O camera de studiu este, in acelasi timp, un lux si o necesitate. Unui intelectual sau unui tanar studios ii este mai usor sa evolueze, daca are biroul sau.
Chiar si in familiile cele mai armonioase, exista o nevoie a individului de a se retrage intr-un spatiu propriu. Studii serioase confirma faptul ca a avea un spatiu numai al tau ajuta la dezvoltarea identitatii, este necesar pentru sanatatea psihica si, in ultima instanta, intareste relatia cu restul familiei.
Munca la domiciliu
Suna foarte tentant sa lucrezi acasa, imbracat comod, fara a fi nevoit sa te grabesti dimineata, ca sa “prinzi” condica. Asa si este, numai ca exista cateva capcane ce trebuie evitate. Iata cateva sfaturi – asa cum le gasim in manualul incepatorului – pentru cel care isi deschide un birou acasa:
- Izolarea – Nu mai ai pe nimeni in jurul tau cu care sa te consulti. Deci, incearca sa inveti sa fii autocritic si sa eviti rutina, sa fii la curent cu toate noutatile din domeniul tau de activitate.
- Tentatiile – Un televizor deschis, un joc pe calculator si alte fleacuri pot sa-ti distruga o zi de munca. E bine sa-ti stabilesti un numar de ore de munca, pe care sa le respecti cu strictete.
- Familia si prietenii – Aceste persoane iubitoare si binevoitoare vor avea tendinta sa te intrerupa, pentru ca esti usor accesibil si “disponibil”, faptul ca lucrezi acasa fiind interpretat drept a nu fi ocupat. Trebuie sa inveti sa spui nu si sa fixezi ore de intalnire.
- Atitudinea clientilor – Anumiti clienti sunt dezamagiti daca sunt primiti “acasa”. Unii merg chiar mai departe si se asteapta la preturi mai mici, pe motiv ca nu ai un loc de munca “adevarat”. Poate n-ar fi rau sa-ti afisezi tarifele (pe perete sau pe site-ul de pe Internet, daca ai asa ceva).
- Intimitatea – Daca pe cartea ta de vizita figureaza telefonul si adresa de acasa, trebuie sa te astepti la o anumita pierdere a sentimentului de intimitate. Clientii te vor suna si seara, si sambata si duminica.
Alegerea spatiului
In alegerea camerei (acolo unde acest lucru este posibil) trebuie avute in vedere unele criterii cum ar fi: sa fie un loc linistit, in afara fluxului principal de circulatie, dar cu o lumina buna si, de ce nu, cu o priveliste frumoasa.
Atunci cand aici urmeaza sa primesti colegi sau clienti, camera ar fi bine sa fie izolata de spatiul familial – e greu de pastrat o aparenta de seriozitate profesionala, atunci cand clientul este condus pana la birou printre scutece puse la uscat sau prin miros de sarmale!
|
|
- Daca nu e posibila alocarea unei camere intregi pentru birou, urmatoarea optiune este o incapere cu functiune dubla.
- Dormitorul este una dintre camerele care, de obicei, raman nefolosite in timpul zilei. Inconvenientul este ca o mare parte a incaperii este ocupata de un pat de mijloc. Solutia ar fi folosirea unei canapele extensibile, care sa fie stransa in timpul zilei, si amenajarea unui spatiu pentru studiu intr-un colt al dormitorului (in cazul in care este vorba despre o incapere spatioasa).
- O alta posibilitate ar fi folosirea unei parti din camera de zi, daca acolo exista si spatii de depozitare inchise, astfel incat sa se evite crearea unei imagini haotice.
- Totusi, aceste variante nu sunt indicate decat pentru locul destinat studiului individual, intrucat nu este chiar cea mai buna formula sa primesti clienti pentru un consult medical sau juridic in propriul dormitor…
- In anumite cazuri, exista posibilitatea de a aranja un loc de studiu in afara casei, spre exemplu intr-o magazie reamenajata – ceea ce ar putea fi foarte stimulativ, amintind, cumva, de copilarie. Alta varianta ar fi cumpararea sau inchirierea garsonierei alaturate apartamentului tau, pe care s-o poti amenaja in birou-refugiu.
Ce trebuie luat in calcul
Iata cateva dintre aspectele care trebuie luate in considerare inainte de a incepe amenajarea locului de studiu – in cazul in care folosim termenul intr-un inteles extins si la atelier (de pictura, de exemplu):
- este gestionarea biroului compatibila cu cea a locuintei? (daca este vorba despre un birou cu caracter lucrativ, cheltuielile de intretinere trebuie scazute din profit). Cum va influenta crearea unui loc de studiu costurile de intretinere a locuintei?
- ce tip de activitati se vor desfasura acolo? (studiu scolar, muzica, pictura, foto, cabinet medical/de avocatura etc.)
- se vor desfasura mai multe tipuri de activitati in acelasi spatiu?
- care este suprafata minima necesara pentru acel tip de activitate?
- ce echipamente sunt necesare? (telefon, computer, aer conditionat etc.)
- este necesara instalarea unui iluminat special?
- este nevoie de o izolare acustica?
- exista riscul producerii unor accidente? (legate de circuitele electrice, de substante chimice etc.)
- este permis accesul copiilor?
- care este bugetul de care dispui?
Amenajarea biroului
|
Crearea unui birou in cadrul locuintei trebuie sa raspunda catorva exigente simple:
- sa te simti bine si in siguranta
- sa fie un spatiu care sa stimuleze concentrarea si creativitatea
|
Unul dintre avantajele amenajarii unui birou acasa este faptul ca nu trebuie sa arate neaparat ca un spatiu impersonal. Nu ar avea nici un sens sa reproducem acasa atmosfera unui sediu cu fisete metalice si lumina artificiala cu tuburi fluorescente.
Locul mesei de lucru
Masa de lucru va fi piesa centrala, intrucat aici se va desfasura activitatea din incapere, iar restul camerei va fi organizat in functie de pozitia biroului.
Evident ca acesta va fi asezat fie cu “lumina din stanga”, fie chiar sub fereastra – aceasta este pozitia indicata pentru cei care au un computer pe birou.
|
|
- In plus, astfel, te poti odihni, privind, din cand in cand, pe fereastra – schimbarea profunzimii poate fi stimulatoare pentru ochi, iar o priveliste frumoasa te poate inspira oricand.
- De asemenea, putem aseza biroul intr-un unghi de 90 grade cu biblioteca, asa incat sa avem la indemana diversele carti sau obiecte pastrate aici.
- Pentru masa de lucru propriu-zisa, putem avea in vedere o serie intreaga de solutii, incepand cu o simpla planseta asezata pe capre, la o inaltime de 73-76 de cm, un birou cu sertare sau o piesa mai speciala, cum ar fi un secretaire, care sa creeze un accent vizual in incaperea respectiva.
Daca pentru masa exista o larga varietate de optiuni, de la unele costisitoare pana la unele foarte ieftine, pentru scaun n-ar trebui sa faci economie. Pentru scurt timp, se poate sta pe orice scaun, insa daca stai o perioada mai lunga pe un scaun neadecvat, coloana vertebrala este supusa la eforturi nejustificate. Indicate sunt scaunele de birou cu rotile, a caror inaltime si inclinare a spatarului sunt reglabile.
Inaltimea scaunului trebuie potrivita astfel incat toata talpa sa atinga podeaua. Daca nu dispui de un scaun reglabil, asaza-ti sub talpi un mic taburet (sau o cutie de lemn).
Depozitarea
Pot fi alese diverse solutii, in functie de buget, dar si dupa cat de “maniac” al ordinii esti. Cea mai simpla formula o reprezinta sistemele de sustinere suspendate, din metal, care sunt ieftine, iar inaltimea rafturilor poate fi ajustata usor. In plus, ele permit montarea rafturilor la distante variabile, pe orizontala.
Totusi, este recomandabil ca rafturile sa nu fie mai lungi de un metru, pentru a nu se curba sub greutatea cartilor.
|
|
- La montarea rafturilor, trebuie lasat un spatiu mai mare intre rafturile din zona inferioara, pentru a pune acolo cartile sau albumele de format mare. Sub raftul cel mai de jos, se lasa o distanta de 10 cm, pentru a putea curata praful.
- Iata alta varianta de sustinere a rafturilor – prin console fixate in perete. Exista si variante – mai scumpe -, dar foarte elegante, cu rafturi din sticla, pe care obiectele parca plutesc pe langa perete. Pentru obiectele mici, rechizite etc., cele mai potrivite sunt sertarele sau alte corpuri de depozitare inchise.
- In ceea ce priveste pastrarea diverselor hartii, un mod eficient in acest sens este cel in bibliorafturi (chiar daca ne evoca o atmosfera birocratica, antipatica). Biblioraftul poate sa cuprinda, la randul sau, diferite dosare (la fel ca si sistemul de operare a unui computer). Certificatele de garantie, instructiunile de utilizare, chitantele sau facturile pot fi perforate si indosariate ca atare, iar certificatele de nastere, de casatorie, diplomele etc. pot fi pastrate in mape de plastic cu perforatii pe margine, care permit indosarierea.
- Pentru organizarea suprafetei biroului, poti face o lista cu obiectele necesare (stilou, creioane, hartie, telefon, carnet de adrese etc.) si sa le fixezi un loc, pe care sa incerci sa-l respecti. Ar fi bine daca poti atinge, fara sa te ridici de pe scaun, instrumentele pe care le folosesti cel mai mult. Daca lucrezi la computer, nu uita de un suport pentru ciorne, pe care sa-l asezi la acelasi nivel cu monitorul.
Arh. Marius Marcu-Lapadat, MB Studio
Foto: colectia autorului
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro