BPOC. Ce este și cine prezintă riscul de a suferi de această afecțiune?

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) se referă la un grup de afecțiuni pulmonare care cauzează dificultăți de respirație, dar care sunt persoanele cele mai afectate și care sunt semnele?

Majoritatea persoanelor care suferă de BPOC sunt adulți de vârstă mijlocie sau mai în vârstă care fumează. Se produce atunci când plămânii se inflamează, se deteriorează sau se îngustează, iar principala cauză este fumatul. Deși este rară, afecțiunea poate afecta și persoanele care nu au fumat niciodată.

Unele cazuri ar putea fi rezultatul unei probleme genetice sau prin expunerea la fum sau praf nociv. Mulți oameni nu își dau seama că au această afecțiune, deoarece simptomele pot fi ușoare înainte de a se agrava treptat. Aceste simptome pot începe să limiteze activitățile persoanei afectate, dar tratamentul îl poate ajuta să țină sub control boala.

BPOC poate include bronșită cronică, inflamație pe termen lung a căilor respiratorii și emfizem, care dăunează sacilor aerieni din plămâni.

Boala pulmonară obstructivă cronică. Simptome

La apogeul pandemiei coronavirusului, în luna mai a anului trecut, s-a descoperit că persoanele cu această afecțiune prezintă un risc cu 60% mai mare de a muri de coronavirus. Celor cu BPOC li s-a spus, de asemenea, să se protejeze în timpul pandemiei, pentru a preveni infectarea și complicațiile grave ale Covid-19.

Iată care sunt simptomele acestei afecțiuni:

  • Respirație crescută, devenind mai evidentă atunci când persoana este mai activă
  • O tuse toracică persistentă cu flegmă, mulți oameni vor trăi cu acest lucru și nu vor suspecta BPOC, deoarece se poate simți similar cu tusea de fumător
  • Infecții toracice frecvente
  • Respirație șuierătoare constantă

Când să obțineți ajutor?

Fără tratament, simptomele BPOC se vor înrăutăți, iar unele se agravează brusc pentru perioade scurte de timp. Dacă aveți simptomele enumerate mai sus, aveți peste 35 de ani și fumați sau obișnuiți să fumați, ar trebui să vă vizitați medicul de familie.

BPOC vă poate afecta plămânii, deci este important să începeți tratamentul cât mai curând posibil. Medicul dvs. de familie vă va putea evalua starea și vă poate organiza un test de respirație pentru a ajuta la diagnosticarea BPOC sau a altor probleme pulmonare, cum ar fi astmul.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate