Calculatorul, prieten sau dusman?

CopilCopiii nostri s-au nascut intr-o lume a imaginilor si tehnologiei. Ei cresc folosind calculatorul si internetul, sunt expusi la o multitudine de stimuli si mesaje. Te intrebi de ce sunt atat de atrasi de reclame, jocuri si taste?

De ce vorbesc ore in sir pe chat cu prietenii si in locul studiului in biblioteca prefera sa caute pe internet? Observi ca sunt atrasi de imagini si animatii pe care le retin foarte usor? Simti de multe ori ca nu poti tine pasul cu ritmul propriului tau copil?

Studiile au evidentiat faptul ca noile generatii de copii au o cu totul alta structura de personalitate fata de cum eram noi odata; ei sunt capabili sa proceseze informatia mai repede si sa raspunda intr-un timp mult mai scurt la stimulii din jurul lor. Si asta datorita faptului ca tehnologia moderna cu care cresc copiii nostri le stimuleaza cunoasterea pe mai multe cai (vizual, auditiv etc). Astfel, ei se adapteaza mai usor si sunt mai deschisi la nou.

Sigur ca te intrebi cum sa educi un astfel de copil. Cum sa-l faci sa invete cu placere, sa isi respecte profesorii sau sa aleaga o carte in locul unui joc pe calculator? In ceea ce priveste cerintele noii generatii si ritmul de invatare specific copiilor nostri, scoala ramane fara raspuns, iar noi ne plangem ca nu putem tine pasul.

Copiii nostri raman singuri in fata calculatorului, prea des dezinteresati de scoala si de educatie, pentru ca nu intelegem un lucru simplu: sunt diferiti de noi, cand eram copii. Metodele si instrumentele traditionale de educatie cu care eram noi obisnuiti in scoala nu sunt adecvate ritmului lor, nu ii motiveaza sa invete, pentru ca nu au nici o legatura cu stilul lor de viata. In fond, problema este metoda. Si pentru asta exista solutii.

Calculatorul a intrat deja in scoala si in educatie. Sunt profesori care folosesc materiale educationale in format electronic si care predau la clasa cu ajutorul lectiilor pe calculator, atragandu-i astfel pe copii. Lectia devine o poveste, cu personaje haioase, animatii si simulari, iar copilul invata prin descoperire.

Predarea interactiva cu ajutorul lectiilor pe calculator transmite informatia imbinand elementele atractive pentru copii: animatie, text si sunet. Spre exemplu, produsul educational "Fractii cu peripetii – Misiunea Ploaia" al Intuitext ii invata pe copii fractiile facand asocieri cu viata reala. Copiii sunt indemnati sa foloseasca notiunile de fractii invatate pentru a imparti o prajitura cu prietenii.

Ce pot sa fac eu ca parinte?
Primul lucru pe care il poti face este sa-ti orientezi copilul cum sa foloseasca instrumentele care ii plac atat de mult. Trebuie sa stii ca timpul pe care il petrece in fata calculatorului si pe internet este in folosul lui, jocurile sunt educative si-i dezvolta abilitatile. Apoi, indruma-l sa foloseasca programe care imbina jocul cu invatarea, ii starnesc curiozitatea si ii stimuleaza inteligenta, astfel incat invatatul sa devina o placere.

Cu ajutorul lectiilor in format electronic copilul tau va folosi calculatorul mult mai mult pentru teme si exercitii. Personajele ii vor capta atentia si-l vor antrena intr-o poveste, ghidandu-l in parcurgerea lectiilor, astfel incat copilul sa invete singur. Lectiile in format electronic destinate invatarii acasa il ghideaza, il verifica si, daca greseste, il directioneaza automat la acea lectie care cuprinde notiunile pe care nu si le-a insusit.

Desigur, nu inseamna ca trebuie sa ne lasam zilnic copiii singuri cu calculatorul, putem pur si simplu sa ne lasam ghidati de poveste alaturi de el. Este important ca in momentul in care alegi produse educationale in format electronic pentru copilul tau, sa verifici ca acestea sa fie avizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si sa respecte programa scolara in vigoare.
 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Copii