Afla totul despre terapia cu argila
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2008/10/hepta_515200.jpg)
Argila este un amestec de alumosilicati care contin siliciu, aluminiu, mangan, titan, potasiu, calciu si sodiu. De asemenea, este bogata in substante active din punct de vedere biologic, saruri minerale si microelemente (magneziu, bariu, beriliu, fier, galiu, cupru, cobalt, molibden), care influenteaza in mod nemijlocit sistemul endocrin uman.
Cuprul continut in argila stimuleaza secretia fermentilor din ficat, a hormonilor din hipofiza si din pancreas, contribuie la schimbul corect de albumine, grasimi, hidrati de carbon si vitamine.
Cum actioneaza argila
Argila absoarbe grasimile si toxinele, mirosurile, gazele, puroiul, microbii. Este, totodata, un dezintoxicant deosebit fiind capabila sa neutralizeze chiar anumite tipuri de venin.
Dupa ce absoarbe subprodusii nocivi, ii expulzeaza din organism pe calea tubului digestiv.
Avand proprietati antiseptice (de sterilizare), argila vindeca foarte bine ranile si contribuie la restabilirea potentialului bioenergetic in cazul unor inflalmatii.
O calitate esentiala a argilei este asa-numitul tropism, capacitatea de a se orienta catre partile afectate ale corpului, catre locurile care au nevoie de regenerare bioenergetica.
Argila vibreaza asemenea celulelor sanatoase si in acest fel le purifica de substantele daunatoare adunate in ele, substante care impiedica functionarea lor normala.
De asemenea, este capabila sa distruga celulele bolnave, care au o alta lungime de unda.
Tipuri de argila
Argila alba sau caolinul consta in general din silicat de aluminiu cu adaos de silicat de magneziu si calciu.
Prezenta magneziului, a fierului si a calciului permite folosirea caolinului in cazurile de extenuare si de demineralizare a organismului, in anemie, in afectiunile de natura oncologica.
Argila verde contine siliciu (49 %), aluminiu, oxid de fier, magneziu, oxizi alcalini de fier, apa.
Datorita continutului ridicat de siliciu, argila verde este folosita in tratarea bolilor care apar o data cu inaintarea in varsta, ateroscleroza, tuberculoza.
Argila rosie este de mare ajutor in bolile articulatiilor. O valoare deosebita are argila untoasa de culoare albastra.
Argila albastra de Raciu
Un important depozit natural de argila albastra – si exploatarea aferenta acestui depozit – se afla in tara noastra in comuna Raciu din judetul Mures.
In total, argila albastra de Raciu are in componenta nu mai putin de 41 de minerale si oligoelemente, fiind in acest moment, datorita acestui continut ridicat de minerale, cu adevarat unica. Iata numai o parte din componente:
-Minerale: calciu, magneziu, potasiu, fier, siliciu, sulf, titan, sodiu, clor, aluminiu.
-Oligoelemente: mangan, cupru, iod, seleniu, crom, molibden, fosfor, germaniu, zinc, argint, brom, vanadiu, rubidiu, bor si alte oligoelemente.
Acoperirea necesarului zilnic de minerale al organismului se face prin cura interna cu numai 20 g argila albastra.
Este indicata in cazuri de: alcoolism – tratament, amigdalita, arsuri solare, boli venerice, colita, cosuri, decalaj dureri menstruale, fibrom uterin, fracturi, fumat, tahicardie, moleseala, oboseala, varsat de vant, cancer, afectiuni oculare, reglarea tensiunii arteriale, psoriazis, infectii urinare, artrite, osteoporoza etc.
Medicul si cercetatorul bulgar Ivan Iotov a stabilit ca argila, cea albastra in mod special, are acelasi camp de vibratii ca si celulele sanatoase si ca este capabila sa echilibreze biocampul slabit al omului.
Masuratorile facute de I. Iotov in anul 1991 au aratat ca argila are calitati terapeutice, o unda statica cu o lungime de 8 metri, care coincide cu undele celulelor sanatoase din organismul uman.
De aceea, ea nu este daunatoare, nu are contraindicatii, este un mijloc terapeutic universal.
Proprietati si indicatii terapeutice ale argilei
Argila este recomandata in ulcerul stomacal sau duodenal, in parazitoza intestinului, colibacterioza, crampe, convulsii, epilepsie, paralizie, astm, laringita, bronsita, migrena, gusa, chelie, diverse eczeme, seboree, dermatita, in durerile reumatice, otita, sinuzita, hepatita, conjunctivita, prostata, cistita, ciroza, podagra, icter, alcoolism, dureri menstruale, deficit de vitamina C, balonari.
Terapia cu argila este recomandata de asemenea in caz de nevroza, depresie, lumbago, artrita, calculi renali. Specialistii in domeniul terapiei cu ajutorul argilei afirma ca nu exista contraindicatii in folosirea acestui extraordinar medicament natural.
– Insuficienta hepatica si biliara: Se aplica pe zona ficatului cataplasme de 1-2 ori pe zi.
– Gastroduodenita si ulcerul beneficiaza de cura constand din ingerare cu 1 ora inainte de principalele mese, a unui pahar de apa calduta in care s-a dizolvat o lingurita rasa de argila.
– Colicele nefretice, litiazice, asadar acele produse de „pietricele” renale, beneficiaza de ingerarea unui pahar de apa argiloasa, bauta dimineata pe nemancate si de aplicarea de cataplasme pe ariile renale, in cursul dupaamiezii.
– Nevrozele si depresiile sunt atenuate in evolutia lor prin aplicatii pe ceafa, frunte si pe coloana a cataplasmelor calde.
– In cazul artritelor, dar in afara crizelor dureroase acute, se aplica 3 cataplasme pe zi, de preferinta calde. Acest tratament se va completa cu un pahar de apa argiloasa, baut dimineata pe stomacul gol, iar un altul baut cu 1 ora inainte de cina.
– In migrena se atenueaza durerile prin alpicarea unei cataplasme reci pe frunte si ceafa.
– In caz de bronsite se recomanda cataplasme reci aplicate pe piept si pe spate.
– In guturai si sinuzita se va inspira apa argiloasa pe nari. In caz de raceala compresele se pun la radacina nasului, in anghina – pe gat, in bronsita sau astm – pe spinare sau pe piept.
– In caz de amigdalita si bronsita se va folosi apa argiloasa sub forma de gargara.
– In lombago si sciatica se aplica pe sale 2-3 cataplasme pe zi, calde, care se tin 3-4 ore.
– In caz de arsuri se aplica pe un tifon fin, cataplasme groase de argila rece, timp de 1 ora.
Argila curata sangele, avand un efect antitoxic foarte puternic. In primele zile de tratament, bolnavii pot remarca faptul ca urina si scaunul sunt puternic mirositoare, acesta fiind semnalul clar ca incepe detoxifierea organismului. Argila actioneaza asupra ficatului, splinei si pancreasului, curatandu-le de toxinele acumulate in procesele metabolice.
Argila are efect in reglarea sistemului nervos. In cartea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale”, dr. Jean Valnet scrie ca argila reda bucuria de a trai. Se stie ca stresul este generat de lipsa de minerale din organism.
Iar mineralele sunt responsabile de toate procesele chimice din organism. Daca sunt in cantitati insuficiente, procesele chimice nu pot avea loc. Mineralele din argila normalizeaza procesele chimice si fac ca stresul sa dispara.
Argila are efect hipoglicemiant. La bolnavii care nu sunt insulino-dependenti, cu glicemie pana la 200, cura cu argila normalizeaza functia pancreasului, aducand glicemia la limite normale.
Argila vindeca acneea
Pe langa cura interna, se recomanda si masca de argila, aplicata zilnic pana la rezolvarea problemei. In cazul hemoroizilor, pe langa cura interna – foarte eficienta in aceasta boala – se pot folosi si bucati mici de argila ca supozitoare.
Abcese, furuncule: argila sub forma de lipie se pune pe partea inflamata a corpului pentru o ora, de patru-sase ori pe zi.
Abcese in cavitatea bucala: lipia se aplica pe fata, iar argila inmuiata poate fi pusa si pe locul afectat. Lipiile se schimba la fiecare doua ore. In durerile de dinti sau gingii, se poate amesteca putina argila in pasta de dinti sau va puteti clati repetat cu apa cu sare si argila.
In cazul convulsiilor, crampelor, epilepsiei, paraliziei, lipiile de argila se pun in partea inferioara a spinarii, pe partea de jos a coloanei vertebrale.
Anghina, laringita: in aceste afectiuni este indicata gargara cu argila dizolvata in apa, dar si compresele sub forma de lipie.
Astm bronsic: argila sub forma de lipii calde se pune pe spinare si pe piept de doua-patru ori pe zi.
Arsuri: pe locul arsurii se pun lipii din argila care se schimba la fiecare doua ore, pana cand se formeaza un nou strat de piele.
Afectiuni ale inimii: la inceput se pun comprese cu argila, iar dupa aceea se pun lipii care se mentin timp de cate una-trei ore. Asemenea tratament trebuie facut de cateva ori pe zi. In inflamarea prostatei si in radiculita compresele se pun in regiunea lombara (in acest caz puteti sa va coaseti un saculet din tifon pe care il umpleti cu argila).
Terapia cu argila poate fi insotita de tratamente cu fructe si sucuri, de reflexoterapie, dietoterapie, masaj, de bai de soare sau in apa marii, care actioneaza asupra circulatiei sangvine.
In cazul crizelor care apar in timpul tratamentului cu argila, terapia nu se intrerupe pentru ca aceste crize sunt doar semnalul care arata ca organismul se curata de substantele toxice.
Important: Daca bolnavul se afla sub tratament prescris de medic, el nu trebuie sa intrerupa voluntar tratamentul. Intotdeauna trebuie sa se consulte cu medicul curant.
Mastile cu argila. Iata reteta pe care o propune in cartea sa dr. Jean Valnet: pe razatoarea mica, se rade un castravete mic, apoi se stoarce printr-o sita fina.
In acest suc se pune o lingurita de argila. Se lasa 1/4 ora, pana se face o pasta groasa, dar foarte fina. Se intinde pe toata suprafata fetei (inclusiv in zona ochilor) si se lasa sa se usuce. Se indeparteaza prin spalare cu apa calduta. Se repeta o data pe saptamana.
Masca cu argila are efect astringent, scoate punctele negre, trateaza acneea, eruptiile de pe fata, cuperoza si indeparteaza ridurile.
Regimul alimentar in timpul curei cu argila
In absenta unui regim alimentar adecvat, efectele terapeutice ale argilei sunt reduse pana la zero. Pe parcursul curei cu argila se va tine un regim alimentar cu grad redus de toxicitate, din care se elimina carnea grasa si cea rosie, grasimile, cafeaua solubila, bauturile alcoolice rafinate, bauturile racoritoare acidulate, cu coloranti, condimentele etc.
Se vor consuma: legume, fructe si zarzavaturi proaspete, sucuri naturale de legume si fructe (in special citrice), carne slaba fiarta sau la gratar.
Cura interna cu apa argiloasa
Desigur, fiecare argiloterapeut face propriile sale recomandari, personalizate pentru fiecare bolnav in parte. Iata, orientativ, o cura recomandata de specialistii de la Raciu:
Pentru cura cu apa de argila albastra se pune o lingurita de argila la 3/4 pahar cu apa (150 ml) si se lasa peste noapte. Se bea dimineata pe stomacul gol numai apa limpede, timp de 3 zile. Apoi cura continua inca 21 zile timp in care apa se agita inainte de a se consuma.
Se face o pauza de 7 zile, iar apoi urmeaza o alta perioada de 21 zile in care se bea amestecul de mai sus, dupa ce a fost agitat. In caz de aparitie a constipatiei, se reduce doza. Pentru consumul permanent, se pune o lingura de pulbere de argila la 2 litri de apa, se agita si se lasa sa stea minim 4 ore. Se bea apa limpede de pe argila.
Pentru uz extern
Prepararea pastei de argila: punem argila intr-un recipient de sticla, de lemn, de faianta, de portelan (niciodata intr-un vas din metal sau din material plastic) si adaugam apa amestecand pana obtinem o pasta densa, putin mai moale decat pasta de modelat.
Unii recomanda sa acoperim argila cu apa si sa asteptam cateva ore ca sa obtinem un terci omogen. Din ea vom face cataplasme, groase de 1,5-2 cm si cu o suprafata care sa depaseasca putin regiunea tratata.
Ritmul aplicarilor variaza dupa afectiuni si dupa reactiile bolnavului.
Nu vom face mai multe aplicari in acelasi timp. In cazul in care sunt indicate aplicari in mai multe locuri (partea de jos a abdomenului si plamanul, de exemplu), se va respecta un interval de doua la patru ore intre diversele aplicari.
Cataplasmele se aplica:
– reci (pe regiuni inflamate sau pe partea de jos a abdomenului), reinnoindu-se pe masura ce se incalzesc;
– caldute pe regiunea hepatica, pe rinichi, pe vezica si oase.
Reactia de dezintoxicare-vindecare
In cursul tratamentului cu argila, la unele persoane apar simptome neobisnuite, cum ar fi: oboseala, dureri de cap si muschi asemanatoare celor din timpul gripei, stari subfebrile, greata, senzatie de greutate in intestin. Aceste simptome dureaza trei-patru zile, nu mai mult, si arata ca organismul era foarte intoxicat si reactioneaza puternic la aceasta cura.
Dupa trecerea acestui interval de timp, gradat, ne vom simti din ce in ce mai bine si mai usori. Daca dupa patru zile aceste simptome persista, atunci vom intrerupe temporar cura si vom tine un regim vegetarian, cu multe fructe si legume crude, care sa ne pregateasca organismul pentru tratamentul cu argila, care este ceva mai puternic.
Precautii si contraindicatii la tratamentul cu argila
Tratamentul cu argila este contraindicat femeilor in perioada ciclului menstrual, precum si in ultimele luni de sarcina. De asemenea, este contraindicat persoanelor care sufera de constipatie acuta, putand fi facut atunci cand se rezolva aceasta problema. In anumite cazuri (mai ales atunci cand regimul alimentar nu este adecvat), cura cu argila poate genera o constipatie pasagera, care va fi remediata cu laxative naturale: ceai de crusin, tinctura de fructe de soc, ulei de ricin, pulbere de volbura etc.
Pastrarea argilei
Argila trebuie pastrata in cutii din lemn sau in vase de portelan. Inainte de a fi folosita, ea trebuie uscata la soare doua-trei zile: dupa ce a stat la intuneric, argila se reincarca astfel cu energie solara, iar proprietatile ei terapeutice devin si mai puternice.
Dupa ce a stat la soare, argila este pisata marunt, se trece printr-o sita pentru a fi eliminate corpurile straine, apoi se adauga apa in care se poate pune sare de bucatarie (10 % din volum).
Dupa folosire trebuie sa aruncam argila, caci este impregnata de toxine. Bandajele utilizate pot fi spalate si refolosite. Orice cura externa cu argila trebuie precedata sau insotita cu un tratament dezintoxicant intern prin fitoaromaterapie, suc de lamiie, laxative usoare, alimentatie echilibrata atoxica.
Autor: Mihaela Serea