Avertisment pentru cei care au avut Covid în ultimul an: efecte secundare mortale

Ai avut Covid în ultimul an? Orice persoană care a avut Covid în ultimul an ar putea fi expusă riscului de a avea un efect secundar mortal, potrivit unui studiu.

Virusul – deși a devenit aproape banal în ultimul timp sub lumina ultimelor evenimente – este încă un mister în multe privințe.

În timp ce majoritatea oamenilor și-au revenit imediat după Covid, mai ales dacă sunt vaccinați, oamenii de știință încă învață despre orice efecte persistente ale virusului. Astăzi Omicron este o tulpină mai ușoară ce nu provoacă probleme severe la majoritatea persoanelor testate pozitiv.

Dar un studiu recent a constatat că oamenii care au avut Covid au fost expuși unui risc mai mare de a dezvolta o serie de afecțiuni în următoarele 12 luni. Chiar și cei la care infecția cu coronavirus nu a fost suficient de gravă pentru a fi internați, ar putea dezvolta unele probleme.

În lista efectelor secundare pe termen lung au fost incluse apariția cheagurilor de sânge, (tromboză) care pot pune viața în pericol dacă nu sunt tratate rapid.

Orice cheag de sânge care se formează în artere (cheaguri arteriale) sau vene (cheaguri venoase) pot fi grave – mai ales dacă se deplasează apoi în organe precum plămânii sau inima.

Studiul, publicat în Nature Medicine, a avertizat că efectele pe termen lung ale Covid ar putea fi observate în inimă și sistemul vascular.

Acestea includ stop cardiac, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, ritm cardiac neregulat, cheaguri de sânge, boli ale vaselor de sânge și tulburări inflamatorii.

Studiul a descoperit că persoanele care au luat contact cu virusul se confruntă cu un risc cu 72% mai mare de insuficiență cardiacă după 12 luni.

Experții au analizat datele a peste 11 milioane de bătrâni din SUA, iar dintre ei, 154.000 au avut Covid. Ei au estimat apoi riscurile într-un an pentru aproximativ 20 de boli cardiovasculare.

Cercetătorii au descoperit că cei care au avut Covid cu un an înainte au un risc semnificativ mai mare, în comparație cu cei care nu au avut virusul.

Foto: 123rf

Sursa: The Sun

Citeste și:

O femeie trăiește lunar cu teama ca menstruația să nu-i declanșeze un atac fatal

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului