Astăzi, 25 iulie, este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox: adormirea Sfintei Ana

În fiecare an, pe data de 25 iulie creștinii ortodocși prăznuiesc Adormirea Sfintei Ana. Puțini știu că această zi este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox și este o sărbătoare importantă.

Cine a fost Sfânta Ana?

Adormirea Sfintei Ana, cunoscută și sub denumirea de “Sfânta Ana”, este o sărbătoare religioasă ce comemorează moartea mamei Sfintei Fecioare Maria. În tradiția creștină, Sfânta Ana este venerată pentru rolul său ca bunica lui Iisus și este respectată pentru sfințenia și viața ei dedicată credinței.

Adormirea Sfintei Ana este sărbătorită în mod tradițional pe 25 iulie în calendarul ortodox și pe 26 iulie în calendarul catolic. Această zi marchează trecerea ei la cele veșnice și este un moment de recunoaștere a vieții sale pline de credință și a impactului ei spiritual asupra generațiilor viitoare. Sfânta Ana este adesea invocată de credincioși ca ocrotitoare a familiilor, a mamei și a căsătoriei, fiind considerată un exemplu de devotament și iubire maternă.

Tropar la Adormirea Sfintei Ana

Pe Ceea ce a născut Viaţa, în pântece o ai purtat, pe Curată Maica lui, Dumnezeu, de Dumnezeu Gânditoare, Sfânta Ana. Pentru această, acum la primirea cerească, unde este locaşul celor ce se veselesc întru slavă, bucurându-te acum te-ai mutat; cere pentru cei ce te cinstesc pe ţine cu dragoste, iertare de greşeli, pururea fericită.

Sfânta Ana, mama Maicii Domnului, este socotită ocrotitoarea copiilor şi a maternităţii, căci ea a zămislit la bătrâneţe, după multe rugăciuni, lacrimi şi post.

Tradiții și Obiceiuri

În multe culturi creștine, Adormirea Sfintei Ana este sărbătorită cu liturghii speciale și rugăciuni. În unele comunități, ziua este marcată și prin pelerinaje la locuri de cult dedicate Sfintei Ana. De exemplu, în multe biserici ortodoxe și catolice se organizează slujbe speciale unde credincioșii se roagă pentru intercesiunea ei.

Simbolismul Sfintei Ana

Sfânta Ana este simbolul maternității binecuvântate și al răbdării, fiind adesea reprezentată în arta creștină în scene care o arată împreună cu fiica ei, Maria, și uneori cu nepotul său, Iisus. Venerarea ei reflectă onoarea dată rădăcinilor umane ale lui Iisus și recunoașterea rolului femeilor în istoria mântuirii.

Foto: doxologia.ro

Citește și:

Rugăciunea care te ajută să scapi de depresie

De ce aprindem lumânări în biserică și cum facem acest lucru în mod corect

Puțini știu că astăzi este sărbătoare! Prăznuim o mare sfântă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate