Când sunt Moșii de iarnă 2020. Ce tradiții trebuie respectate în Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă 2020

Moșii de iarnă 2020 sunt prăznuiți pe 22 februarie. În această, cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților, creștin-ortodocșii fac parastase pentru cei dispăruți. Pentru ca pomana să fie primită, este bine ca oamenii să respecte și tradițiile specifice acestei zile.

În tradiția românilor, există șapte sâmbete ale morților. Acest ciclu de șapte sâmbete este deschis de moșii de iarnă și închis de Sâmbăta lui Lazăr (ziua dinainte de Duminica Floriilor). Sâmbăta morților este ultima sâmbătă înainte de Lăsatul Secului de brânză sau Lăsatul Secului de Carne. În tot acest răstimp, credincioșii fac parastase.

Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă 2020

În Sâmbăta Morților, preoții oficiază Sfânta Liturghie și Slujba Parastasului! Credincioșii merg la biserică cu colive, colaci, vin, dar și vase cu bucate pregătite special pentru această ocazie (sarmale, pilaf, friptură, piftie) și fructe sau dulciuri pentru a fi sfințite de preoți. Ulterior, acestea vor fi împărțite alături de o lunânare aprinsă întru pomenirea celor adormiți. De asemenea, nu trebuie uitat pomelnicul în care se trec numele celor trecuți în neființă.

Cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Aceștia trebuie trecuți pe un pomelnic separat.

Tradiții și superstiții de Sâmbăta Morților

În Sâmbăta Morților se mănâncă piftie, dar dacă aceasta rămâne până duminică, ar trebui aruncată, altfel existând credința că cel care a mâncat-o duminică va suferi de friguriurilor în timpul verii.

În această zi, nu este bine ca femeile să muncească. Se spune că cele care încalcă această tradiție vor tremura ca piftia și „li se va întoarce pomana' pe care au dat-o. Această zi mai trebuie respectată şi pentru a te feri de nebunie şi ca să încetinești procesul de îmbătrânire. Femeile care dau de pomană în această zi nu au voie nici să spele, existând credința că dau lături morților.

La cimitir, se aprind cel puţin două lumânări, numărul minim necesar, potrivit superstiţiilor, pentru a încălzi sufletele morţilor.

Credincioşii care fac pomeniri de Moșii de iarnă trebuie să meargă la biserică de dimineaţă, ca să participe la Sfânta Liturghie. Abia după această slujbă se oficiază şi parastasul.

Nu se fac nunţi de Moșii de iarnă. Conform tradiţiei creştin ortodoxe, odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase ar trebui să fie interzise. Noul sezon al nunţilor se va deschide după Duminica Tomii (a doua duminică după Paște).

Citeste si

De ce se face pomenirea morților sâmbăta și ce rugăciune trebuie să rostești în această zi?

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate