Branzeturi alese

Branzeturi alese

Nimic nu e mai potrivit la sfarsitul unui pranz festiv decat o bucatica de branza buna. Noi iti aratam cum se serveste.

Cate selectezi
Principiul este ca branza sa completeze preparatele gatite. Pentru ca gustul branzei sa poata fi savurat, se incepe cu branzeturi mai usoare, ca tarie si aroma. Platoul trebuie echilibrat printr-o selectie de texturi, colorit si tipuri contrastante: cinci sau sase feluri de branzeturi sunt suficiente pentru a alcatui un platou asortat.

IMPORTANT!
CUM LE ALEGI

Gusta inainte de a cumpara si remarca aceste aspecte:

  • aspect – nu trebuie sa fie "transpirata", fisurata ori intarita peste masura;
  • miros – aroma curata si placuta, nu de acru sau de amoniac;
  • gust – trebuie sa fie placut.

CUM LE PASTREZI

Iata cum procedezi pentru ca branzeturile sa-si pastreze calitatile.

  • Pe cele tari, semitari si moi pastreaza-le in partea de jos a frigiderului (cea mai calda), impachetate etans, timp de cateva saptamani.
  • Poti congela branzeturi cu mucegai sau Cheddar maximum trei luni, dar ele isi vor schimba usor textura. Decongeleaza-le treptat la rece, peste noapte inainte de a le servi.
  • Pe cele proaspete (cum ar fi casul, ricotta, urda, branza de vaci), pastreaza-le nematurate, impachetate etans, in partea cea mai rece a frigiderului, timp de cel mult doua saptamani.
  • Nu aseza branzeturile langa alte alimente cu mirosuri puternice, pentru ca ele pot prelua repede alte arome.

CUM LE SERVESTI

  • Foloseste cate un cutit pentru fiecare fel de branza, ca sa nu a-mesteci aromele. Cel mai potrivit este un cutit bine ascutit, cu lama gaurita si cu varful in forma de furculita. Pentru branzeturile foarte moi foloseste cutitul scurt pentru unt, care va intinde pasta de branza pe paine.
  • Toate branzeturile se servesc la temperatura camerei; scoate platoul din frigider cu 1 ora inainte de servire si despacheteaza-le pana in momentul servirii.

BRANZETURI TARI

Branzeturile tari au o structura densa, sunt maturate intre 3 si 18 luni. Cheddar (numita dupa localitatea de origine, din sud-vestul Angliei) se gaseste in cinci varietati de textura si poate fi de un alb-natural pana la oranj (colorata natural cu annatto). Din aceeasi categorie fac parte parmezanul si pecorino.
Atentie: sa nu aiba crapaturi, sa nu fie "transpirata" si nici mucegaita.
<

INCEARCA

Vincent – o varietate de branza olandeza, cu gust proaspat, nucos. Sau incearca Jarlsberg, de origine norvegiana, sau Edam – branza olandeza, invelita in ceara rosie, ori Cantal.

SERVESTE CU…

Vinuri albe fructate, corpolente, cum ar fi Sauvignon. Poti servi si bere cu tarie alcoolica ridicata.

SEMITARI

Aceste branzeturi pot fi consumate atat proaspete, cat si invechite (maturate), cand capata un gust si o aroma mai puternice.
Atentie: sa nu fie mucegaite, "transpirate" sau decolorate.

INCEARCA

Sage Derby contine vinisoare verzi, care ii dau o aroma de salvie. Poti alege si Gouda, Gruycre, tilsit, jack sau svaiter.

SERVESTE CU…

Cabernet Sauvignon sau alb – Sauvignon Blanc.

MOI, CU CRUSTA

Branzeturi maturate dinspre exterior spre interior, care se acopera cu o crusta albicioasa cu aspect alb-fainos, cum ar fi Brie, sau de culoare portocalie, cum e Pont l’Evèque.
Atentie: sa nu fie zbarcita, sa fie moale la apasare si totusi destul de tare.

INCEARCA

Banon este o branza frantuzeasca obtinuta din lapte de capra – spalata in coniac, cu textura cremoasa si gust nucos, impachetata in frunze de castan. Poti incerca si Camembert, Münster (din Alsacia), Gerôme sau Brie.

SERVESTE CU…

Champagne sau un vin alb sec, cum ar fi Riesling, sau Pinot Noir, ori un Gewürtztraminer.

CU MUCEGAI

Roquefort, Gorgonzola si Blue Stilton sunt maturate din interior spre exterior, prin introducerea unor mucegaiuri comestibile, care le dau aspectul marmorat, verde sau bleu; au texturi variate: de la moi si cremoase, pana la tari si sfaramicioase.
Atentie: sa aiba miros puternic specific si coaja aspra si uscata.

INCEARCA

Dovedale este pastrata in saramura, ca sa nu formeze o crusta. Incearca Roquefort Sociétè, Bleu d’Auvergne sau Regina Blue.

SERVESTE CU…

Serveste cu Porto sau vinuri albe, demiseci.

CU ADAOSURI

Branzeturi cu adaosuri de condimente, plante aromate sau fructe – sunt o categorie aparte.
Atentie: branza de calitate trebuie sa degaje arome puternice si sa aiba o textura tare ori semitare.

INCEARCA

Bowland este o branza tare, cu adaos de mere, scortisoara si stafide. Poti incerca si Rambol Fourré Noix Bongrain (frantuzeasca, cu adaos de nuci) sau branza cu chimen, boia, ceapa, usturoi, piper etc.

SERVESTE CU…

Serveste vinuri albe seci si acide.

Text: Constanta Penverne; Foto: arhiva Edipresse.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Alimente