Beneficiile puțin știute ale terapiei manuale

Beneficiile puțin știute ale terapiei manuale

Terapia manuală utilizează tehnici specifice, adaptate nevoilor fiecărei persoane în parte, realizate de un kinetoterapeut, cu scopul de a  trata țesuturile moi și articulațiile dureroase în urma unor afecțiuni, traumatisme sau poate fi aplicată cu scop preventiv, în refacerea după o activitate fizică sau sportivă. Efectele acestor metode terapeutice reduc durerea, acută și cronică, cresc și îmbunătățesc tonusul muscular, contribuie la reducerea inflamațiilor, susțin refacerea și regenerarea musculară și a țesuturilor moi, îmbunătățesc circulația sanguină, cresc stabilitatea, îmbunătățesc mobilitatea, funcția membrelor și a articulațiilor.

Controlul durerii

Fizioterapia este utilă oricui, indiferent de vârstă. Un program personalizat este eficient și poate contribui, în mod esențial, la îmbunătățirea sănătății și a bunăstării generale a organismului. Exercițiile și tehnicile de terapie manuală contribuie la mobilizarea articulațiilor, detensionarea țesuturilor moi, restabilesc funcțiile musculare și articulare, iar prin toate acestea sunt în măsură să reducă durerea acută sau cronică, inclusiv în situațiile în care durerea este un efect secundar. Terapia manuală poate ameliora durerea legată de fibromialgie, nevralgie intercostala, durerea de spate și gât, durerile lombare, dar și cele care apar în urma unor intervenții chirurgicale, precum  și recuperarea după un traumatism. 

Nu trebuie ignorat faptul că, prin detensionarea musculară și articulară, unul dintre avantajele  de necontestat ale acestui gen de terapie este acela că poate ameliora substanțial durerile de cap și migrenele. 

Îmbunătățirea mobilității

Problemele asociate cu diminuarea mobilității, fie din cauza unor afecțiuni preexistente – articulare, fracturi, accidente pot fi compensate și ameliorate prin terapia manuală. Astfel exercițiile de întindere și tonifiere sunt deosebit de eficiente în restabilirea funcțiilor motorii și sunt utile atât în cazul unor patologii, cât și pentru recuperarea după un accident sportiv. 

Principala caracteristică este personalizarea terapiei, astfel că pentru fiecare individ în parte se  elaborează un plan de îngrijire, care ține cont de toate detaliile esențiale, inclusiv vârstă și stare generală de sănătate, care sunt elementele principale ce influențează tehnica ce urmează a fi abordată. În felul acesta beneficiarii pot fi atât tineri activi și bebeluși, dar și persoane de vârsta a treia. 

Corectarea posturii și a echilibrului 

Poziția cifotică, adică cu umerii aduși în față, lordotică, cu zona stomacului împinsă înainte, care afectează curbura naturală a spatelui, sunt doar câteva dintre pozițiile anormale care, în timp, aduc prejudicii ireversibile scheletului și musculaturii, provocând contracturi și tensiune musculară anormală, rigiditate articulară, urmată de durere, inflamații, reducerea mobilității și probleme de echilibru. Îmbunătățirea posturii prin tehnici de terapie manuală, susțin sănătatea sistemului osteoarticular, dar ameliorează, în paralel, și eficiența funcțiilor vitale: respirație și activitate cardiacă. 

Mai mult, aceste tehnici îmbunătățesc coordonarea inclusiv în cazul în care există probleme ale sistemului vestibular, astfel că pot reduce și elimina simptomele de amețeală sau vertij.

Sănătatea femeii

Unele probleme de sănătate specifice femeilor, asociate cu sarcina și îngrijirea post-partum, pot fi ameliorate sau rezolvate prin tehnicile complexe ale terapiei manuale. Fizioterapeuții pot oferi o gestionare specializată a problemelor și pot aplica tratamente punctuale pentru: incontinență urinară, constipație, fibromialgie, limfedem și durere pelviană. 

Recuperarea postchirurgicală

În funcție de tipul intervenției, medicul poate recomanda kinetoterapie, ca parte a procesului de vindecare, mai ales cu scopul de a recâștiga funcționalitatea motorie. Kinetoterapia este indicație de elecție în majoritatea intervențiilor chirurgicale, dar este folosită cu precădere  după intervențiile chirurgicale ortopedice, inclusiv în cazul celor de reconstituire a articulațiilor genunchiului și șoldului, dar și după intervențiile la coloana vertebrală. Kinetoterapia poate ajuta, de asemenea, la minimizarea țesutului cicatricial și la mobilizarea musculaturii. 

Prevenirea accidentelor musculare

Cele mai frecvente leziuni sportive și nonsportive includ entorse, fracturi, suprasolicitarea articulațiilor sau tensionarea și inflamarea unor structuri musculare. Toate acestea se pot întâmpla oricui, fie că face sport de performanță, fie că este vorba doar despre activități fizice de întreținere. Terapiile manuale ajută atât la recuperarea după leziuni, dar și pentru a preveni viitoarele leziuni. 

Gestionarea unor afecțiuni cronice

Diabetul, bolile cardiovasculare și cele pulmonare cronice pot fi ameliorate prin terapia fizică manuală. În cazul persoanelor cu diabet se poate îmbunătăți nivelul glicemiei și sănătatea picioarelor și a articulațiilor. Aceștia beneficiază și de sfaturi importante pentru sănătatea picioarelor cu scop preventiv.  

În cazul bolilor cardiace și pulmonare, terapia îmbunătățește funcția acestora inclusiv prin exerciții de respirație care susțin activitatea pulmonară și cardiacă, mențin sub control stresul și combat anxietatea asociată unor afecțiuni cronice.

Oamenii de toate vârstele pot beneficia de avantajele certe pe care terapia manuala în toate formele ei practice le are și le poate aduce pentru recuperarea și vindecarea unor probleme de sănătate, prin îmbunătățirea biomecanicii corpului și menționăm aici cele mai frecvente tehnici utilizate în terapia manuală – masaj deep tissue, terapia trigger point, decoaptări, manipulări, terapia Mulligan, drenajul limfatic, terapia stretching.  

Sursa foto: unsplash.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate