Arome la ghiveci

Arome la ghiveci
                              Oregano

Remedii
Pentru utilizare interna

  • Infuzii, decocturi, tincturi (diluate, macerate la rece) din anason, busuioc, chimen, cimbru, cimbrisor, coada-soricelului, coriandru, fenicul, galbenele, ienupar (fructe), isop, levantica, maghiran, menta, musetel, nalba mare, obligeana, pelin, roinita, sulfina, sunatoare, sovarf, valeriana.
  • Siropuri terapeutice din fenicul, menta, muguri de brad si de pin.

Pentru utilizare externa

  • Infuzii si decocturi pentru inhalatii, gargara, apa de gura – din plantele de mai sus – si aceleasi preparate, dar concentrate pentru comprese, cataplasme, bai locale si generale.
  • Uleiuri esentiale si tincturi diluate – pentru frectii, masaj, inhalatii, bai locale si generale – care sunt preparate din ardei iute, coriandru, galbenele, fenicul, ienupar, isop, levantica, maghiran, menta, musetel, rozmarin.
  • Creme si unguente din flori de musetel, galbenele, sunatoare pentru frectii, masaje si pentru uz dermatologic.

Ce si cum recoltezi

  1. Florile se recolteaza primavara si vara, in zilele insorite. Trebuie sa fie deschise, fara picaturi de apa (roua, ploaie, apa cu care au fost udate), insecte, particule de nisip etc.
  2. Tulpinile cu frunze se aduna cu putin timp inaintea perioadei de inflorire, de primavara si pana la inceputul toamnei.
  3. Fructele si semintele se recolteaza de obicei toamna.
  4. Bulbii si radacinile se scot din pamant dupa uscarea partilor aeriene.

Termeni specifici pentru remedii
Acestia descriu efectele pe care le au plantele. Este util sa cunosti sensul lor, mai ales daca esti adepta terapiilor cu plante. Iata cativa dintre acestia:

  • antiflogistic (antiinflamator);
  • diaforetic (care produce transpiratii);
  • rubefiant (produce inrosirea pielii);
  • vulnerar (vindeca ranile).
                 Hasmatuchi

Este bine sa stii

  • Evita sa cumperi plante aromate vestede, expuse la lumina. Mai bine cultiva-le tu, in gospodarie, sau culege-le singura (dar intreaba un cunoscator). Este cea mai sigura sursa.
  • Consulta un aromoterapeut inainte de a folosi remedii din astfel de plante (in special uleiuri, tincturi), mai ales in sarcina si alaptare, hipo sau hipertensiune, tratarea copiilor mici sau a batranilor. Atentie: ele pot interactiona cu medicamentele de sinteza.
  • Nu folosi remedii sau condimente din plante aromate daca urmezi un tratament homeopatic.
  • Plantele uscate si uleiurile (pastrate la intuneric si la rece) au o durata de valabilitate de un an, iar tincturile – de doi ani.
  • Nu depasi dozele indicate de specialisti. Ele trebuie reduse pentru copii si varstnici.
  • Cumpara o carte despre plantele aromate, daca le folosesti des.

Cum le usuci si le pastrezi

  • Florile se usuca pe hartie absorbanta sau adunate in manunchiuri si atarnate in jos.
  • Tulpinile cu seminte se invelesc la varf cu un saculet de panza si se atarna la fel.
  • Fructele se usuca pe hartie absorbanta sau in cuptorul aragazului, pe treapta de sus.
  • Radacinile de hrean si de teli-na se pastreaza in nisip, in stare proaspata. Celelalte radacini sau rizomii se maruntesc si se usuca pe hartie ori in cuptorul aragazului, la cea mai mica temperatura.
  • Ceapa si usturoiul se tin cateva zile la aer, apoi se pun in saculeti de panza.

Plante aromate valoroase

  • Chimen Pentru preparate de varza, friptura de porc, paine etc. Calmeaza colicile intestinale si fluidifica secretiile bronhice. Stimuleaza lactatia.
  • Cimbrisor Da savoare fripturii, preparatelor de legume, de peste, sosurilor. Pentru: afectiuni dermatologice, boli respiratorii, boli ale aparatului digestiv si urinar.
                             Chimen                                Cimbrisor
  • Hasmatuchi In preparate cu rosii, sosuri cu smantana, cartofi, peste. Sub forma de infuzie (frunze) are un efect depurativ asupra ficatului, rinichilor si sangelui.
  • Isop Excelent pentru salate. Bun mineralizant. Da rezultate pozitive in tratarea afectiunilor respiratorii, a hipertensiunii, stimularea digestiei.
  • Oregano Delicios in ghiveci cu carne, iahnie de fasole, pizza etc. Dezinfectant in unele boli de piele. Ceaiul este bun pentru: tuse, bronsita, astm, gastrita hipoacida.
  • Menta La: preparate din vanat, fasole, sosuri, salate si mancaruri cu oua, deserturi, bauturi racoritoare. Stimulent al poftei de man-care, antivomitiv si antidiareic.
                         Limba-mielului                                  Salvie
  • Limba-mielului Frunzele dau un gust fin salatei de castraveti. Florile se folosesc la salate, bauturi si, confiate, la dulciuri. Ceaiul din frunze si flori este energizant.
  • Salvie Condiment pentru fripturi, mancaruri de peste, branza. Din frunze: ceai tonic si calmant in laringite, faringite, afectiuni ale gurii. Stimulent pentru digestie.

Text si foto: Steliana Preda

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Diva Hair
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Flori - Gradina