Camera copiilor
Pentru ca vraja copilariei fericite sa nu dispara nici-odata, camera copilului trebuie sa reflecte o lume de basm, un mic paradis…
O lume de basm
Seara, inainte de culcare, prichindelul afla din cartile de povesti cum sunt palatele somptuoase ale imparatului Verde sau ale imparatului Rosu, castelele cu turnuri si creneluri pentru regi si regine… Cine n-a visat sa stea macar o zi intr-una din aceste constructii? De aceea, mobilierul trebuie sa fie modern, cu forme delicate si in tonuri atractive.
Zugraveala sa aiba cele mai vesele nuante, tapetul sa aminteasca de mirificul decor din povesti, iar accesoriile decorative sa puncteze din loc in loc – prin ornamente simpatice si podoabe ha-ioase – cadre de vis. Si toate sa sublinieze perfect temperamentul celor mai mici locatari ai casei, sa fie in a-cord cu varsta lor inocenta si preocuparile lor fanteziste.
Trucuri mici cu rezultate mari
Alegerea culorilor nu trebuie lasata la voia intamplarii. Rosul stimuleaza activitatile intelectuale, portocaliul creeaza senza-tia de caldura si sociabilitate, galbenul este indicat pentru camerele orientate spre nord, verdele da iluzia de indepartare si adancime, albastrul predispune la meditatie si concentrare, iar albul e potrivit in incaperile mici si intunecoase.
Atunci cand se face o modificare in camera copilului, ar trebui si el intrebat. Nu aduna in camera acestuia tot felul de lucruri inutile. Strictul necesar pentru studiu, joaca si odihna este suficient.
Personalitatea camerei
Oricat de mic ar fi copilul, este bine sa aiba camera lui, un loc in care sa se miste in voie, sa sesizeze importanta propriei persoane, sa-l „structureze” dupa mintea lui, sa-i dea viata.
Camera sport
Se potriveste copiilor cu aptitudini sportive. Acestora le plac jocurile care le pun in valoare forta fizica, disciplina si curajul. De aceea, rosul e culoarea cea mai potrivita pentru aceasta camera. Covorul nu-si mai are rostul aici, pentru ca il incomodeaza atunci cand alearga, iar pe laterala sifonierului trebuie fixat neaparat un minicos de baschet.
Camera eleganta
Este nimerita mai ales pentru fetitele delicate si sensibile. Culorile trebuie sa fie alese din gama roz, bleu, lila, iar perdelele sa aiba imprimeuri florale gingase, eventual funde si volane. Suratele lui Barbie populeaza o astfel de camera.
Studiind personalitatea fiecarui copil se poate afla stilul ambiental care i se potriveste, dar si influenta acestuia asupra cresterii, dezvoltarii si educatiei sale.
Camera clasica
Prezinta o gama coloristica potolita – bej, crem, brun.
Camera clasica pare a fi destinata copiilor care au preocupari preponderent intelectuale si care considera masa de studiu cea mai importanta piesa din incapere.
Camera extravaganta
Se potriveste perfect copiilor cu multe calitati iesite din comun si cu un comportament excentric. Mobilierul are forme bizare, patul este ascuns in dulapul din perete, geamurile sunt pictate, iar perdelele lipsesc. Alaturarea culorilor se face intr-un mod straniu. Nuantele tari explodeaza alaturi de unele mai linistite. Totul scoate in evidenta personalitatea unui copil indraznet, care se entuziasmeaza din orice. Este un cutezator, care isi asuma riscurile fara teama.
Zugraveala
Prin cele doua aspecte, util si estetic, zugraveala reprezinta un mod eficient de protectie a peretilor. In acelasi timp, prin design, forma, colorit, compozitie si structura, ea infrumuseteaza ambianta din incapere. Alegerea culorii in care se vor zugravi peretii va depinde de efectul pe care aceasta il are asupra starii de spirit a copilului, de reflexia luminii si de orientarea incaperii.
Tapet
Folosirea tapetului este mult mai simpla decat zugraveala, el fiind mai rezistent in timp la actiunile… neprevazute ale copiilor. Tapetul se alege in functie de culorile in care este amenajata camera si de varsta copilului. Nu este recomandat tapetul cu motive agresive, indiferent cat de apreciat e de catre copil sau de cat de mult isi doreste un anumit desen…
Sus si jos
La prima vedere, tavanul nu pune prea multe probleme in decorarea unei locuinte. Tavanul vopsit in tonuri deschise da iluzia de marire a spatiului si totodata reflecta puternic lumina. Daca alegi tapet si pentru tavan, este bine ca acesta sa fie uni.
Pentru cel mic, podeaua reprezinta cel mai potrivit loc de joaca – de aceea, pardoseala trebuie sa fie parchetata. In nici un caz nu folosi gresie, faianta ori alte suprafete reci in camera lui!
Paturi simple si suprapuse
Patul din camera copilului trebuie sa fie frumos, decorativ, stabil, practic, comod, eficient, sa fie usor de intretinut si simplu de manevrat. Este obligatoriu ca macar una dintre laturile patului sa se sprijine pe un perete.
In cazul in care aveti doi copii, lucrurile sunt simple, daca au camere separate. Daca nu, fratii vor sta in aceeasi camera, iar amenajarea acesteia se va face tinand cont de principiul simetriei si al echilibrului. Fara indoiala, trebuie sa existe doua paturi alaturate ori suprapuse, indiferent de varsta, pentru ca ei au nevoie de un somn linistit, reconfortant si odihnitor.
Mobilier potrivit pentru camera copilului
Copiii au chef sa se joace mereu, nicidecum sa stea linistiti intr-un colt al camerei. De aceea, mobilierul nu trebuie sa le stea in cale, sa ocupe mult spatiu ori sa fie sofisticat. Cu cat este mai simplu si mai functional, cu atat mai bine!
Lemnul este cel mai cautat material, fiindca se potriveste in orice camera si in orice situatie. El imprima o senzatie de caldura si intimitate.
Varsta dicteaza forma mobilei. Fara discutie, mobila pentru cei mici nu poate fi masiva. Cand este alcatuita din mai multe elemente modulare, devine practica, utila, comoda si eficienta. Avantajul consta in faptul ca se pot asambla in diferite variante, in functie de varsta, preocuparile si necesita-tile copilului.
La alegerea mobilierului trebuie sa se tina cont de faptul ca acesta trebuie sa fie frumos si totodata ingenios armonizat cu celelalte accesorii. O camera in care exista un pat, o biblioteca si un birou nu are farmec, nu emana caldura sufleteasca daca nu are si un tablou, o veioza amuzanta sau cateva perne fantezie…
Accesorii decorative frumoase si haioase
Toate lucrurile marunte care zac pe masa, pe rafturi, pe birou, care atarna pe perete sau innobileaza un colt fac parte din categoria accesoriilor decorative. Unele sunt necesare, copilul neputandu-se dispensa de ele, altele sunt complet inutile, dar aduc farmec si veselie in camera.
Veioza
Daca este mica, cocheta, are forme jucause si este confectionata dintr-un material rezistent, are toate san-sele sa stea mult timp pe noptiera unui pusti nazdravan si neastamparat.
Fructiere
Vasele cu fructe nu trebuie sa lipseasca din camera copiilor. Evita fructierele din sticla ori portelan, cele mai indicate fiind cele din plastic.
Cosuri
Sunt cele mai adecvate obiecte pentru a depozita in ele diferite lucruri care, in alte conditii, ar sta imprastiate prin camera.
Perne fantezie
O atmosfera calda si senina include neaparat si pernele fantezie.
Text: Lacramioara Tiriblecea