Boli de piele de care probabil nu ai auzit niciodată

Milioane de oameni au boli de piele. Probabil că sunteți familiarizat cu cele mai comune, cum ar fi acneea, eczema și rozaceea.

Există, de asemenea, o gamă largă de afecțiuni ale pielii mai rare despre care sigur nu ați auzit. Ele pot varia de la forme ușoare la forme severe ce pot pune în pericol viața. În unele cazuri, acestea pot afecta calitatea vieții celor care le dezvoltă.

Boli de piele de care probabil nu ai auzit niciodată

Hidradenita supurativă (acneea inversă) este o afecțiune inflamatorie cronică care determină formarea de leziuni pe părțile corpului unde pielea atinge pielea. Cele mai frecvente zone în care apar erupții sunt: axile, poală, fese, coapsele superioare, sâni. Deși cauza hidradenitei supurative este necunoscută, este probabil ca hormonii să joace un rol în dezvoltarea sa, deoarece începe de obicei în jurul pubertății.

Persoanele cu hidradenită supurativă prezintă un risc crescut pentru anumite afecțiuni (sau comorbidități), cum ar fi acnee, boala inflamatorie intestinală (IBD), tetradă de ocluzie foliculară (un grup de afecțiuni inflamatorii ale pielii care include acneea conglobată, celulita disectivă a scalpului și boala sinusurilor pilonidale), sindrom metabolic, sindromul ovarelor polichistice (SOP), carcinomul scuamos al pielii afectate și diabet de tip 2.

Psoriazisul invers este uneori numit psoriazis intertriginos. Similar cu hidradenita supurativă, această afecțiune creează leziuni roșii pe părțile corpului unde pielea atinge pielea. Aceste leziuni nu sunt asemănătoare furunculului. Par a fi netede și strălucitoare.

Mulți oameni cu psoriazis invers au cel puțin un alt tip de psoriazis în altă parte a corpului. Experții nu sunt siguri exact ce cauzează psoriazisul, dar genetica și sistemul imunitar sunt factori cheie care contribuie.

Ihtioza arlechin este o afecțiune genetică rară care face ca bebelușii să se nască cu pielea tare și groasă, care formează solzi în formă de diamant pe corpul lor. Aceste plăci, separate prin crăpături adânci, le pot afecta forma pleoapelor, gurii, nasului și urechilor. De asemenea, pot restricționa mișcarea membrelor și a pieptului.

Aproximativ 200 de cazuri au fost raportate în întreaga lume. Afecțiunea este cauzată de o mutație a genei ABCA12, care permite organismului să producă o proteină esențială pentru dezvoltarea normală a celulelor pielii.

Cel mai obișnuit tratament pentru ihtioza arlechin este un regim strict de emolienți pentru catifelarea pielii și creme hidratante pentru repararea pielii. În cazuri severe, pot fi utilizați și retinoizi orali.

Boala Morgellons este o afecțiune rară în care fibre și particule mici ies din rănile pielii, creând senzația că ceva se târăște pe piele. Se știu puține despre această afecțiune, dar afectează peste 14.000 de familii, potrivit Morgellons Research Foundation.

Morgellons este cel mai răspândit la femeile albe de vârstă mijlocie. De asemenea, este strâns asociat cu boala Lyme. Unii medici cred că este o problemă psihologică, deoarece simptomele acesteia sunt similare cu cele ale unei tulburări de sănătate mintală numită infestare delirante.

Simptomele sunt dureroase, dar nu pun viața în pericol. Acestea sunt erupții cutanate cu mâncărime sau răni, material fibros negru în și pe piele, oboseală, anxietate, depresie. Leziunile afectează o zonă specifică: capul, trunchiul sau extremitățile.

Boala sinusurilor pilonidale are ca rezultat mici găuri sau tuneluri la baza sau pliul feselor. Simptomele nu sunt întotdeauna evidente, așa că majoritatea oamenilor nu caută tratament și nici măcar nu observă afecțiunea până când apar probleme.

Se dezvoltă atunci când părul dintre fese se freacă. Frecarea și presiunea rezultate împing părul spre interior, făcându-l să devină încarnat. Afectează adesea persoanele care lucrează în locuri de muncă care necesită ore lungi de ședere. Este, de asemenea, o comorbiditate a hidradenitei supurative.

Tratamentul este de obicei invaziv și implică drenarea sinusului pilonidal afectat de orice puroi vizibil. Antibioticele, compresele fierbinți și unguentele topice sunt adesea folosite, de asemenea.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate