Astăzi lupii vorbesc cu glas omenesc

Ziua de Sfântul Andrei este însoțită de multe tradiții și superstiții. Spiritele morților se plimbă printre cei vii, lupii vorbesc cu glas omenesc, iar mamele pun cruciulițe la mâinile pruncilor abia născuți.

În popor străbunii noștri puneau în ziua de sfântul Andrei usturoi la grajdurile animalelor, ungeau pragul și marginile ferestrelor cu căpățăni de usturoi pentru a ține răul departe de casă și de familie. Cei care au fost implicați într-o situație de viață în care au fost nedreptățiți și nu-și pot explica ce s-a întâmplat cu adevărat, au șansa să afle în ziua de Sfântul Andrei, cu ajutorul unor ritualuri magice.

Vrei să nu te cerți cu soțul sau iubitul în anul care vine? Îngroapă o lingură de sare la întrarea în casă, sau ascunde-o sub preșul ușii.

Este ziua lupului

Se spune că în această zi lupul are puteri speciale: el își poate îndoi gâtul. Mulți dintre noi am auzit sintagma: își vede lupul coada… ei bine, da, bunicii noștri ne spunea că lupii nu-și întorc capul ci se întorc cu tot corpul, mai puțin în ziua de Sfântul Andrei, ocrotitorul lupilor, care-i adună laolaltă și le împarte prada pentru a avea hrană în iarna care vine. Pentru că este un vânător foarte talentat acest prădător se adaptează cu succes la cele mai diferite condiții de trai.

Lupii au fost exterminați din toate țările Europei centrale și de nord în perioada secolului XIX și al doilea război mondial dar cele mai mari haite sunt întâlnite în Europa de est, România, Peninsula Balcanică și Polonia.

Florentina Mușat

foto: Shutterstock

Citește și:

Tradiții, obiceiuri și superstiții care se respectă de Sfântul Andrei! Ce trebuie să faci în această zi ca să ai noroc în anul nou

Acatistul Sfântului Andrei. Fiecare credincios trebuie să îl citească pe 30 noiembrie 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate