Bijuterii de Pasti din Bucovina

An de an, traim bucuria de a redescoperi stravechea arta a incondeierii oualor de Pasti, pastrata cu sfintenie si imbogatita chiar sub ochii nostri. In Bucovina, ea "daruieste" adevarate bijuterii ale creatiei populare romanesti.

Asemanatoare, si totusi diferite

La ornamentare este folosita o intreaga simbolistica, cu motive dintre cele mai diverse, inspirate din natura sau din viata omului de la sat, toate avand o semnificatie a lor – ca si cromatica, de altfel. Dar si materialul de acoperire a oului difera. In majoritatea satelor din Bucovina (zonele Campulung Moldovenesc si Radauti), gasim oua incondeiate cu substante chimice ("aniline" – in limbajul local), intruna pana la cinci culori diferite, si oua incondeiate cu ceara, in relief, care par asemanatoare. Totusi, ele difera de la un centru de creatie la altul, prin culoarea dominanta si prin modul de utilizare a motivelor ornamentale.
Cele mai experimentate creatoare de oua incondeiate din Bucovina ajung sa foloseasca peste o suta de modele, complet diferite.

Arta cu instrumente simple
Se folosesc oua de gaina, rata, gasca, curca, strut, dar si oua din lemn, pentru impodobirea cu margele. Pana cand este gata, oul incondeiat trece, de cele mai multe ori, prin 18 faze! Cele mai complicate operatii sunt impartirea suprafetei oului si apoi trasarea desenului propriu-zis. In ultimul timp au aparut sisteme de impartire extrem de ingenioase si complexe, intr-o combinatie infinita a motivelor decorative de baza. In functie de complexitate, pot fi incondeiate de la trei oua pe zi (cele cu desen complicat) pana la 20-30 de oua pe zi (cele cu model simplu). Totul se lucreaza "din minte", fara nici un desen in fata, modelul prinzand viata ca urmare a fanteziei, inspiratiei de moment si experientei acumulate.

Oua incondeiate
O nota aparte o aduc ouale incondeiate din Botos si Ciocanesti, care sunt decorate cu frumoase braie, cu motive populare locale, care apar si in ornamentele caselor. Din zonele Ulma si Izvoarele Sucevei provin reusite oua incondeiate, la care motivele nationale, utilizate cu mult rafinament, acopera toata suprafata.
Cu motive arhaice
Azi exista inca taranci-artiste, care impodobesc ouale cu motive "batranesti", folosind culori asemanatoare celor vegetale din trecut. In afara aerului vetust, ele au si o gingasie aparte. Aceleasi modele, vopsite cu substante chimice, in culori mai vii, sunt stralucitoare si, in acelasi timp, mai "comerciale".

OUALE "MUNCITE"
– De Pasti, ouale incondeiate ("muncite") nu se ciocnesc si nu se dau de pomana, pentru ca ele reprezinta chinurile indurate de Iisus Hristos.
– Ouale se pastreaza in vase, se atarna la icoane sau se ofera, ca gest de prietenie, in functie de simbolurile figurate pe fiecare.
– Fetele ofera exemplarul cel mai frumos baiatului favorit.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Decoratiuni