Boala venoasă cronică: factori predispozanți, stiluri de viață, meserii la risc

boala venoasa croncia

Am circulația proastă“. De câte ori nu ne-a fost dat să auzim afirmația asta sau de câte ori nu am zis-o chiar noi? De obicei, este folosită ca explicație a faptului că avem mâinile și picioarele reci, ceea ce ar putea face ca persoana pe care o atingem să aibă o reacție de tresărire sau chiar de respingere.

Răceala din membre nu ar trebui, însă, tratată cu indiferență, căci este un semnal de avertizare cât se poate de serios. Circulația proastă este principala cauză a bolii venoase cronice.

Factori de risc ai bolii venoase cronice

Dacă ai depășit vârsta de 50 de ani, am putea spune, fără să greșim prea mult, că ai sabia deasupra capului. Femeile de peste 50 de ani au un risc maxim de a suferi de boală venoasă cronică. Sigur, la factorul vârstă se adaugă și alți factori predispozanți:

  • Istoricul familial. Din păcate, dacă ambii tăi părinți au suferit de boală venoasă cronică, riscul ca tu să moștenești boala este semnificativ… 90%;
  • Obezitatea și sedentarismul îngreunează circulația sângelui prin vene;
  • Administrarea contraceptivelor hormonale, sarcina, menopauza favorizează dezvoltarea bolii venoase cronice;
  • Fumatul deteriorează pereții vaselor de sânge;
  • Traumatismele urmate de o perioadă îndelungată de imobilizare pot afecta țesutul venos;
  • Temperaturile ridicate favorizează vasodilatația și inflamațiile. 

După cum se vede, femeile sunt mult mai predispuse la a dezvolta această boală comparativ cu bărbații. Evident, boala apare și la bărbați, mai cu seamă după vârsta de 70 de ani.

Meserii care cresc riscul de a dezvolta boală venoasă cronică

Pe lângă factorii de risc enumerați anterior, se mai adaugă unul: statul în picioare sau pe scaun o perioadă îndelungată. Din păcate, există meserii care pot crește riscul de a avea boala venoasă cronică. Sunt acele meserii care necesită să stai foarte mult în poziție șezândă și cele în cazul cărora este necesar să stai foarte mult în picioare.

Ambele situații duc la scăderea tonusului muscular, ceea ce îngreunează sarcina venelor de a pompa sânge spre inimă.

Dacă ai un job care presupune perioade lungi de inactivitate fizică, reține faptul că deplasarea pe distanțe scurte cât să rezolvi sarcinile de serviciu nu te va ține departe de boala venoasă cronică. Cu cât nivelul de activitate fizică crește, cu atât ești mai protejată de această afecțiune.

Adoptă un stil de viață care să prevină apariția bolii venoase cronice

Prin urmare, este de preferat să ai un stil de viață cât mai activ și, în plus, să ai grijă la alimentație. Nu, nu te trimitem la sală dacă nu agreezi această variantă. Plimbările în natură sunt minunate. Mergi zilnic pe jos sau cu bicicleta pe distanțe lungi. O plimbare seara, în parc, are beneficii majore și pentru sănătatea fizică, și pentru cea psihică.

AICI ai o serie de exerciții simple, dar foarte eficiente, pentru care nu este necesar să ai o condiție fizică excepțională, și care pot fi făcute acasă.

Fii atentă la dietă! Kilogramele în plus favorizează apariția bolii venoase cronice. Prin urmare, este necesar să adopți o dietă sănătoasă. Consumă alimente bogate în fibre (semințe de chia, de in, legume și fructe proaspete, leguminoasele lăsate la înmuiat sau la germinat), în flavonoide (struguri, ceai verde, citrice, broccoli, mazăre, soia, țelină, ardei iuți, fructe de pădure), în magneziu (legume frunzoase, avocado, banane, legume crucifere, cartofi dulci), în Omega 3 (somon, macrou, anșoa, sardine, ton, fructe de mare)

Foarte important! Este esențial să efectuezi controale regulate la medicul de familie și ori de câte ori resimți neplăceri la nivelul picioarelor, acestea incluzând mâncărimi, furnicături, senzația de picioare grele, picioare umflate, crampe musculare. Statisticile sunt îngrijorătoare: un studiu realizat în anul 2015 în centrele de medicină generală din România arată că 7 din 10 pacienți care intră în cabinetul medicului de familie sufera de boală venoasă cronică.

Sursa foto: 123rf

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate