Boala care ucide 54.000 de persoane în fiecare an. Un oraș întreg dispare din România din cauza acestei afecțiuni

Boala care ucide 54.000 de persoane în fiecare an

Boala care ucide 54.000 de persoane în fiecare an este accidentul vascular cerebral. Practic, din cauza acestei afecțiuni, un oraș întreg dispare din România anual, iar statisticile arată că numărul celor care își vor pierde viața în următorii ani din această cauză este în continuă creștere. 

Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai frecvente cauze de deces la nivel mondial. Mai exact, acesta se plasează pe locul doi în topul cauzelor de deces și pe locul trei atunci când vine vorba despre cauzele care duc la invaliditate.

Boala care ucide 54.000 de persoane în fiecare an

Accidentul vascular cerebral face tot mai multe victime, România aflându-se pe locul 3 în topul țărilor cu cele mai multe cazuri de AVC din Europa. După infarctul miocardic, această problemă de sănătate este principala cauză de deces. Organizația Mondială a Sănătății este de părere că cele mai multe cazuri se înregistrează în țările slab dezvoltate, cu venituri mici și medii.

Specialiștii atrag atenția că vârsta celor care își pierd viața după ce au suferit un accident vascular cerebral este în continuă scădere, 25% din pacienții unei clinici de neurologie din București având sub 40 de ani. Un raport realizat de “The Burden of Stroke in Europe” arată că din 61.552 de români care fac un AVC, 54.000 își pierd viața.

“Raportul face o radiografie a accidentelor vascular cerebrale în toate țările europene, iar aceste cifre te sperie, indiferent dacă ești medic sau pacient. Ceea ce mi se pare mai îngrijorător este că România încă nu acordă un interes major prevenției AVC-ului. Același studiu arată că doar 1% dintre pacienții români au primit asistență de la unitățile mobile pentru AVC. Este important să avem unități de intervenție rapidă în cazul AVC-ului acut în fiecare județ din țară. Rapiditatea intervenției după un AVC este vitală, dar cel mai eficient tratament rămâne prevenția.” a spus Dan Mitrea, medic neurolog.

Stilul de viață nesănătos favorizează apariția accidentului vascular în România. Studiul a arătat că 32.5% dintre români au tensiune arterială ridicată, 45,8% au un nivel al colesterolului ridicat și peste 30% fumează în mod regulat, iar acești factori pot cauza probleme serioase de sănătate.

Veștile din partea specialiștilor nu sunt deloc bune, aceștia fiind de părere că în următorii 15 ani, numărul românilor care vor deceda din cauza AVC va ajunge la aproximativ 73.000 de persoane pe an.

Factorii de risc care aduc la apariția accidentului vascular cerebral

Printre factorii de risc care duc la apariția accidentul vascular cerebral se numără:

• Hipertensiunea
• Fumatul activ
• Masa corporală peste limita admisă
• Regimul alimentar necorespunzător
• Sedentarismul
• Diabetul
• Consumul de alcool excesiv
• Factori psiho-sociali
• Boli cardiace

În cazul în care nu duce la deces, accidentul vascular cerebral poate fi o cauză principală a dizabilităților. Persoanele care supraviețuiesc pot rămâne cu un handicap, iar pentru a evita aceste situații este foarte importantă intervenția medicilor în primele momente de la producerea accidentului vascular cerebral.

Foto: shutterstock.com

Citește și:

Cum să treci mai ușor peste o noapte nedormită? Uite ce trebuie să faci pentru ca organismul să nu aibă de suferit

Cât de periculoasă poate fi o înțepătură de albină sau de viespe?

În ce momente din viață inima are cel mai mult de suferit? Așa pot să apară bolile cardiovasculare

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate