Pe 29 iunie, Biserica îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Încă din anul 258, există dovezi ale unei tradiții deja îndelungate de celebrare a zilelor solemne ale Sfântului Petru și ale Sfântului Pavel în aceeași zi. Împreună, cei doi sfinți sunt fondatorii sediului Romei, prin predicarea, slujirea și tortura lor acolo.
Petru, care se numea Simon, era pescar al Galileii și a fost prezentat Domnului Iisus de fratele său Andrei, și el pescar. Iisus i-a dat numele Cephas (Petrus în latină), care înseamnă „Stâncă', pentru că el urma să devină stânca pe care Hristos avea să Își construiască Biserica Sa.
El a fost primul care a recunoscut că Iisus era “Mesia, Fiul Dumnezeului celui viu” și și-a promis cu entuziasm fidelitatea până la moarte. Sfântul Petru și-a petrecut ultimii ani la Roma, conducând Biserica prin persecuții și fiind în cele din urmă martirizat în anul 64. A fost răstignit cu capul în jos, la cererea sa, deoarece susținea că nu era demn să moară ca Domnul său. A fost înmormântat pe dealul Vaticanului, iar Bazilica Sfântul Petru este construită peste mormântul său.
Sfântul Pavel a fost apostolul păgânilor. Scrisorile sale sunt incluse în scrierile Noului Testament, iar prin intermediul lor aflăm multe despre viața sa și despre credința Bisericii primare. Înainte de a primi numele de Pavel, a fost Saul, un fariseu evreu care i-a persecutat cu zel pe creștinii din Ierusalim. Scriptura consemnează că Saul a fost prezent la martiriul Sfântului Ștefan.
Pavel a fost întemnițat și dus la Roma, unde a fost decapitat în anul 67. Este înmormântat la Roma, în Bazilica Sfântul Pavel în afara zidurilor. Potrivit Catholic News Agency, într-o predică din anul 395, Sfântul Augustin din Hippona spunea despre Sfinții Petru și Pavel: „Ambii apostoli au aceeași zi de sărbătoare, pentru că cei doi au fost una; și chiar dacă au suferit în zile diferite, au fost ca unul singur. Petru a mers primul, iar Pavel a urmat. Și astfel sărbătorim această zi sfințită pentru noi prin sângele apostolilor. Să îmbrățișăm ceea ce au crezut ei, viața lor, truda lor, suferințele lor, predicarea lor și mărturisirea lor de credință”.
Potrivit Doxologia, cei care au nevoie de ajutor pentru a depăși momente dificile din viață și necazuri pot rosti această rugăciune a Sfinților Apostoli Petru și Pavel despre care se spune că are mare putere.
„Cei ce sunteţi între Apostoli mai întâi pe scaun şezători şi lumii învăţători, Stăpânului tuturor rugaţi-vă, pace lumii să dăruiască şi sufletelor noastre mare milă.Pe cei ce împreună cu oamenii s-au arătat mai înainte, îngereşte cugetând, şi acum cu îngerii fiind, cu cântări îngereşti şi lui Dumnezeu cuviincioase, să lăudăm pe întâistătătorii, ca pe cei ce sunt izbăvitorii sufletelor noastre, cântând: Bucuraţi-vă, Petre şi Pavele, apostolilor!Fără de început fiind cu vremea, început de vreme a luat Făcătorul vremurilor Dumnezeu-Cuvântul şi trimis fiind la noi de la Tatăl, apostol preaales te-a arătat pe tine, Petre. Pentru aceea, cântăm ţie:
Bucură-te, al cetei ucenicilor începătorule;
Bucură-te, al Tainelor lui Hristos tăinuitorule;
Bucură-te, mai mare decât toţi cuvântătorii de Dumnezeu;
Bucură-te, întâiule între iconomii duhului;
Bucură-te, că pe Hristos ţie Tatăl L-a descoperit;
Bucură-te, că pe Acesta adevărat Dumnezeu L-ai propovăduit;
Bucură-te, piatră preanesfărâmată a Bisericii;
Bucură-te, temelie preaîntemeiată a mărturisirii;
Bucură-te, începătura cea puternică a credinţei;
Bucură-te, luminătorul cereştii cunoştinţe;
Bucură-te, cel prin care Hristos S-a slăvit;
Bucură-te, cel prin care Satana s-a ruşinat;
Bucură-te, Petre, apostole!'