Bolile atopice in copilarie

Bolile atopice in copilarie

Bolile atopiceDezvoltarea unei boli atopice depinde atat de factori genetici cat si de factori din mediu. Factorii genetici reprezinta o predispozitie dar factorii din mediu sunt cei care determina aparitia acestor boli. Dupa contactul cu alergenul, prezenta IgE in sange poate fi detectata prin teste : skin prick test sau radioallergotesting. Rezultatele acestor teste trebuie interpretate alaturi de istoricul bolii si, in continuare, se poate evalua rezultatul eliminarii alergenului.

Nu exista un tratament curativ pentru bolile atopice, cea mai buna optiune fiind sa se evite contactul cu alergenul dupa identificarea acestuia. Daca este cazul, se poate face imunoterapie dar numai pentru copiii de varsta scolara cu rinoconjunctivita severa. In prezent, cercetarea medicala se concentreaza pe prevenirea bolilor atopice la sugarii cu risc si pe prevenirea progresiei bolii dupa ce aceasta s-a instalat.

Bolile atopice, eczema, astmul, rinoconjunctivita alergica se numara printre cele mai frecvente boli cronice ale copiilor. Cei mai multi copii au simptome usoare dar exista si copii afectati sever. In ultima decada s-a inteles mecanismul imunologic al acestor boli si, in consecinta, in prezent metodele de tratament si de prevenire sunt mai eficiente.

Atopia si bolile atopice.
Este important sa se faca diferenta intre atopie si bolile atopice. Un copil cu atopie va produce imunoglobuline de tip IgE dupa expunerea la diversi alergeni din mediu si este "sensibilizat" la acel alergen. Prezenta acestor imunoglobuline este determinata de teste: skin prick test (intradermoreactia) si radioallergotest RAST (testul pentru determinarea IgE din sange). Bolile atopice sunt: eczema, astmul, rinita si conjunctivita alergica. De asemenea, cei mai multi copii cu atopie vor dezvolta boli atopice, insa asta nu inseamna ca toti.

Bolile atopice se dezvolta ca urmare a unei disfunctii a sistemului imun, disfunctie care este determinata atat de factori genetici cat si de factori de mediu. Factorii genetici sunt foarte importanti : daca ambii parinti au o boala atopica la fel vor avea si 40% dintre copii. Nu s-a identificat o gena responsabila de aparitia atopiei dar se crede ca transmiterea bolii este multifactoriala, implicand mai multe gene. Copiii care mostenesc aceste gene au o predispozitie catre dezvoltarea de IgE si de boli atopice cand interactioneaza cu anumiti factori din mediu.

Factorii din mediu sunt de asemenea foarte importanti. Exista diferente intre incidentele bolilor atopice in diferite tari, unele fiind "cu risc crescut", altele "cu risc mic". Se pare ca exista o "fereastra de risc" in primii ani de viata cand anumiti factori de mediu pot actiona asupra sistemului imun imatur si pot determina un mod de functionare "atopic".

Dar si adultii pot deveni atopici daca migreaza intr-o tara "cu risc crescut" si, deci, modificarile sistemului imun pot apare si la adulti. Pana in prezent se credea ca expunerea la un alergen din mediu este cel mai important element care determina devierea sistemului imun. Dar rolul acestui alergen nu este pe deplin clarificat. De exemplu factorul determinant ar putea fi "doza" de alergen. Expunerea precoce la doze mari din alergenul din par de pisica ar putea fi protectiva impotriva astmului bronsic, in timp ce expunerea la doze mici ar putea favoriza aparitia acestuia.
 

Diagnosticul bolilor atopice
Cronologic, prima boala atopica care se manifesta este eczema care debuteaza in primii doi ani de viata. Din acestia, 40% vor dezvolta rinita alergica sau astm bronsic, cu aparitia simptomelor respiratorii inaintea implinirii varstei de 5 ani. Simptomatologia bolilor atopice este :

  • Eczema: pruritus, distributia tipica a acesteia si evolutia cronica.
  • Astmul bronsic: semne si simptome ale obstructiei cailor respiratorii (wheezing, dispnee) declansate de diversi factori (alergeni , infectii virale, exercitiu fizic) si reversibile sub actiunea medicamentelor bronhodilatatoare.
  • Rinoconjunctivita: rinoree, stranut, congestie nazala si pruritus nazal si conjunctival. Diagnosticul este usor de stabilit cand aceste simptome sunt sezoniere, dar 40% din acesti copii au simptome intregul an si trebuie excluse mai intai cauzele non-alergice.

Investigatii
Copiii cu boli atopice sunt frecvent testati pentru a se determina prezenta anticorpilor IgE impotriva alergenilor comuni. Desi aceste teste (skin prick test si RAST) ne indica daca exista anticorpi impotriva acestor alergeni, ele nu ne pot spune daca acesti anticorpi sunt cauza simptomelor pe care le are copilul. Dar un test negativ ne asigura ca acest alergen nu determina simptome la copilul respectiv.

Skin prick test (intradermoreactia), care stabileste daca exista o reactie alergica la alergenul respectiv, se poate face la orice varsta, incepand de la nastere. Rezultatele sunt exprimate numeric, indicand diametrul mediu al papulelor care s-au dezvoltat la 15 minute. Skin prick test este pozitiv daca acest diametru este de 3 mm sau mai mult.

RAST, care determina nivelul IgE din sange, nu este la fel de sensibil sau specific ca skin prick test. Rezultatele se exprima semicantitativ : concentratie mica/medie/inalta sau, de preferat, in cantitatea de IgE din sange (in UI/dl).

Variante ale acestor teste se pot folosi pentru a determina prezenta alergiilor la alergeni alimentari, dar nu toate aceste alergii sunt mediate de IgE.

Principiile tratamentului bolilor atopice
In prezent nu dispunem de medicamente care sa vindece inflamatia alergica si, in consecinta, tratamentul se adreseaza simptomelor. Este foarte important sa se identifice alergenul, dupa care se va incerca evitarea acestuia.

Identificarea alergenului
Desi simptomele bolilor alergice sunt, in general, declansate de factori non-alergici (infectiile respiratorii virale in cazul astmului, substante iritante in cazul eczemei), identificarea alergenilor si apoi evitarea lor pot reduce simptomele.

Alergenii alimentari
Aproximativ 40% din copiii cu eczema vor fi "sensibilizati" fata de un alergen alimentar iar la un procent din acestia alergia va fi evidenta clinic. Acesti copii vor avea varsaturi recurente, scaune diareice si falimentul cresterii, urticarie sau soc anafilactic. In cazul alergenilor alimentari, eczema va fi severa si refractara la tratament local. Alergenii sunt de obicei : lapte de vaca, oua, nuci, soia, grau, peste sau cele din fructe de mare.

Alergenii inhalatori
Copiii sunt expusi permanent la alergeni inhalatori, in functie de zona geografica, factori locali si meteorologici. Principalii alergeni sunt acarienii (din saltele, mochete, covoare, perne), parul de pisica si caine, gandacii de bucatarie, sporii de mucegai si polenurile. Cateva masuri pentru reducerea expunerii la acarieni sunt : folosirea de materiale impermeabile pentru acoperirea saltelelor si a asternuturilor (surse majore de acarieni), spalarea asternuturilor si a hainelor in apa fierbinte (peste 56 C) la una sau doua saptamani, indepartarea jucariilor din plus sau inghetarea acestora si reducerea umiditatii din casa. Daca se identifica o alergie la parul de pisica sau de caine se va renunta la acesta. Alergenii din exterior sunt foarte greu de controlat.
 

Tratamentul simptomatic
Este indicat atunci cand nu s-a identificat alergenul, cand evitarea acestuia este imposibila sau rezulta numai intr-un raspuns partial. Foarte important este tratamentul cu corticosteroizi cu administrare topica (locala), orala sau inhalatorie.

Ca alternative sunt: antagonisti ai leucotrienelor (montelukast) in astm bronsic, inhibitori de calcineurin (tacrolimus si pimecrolimus) pentru eczema si anticorpi monoclonali anti-IgE pentru astm bronsic. Din pacate la un numar mic de copii cu boli atopice medicatia antiinflamatorie nu are efect. In plus, la copii cu eczema severa se pot folosi medicamente imunosupresoare ca ciclosporina si azatioprina. Pentru rinoconjunctivita severa se poate folosi imunoterapia.

Imunoterapia
Consta in administrarea de cantitati din ce in ce mai mari de alergeni pentru a induce toleranta. Aceasta metoda este utila numai in cazul alergiilor care implica sensibilizare si producerea de IgE. Se recomanda folosirea acestei metode doar la copiii de varsta scolara cu rinoconjunctivita severa dar numai de catre un alergolog.

Complicatiile bolilor atopice
Eczema se poate complica cu o infectie virala sau bacteriana (moluscum contagiosum sau eczema herpeticum) sau poate apare o alergie alimentara. Rinita alergica se poate complica cu apnee obstructiva.

Alergenii alimentari si anafilaxia Multi dintre copiii cu alergii alimentare, fie ca sunt mediate sau nu de IgE, prezinta si eczema. De asemenea, aproape o treime din copiii cu eczema severa au ca si factor declansator un alergen alimentar. Alergia alimentara este de doua feluri. In primul caz, alergia este mediata de IgE si reactia alergica se dezvolta imediat. In al doilea caz, alergia este cel mai probabil mediata de limfocite T si determina accentuarea tardiva a severitatii eczemei. In al doilea caz skin prick test si RAST vor fi negative.

Anafilaxia este o reactie alergica severa si rapid progresiva care implica mai multe sisteme. Ca si factori declansatori cei mai importanti sunt alergenii alimentari, urmati de veninul unor insecte si, mai rar, unele medicamente. Anafilaxia determinata de alergeni alimentari este mai frecventa la copiii cu eczema. Copiii care au avut un episod de anafilaxie ar trebui sa aiba asupra lor adrenalina.

Prevenirea alergiilor
Alaptatul la san Se pare ca alaptatul la san pentru primele 4 pana la 6 luni are un efect protector care se exercita cel putin in primii ani de viata. Acest efect este moderat si nu a fost confirmat de toate studiile clinice. Mecanismul incriminat ar fi favorizarea dezvoltarii unei flore bacteriene intestinale cu bifidobacteria si lactobacili.

Mancarea solida
Introducerea alimentelor solide la sugari ar trebui sa aiba loc la o varsta de peste 6 luni. Alimentele foarte alergene (ouale, alunele, nucile si pestele) ar trebui sa fie evitate pentru 2 sau 3 ani pentru a reduce incidenta eczemei si a alergiilor alimentare, dar acest efect protector dispare la copiii de varsta scolara.

Uleiul de peste
Ca si supliment alimentar, uleiul de peste (bogat in acizi grasi omega-3), administrat de la nastere are un efect protector fata de tusea alergica la copiii de 3 ani.

Fumatul
Parintii ar trebui sa nu fumeze fiindca aceasta creste riscul de wheezing recurent (suieratura respiratorie acuta, intotdeauna pe aceeasi tonalitate, perceptibila la inspiratie si la expiratie sau doar la inspiratie.) si astm la copii.

Concluzie
Din fericire, cresterea incidentei bolilor atopice a coincis cu o mai buna intelegere a mecanismelor acestora. In timp, aceasta ar putea permite dezvoltarea unor metode de preventie si tratament mai bune decat cele folosite in prezent. Tratamentul copiilor cu boli atopice nu trebuie sa se limiteze la tratamentul simptomatic ci sa includa identificarea alergenului si evitarea acestuia, precum si imunoterapie.

DR. LUIZA DONA
Medic specialist Pediatrie
Educational Commision for Foreign Medical Graduates Certificate, stagiu de pediatrie la Charleston Area Medical Center, West Virginia University, Charleston, USA
Clinica Polisano Bucuresti
B-dul Timisoara nr. 26 Z, corp C
Programari: Tel: 021-315.32.05/ 06/ 07; Fax:021-315.32.08
www.clinicapolisano.eu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate