre hrana nesănătoasă şi încearcă să sfătuiască alte persoane.
  3. Observă ce părere are despre a fi subponderal şi despre diete, în general. Dacă persoana respectivă este foarte slabă, dar îşi doreşte în continuare să piardă kilograme, înseamnă că are o percepṭie distorsionată a propriului corp.
  4. Observă cum se simte şi cum se comportă în general. Anorexia generează o serie de simptome fizice. Aceasta tulburare implică mai mulṭi factori dintre cei enumeraṭi. De asemenea, nu toate persoanele care au aceste simptome sunt anorexice. Ele se pot datora şi oboselii, grijilor pentru sănătate, educaṭie.

Suspiciunea de anorexie implică consult şi tratament specializat, suport psihologic şi familial.

foto: Shutterstock

Citește și:

Cum să te îmbraci bine când ai un buget limitat

Cum îți dai seama că ai carii. 6 semne care ar trebui să te trimită la stomatolog

Terapii misterioase: apimasajul

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului