Atentie la capcanele Internetului!

Internet, copil, familie

Programe de filtrare
Adapteaza „strategia“ de siguranta pe Internet la varsta celui mic.

PRESCOLARI. Pana sa mearga la scoala, tu esti cea care stabilesti regulile de folosire a computerului, dar trebuie si sa il ajuti pe copil sa gaseasca site-urile potrivite, caci, acum, el nu vede o mare diferenta intre a naviga pe internet si a juca diverse jocuri.

Ce poti face:

 • Nu il lasa sa stea cu orele in fata monitorului.
 • Tine computerul in camera de zi, ca sa poti vedea ce face.
 • Alege tu site-urile pe care le poate accesa, adauga-le in meniul de Favorite din navigatorul de Internet.
 • Restrictioneaza-i accesul la anumite site-uri.

IN CICLUL PRIMAR. Acum copilul va avea acces la Internet atat de acasa, cat si de la scoala sau de la prieteni. El intelege destul de bine ce vede (imagini, text sau sunete), dar nu poate inca sa discearna materialul educativ de cel nepotrivit.

Ce poti face:

 • Continua sa tii computerul intr-o camera folosita de toata familia.
 • Nu-i permite sa posteze date personale pe diverse site-uri fara a-ti cere permisiunea.
 • Chat-ul si discutiile publice online nu sunt potrivite pentru aceasta varsta.
 • Foloseste programe de filtare a site-urilor (exista chiar in Windows sau exista site-uri specializate).

IN CICLUL GIMNAZIAL. Acum cel mic va folosi deja Internetul pentru a-si rezolva temele de acasa, dar si pentru accesarea unor site-uri legate de pasiunile sau interesele lui. In plus, este posibil sa fi aflat metode de a ocoli regulile si supravegherea ta.

Ce poti face:

 • Discuta cu el despre datele personale care se pot folosi la crearea de conturi de utilizator.
 • Pastreaza tu privilegiile instalarii de programe.
 • Verifica discret istoricul discutiilor pe chat.
 • Actualizeaza permanent antivirusul computerului.
 • Verifica seriozitatea site-urilor accesate folosind adresa: www.rnc.ro.

LA LICEU. Internetul este de acum o parte a vietii sociale a copilului: are prieteni si colegi cu care intra in legatura online si poate fi dificil pentru tine sa mai afli ce face acesta pe Internet. El isi testeaza limitele, se avanta si vrea sa-si pastreze activitatile private, iar daca nu ai invatat despre cum ii poti controla accesul virtual, restrictiile tehnice pot deveni inutile, caci le va ocoli cu siguranta.

Ce poti face:

 • Conveniti impreuna asupra regulilor de folosire a computerului.
 • Nu abandona total regulile.
 • Arata-te interesata fata de „contactele online“ ale copilului asa cum esti si fata de ceilalti prieteni ai lui.
 • Nu reactiona dur, chiar daca ai descoperit ca acceseaza anumite site-uri „dificile“.
 • Fa-l constient de faptul ca e personal responsabil pentru descarcarea ilegala si pentru ceea ce publica online, incluzand datele sale personale sau informatii ilegale.
 • Incearca sa-l ghidezi in crearea prieteniilor online si sa incurajezi comunicarea cu el.
 • Adolescentul trebuie sa stie ca poate vorbi cu tine despre orice experiente negative ar fi avut online.

Protectie online
Chatul online, retelele sociale de tip twitter, hi5 sau facebook, messenger-ul si e-mailul sunt modalitati uzuale de comunicare. Ele ofera beneficii incontestabile si pot fi destul de sigure atunci cand copilul (si tu de asemenea) stie cum sa se protejeze. Iata cateva sfaturi utile:

PSEUDONIMUL. Insista sa nu dea numele real, ci sa-si aleaga un pseudonim (pe care sa-l stii si tu) pentru a-si proteja identitatea. Intrarea pe chat sub pseudonim este sigura: copilul nu poate fi contactat direct decat daca isi dezvaluie datele de contact reale.

PAROLA. Cand isi creeaza un profil personal pentru a lua parte la o discutie online, va trebui sa-si aleaga o parola pentru a-i impiedica pe utilizatori sa foloseasca identitatea lui. Insista sa pastreze parolele secrete, sa nu le dezvaluie nimanui, nici macar celor mai buni prieteni. De asemenea trebuie sa schimbe parolele frecvent.

CONFIDENTIALITATE. Cel mai bine este ca informatiile personale care permit identificarea copilului (numele scolii, cluburi sportive, zona in care locuiti) sau informatiile de contact (nume, adresa, telefon) sa fie ascunse.

ACCES LIBER. Amintiti-i ca Internetul e un spatiu public si ca orice poze pe care le trimite sau detalii postate pot fi folosite de oricine de pe Internet, ca nu mai are control asupra lor si poate deveni imposibil sa mai fie sterse in totalitate.

CONTACTE. Daca foloseste mesageria instant, Messenger, cel mai bine este sa seteze programul astfel incat sa blocheze mesajele de la cei care nu se afla in lista de contacte. Cere-i copilului sa iti arate lista de contacte si sa iti spuna pe care dintre acestea le cunoaste in realitate si pe care le-a intalnit online.

PROTECTIE. Poti salva conversatiile online (daca ceilalti utilizatori stiu ca discutiile sunt memorate, vor fi mai atenti la ce discuta) in plus, poti instala un program IM care iti va arata cand a intrat copilul online. Site-uri utile:
◆ www.safernet.ro
◆ www.copiidisparuti.ro/lectii
◆ www.primulpas.ro
◆ www.sigur.info
◆ www.MSN.co.
◆ www.Childnet-Int.org
◆ www.bbc.co/safesurfing
◆ www.internetsafetyzone.co.
◆ www.virtualglobaltaskforce.co

Sfaturi de la parinti

PAROLE SIGURE. Sunt putine informatii despre cum sa creezi parole sigure. O metoda este sa alegi o propozitie cunoscuta si sa iei prima litera a fiecarui cuvant. De exemplu: „Fata noastra Delia s-a nascut in ‘86“ care conduce la parola fndsni86. Usor de retinut, greu de ghicit. Nu folosi niciodata parole care pot fi ghicite usor de cunoscuti (de exemplu, numele animalului de casa)

FILTRE MSN. Copiii nu stiu neaparat cum sa evite adresele catre site-uri nepotrivite. Poti folosi filtrul de cautare al MSN care exclude adresele nepotrivite din rezultatele cautarii. Gasesti detaliile de control la: http://search.msn.co.uk/settings.aspx, www.primulpas.ro sau www.microsoft.ro/securitate. Nu uita sa salvezi setarile pentru nivelul de filtrare. Ca sa fii sigura ca acestea se activeaza. Pentru a dezactiva filtrul, trebuie sa revii la pagina de setari ale cautarii si sa selectezi filtrare moderata sau anularea filtrului.

Adrian Ciltan
Foto: shutterstock
Material realizat cu sprijinul Centrului Focus – CRCDES

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Copii