Avem un animalut. Cum procedam?
Daca vrei sa aduci acasa un pisoias…
Alege-l cu grija, fiindca, timp de cativa ani buni, el va fi membru cu drepturi depline in familie.
Dupa sosirea acasa…
- Lasa-l sa cerceteze linistit noua locuinta. Pisicile sunt foarte curioase si de aceea, probabil, se va uita peste tot, inclusiv in genti si in dulapuri.
- Arata-i care este locul unde trebuie sa isi faca nevoile. In comert exista tavite si nisip speciale pentru pisici. Pisicile sunt foarte istete si curate; e suficient sa duci pisoiul la tavita si sa il pui in ea, iar el va sti ce trebuie sa faca. Nisipul trebuie schimbat dupa fiecare folosire.
- Pisica isi alege singura locul unde va dormi. Daca acesta este chiar patul tau, „actioneaza” imediat, pana nu se obisnuieste.
- Daca stai la etaj, pune plase de metal bine fixate la geamuri, in asa fel incat pisica sa nu le poata da la o parte si sa iasa pe fereastra. Instinctul de vanatoare este atat de puternic, incat ea va sari sa prinda pasari chiar daca se afla la etajul noua…
- Prima vizita la medicul veterinar trebuie facuta cat mai repede dupa ce ai adus pisoiul acasa. Adeseori, puii de pisica sufera de rahitism. In formele grave, acesta duce la deformari puternice si permanente ale oaselor, pisica ramanand cu handicap sever tot restul vietii. Medicul veterinar va prescrie tratamentul pentru deparazitare interna si antirahitism si va stabili data vaccinarilor obligatorii.
Cum il faci pe catelul tau sa-si retina numele?
Iti vom spune patru reguli de baza pe care trebuie sa le aplici in practica pentru a-l invata sa vina cand il chemi.
- Numele ales trebuie sa fie scurt – in general, sa fie compus dintr-una sau doua silabe – si sa aiba o sonoritate deosebita. Exemple: Tara, Dark, Rex.
- Comanda de chemare sa fie compusa dintr-un singur cuvant: „Aici”, insotita de numele cainelui (exemplu: „Rex, aici!”). Nu se folosesc formule de genul: „Vino la mama!”, „Vino aici!” etc., pentru ca ele deruteaza cainele.
- Comanda nu se da pe ton rastit, ci ferm. Comanda trebuie asociata cu o recompensa (care poate fi ceva bun de mancare) si cuvantul „Bravo!” sau o cu mangaiere.
- Nu certa niciodata cainele cand raspunde la comanda, chiar daca mai inainte a facut vreo prostioara. Dresajul nu se invata cu bataie, ci doar cu rabdare si perseverenta.
Afectiuni frecvente odata cu inaintarea in varsta
- Obezitatea si afectiunile cardiace sunt cauzate de tendinta de ingrasare, combinata cu lipsa de miscare, si de un regim alimentar gresit.
- Cataracta e un proces patologic care se instaleaza in jurul varstei de sapte ani. In timp, poate duce la orbire.
- Afectiuni ale articulatiilor: artroze si artrite (in special la labele din spate, solduri, partea posterioara a coloanei). Acestea se manifesta prin crize dureroase, mai ales la schimbari de vreme sau in urma unor eforturi.
- Depuneri de calciu la nivelul vertebrelor, in special al celor lombare si sacrale. Se manifesta prin durere, greutate in urcarea scarilor, a canapelei, schiopatat.
- Afectiuni ale aparatului urinar: litiaza urinara, incontinenta urinara la masculi, afectiuni ale prostatei.
- Scaderea acuitatii auditive
- Tumori mamare si de piometru. Se intalnesc la femelele nesterilizate.
- Afectiuni ale dintilor. La caini, cel mai mare dusman al dintilor este tartrul. Depunerile de tartru produc o respiratie urat mirositoare si duc in cele din urma la caderea dintilor. Detartrarea mecanica, efectuata in mod periodic de medicul veterinar, si alimentatia corecta pot preveni aceasta problema.
Ce poti face
- O data la sase luni, programeaza o vizita la medicul veterinar pentru un control clinic riguros, dublat de o analiza de urina.
- Asigura-i un regim alimentar adecvat varstei si efortului depus. Exista hrana industriala special conceputa pentru caini de varsta a treia. Daca il hranesti cu mancare pregatita in casa, are nevoie de un aport de vitamine, insa nu trebuie sa-i administrezi calciu.
Toaletarea periodica, curatarea urechilor si taiatul unghiilor sunt obligatorii! Cainilor le place sa se simta curati si iubiti, chiar daca au inaintat in varsta.
Text: Medic veterinar Cezar Garboan (www.TARAS.ro); foto: arhiva Edipresse.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Mai multe din Animale de casa