Aparatul dentar pentru o dantură aliniată!

Aparatul dentar pentru o dantură aliniată!

smile

Fericirea se citește pe chipul nostru, iar un zâmbet larg, sănătos, are rolul lui în starea de bine pe care o arătăm. Din păcate, problemele dentare, dinții poziţionați greșit, sau petele galbene pot genera starea de disconfort, iar zâmbetul nostru va fi primul care va avea de suferit.

Din fericire, putem apela cu încredere la medicii stomatologici pentru a corecta oricare dintre problemele amintite, prin tehnici performante, tratamente rapide și eficiente sau corectări permanente, cum ar fi modificarea poziției dinților cu ajutorul aparatelor dentare.

Dr. Roxana Gheorghe, medic dentist specialist în ortodonție și stomatologie generală, de la clinica LLL Dental, ne spune cum decurge un consult ortontic, când se aplică aparatul dentar și ce e important de știut înainte de intervenție.

Când e indicat să apelăm la aparatul dentar?

Atunci când avem probleme ca înghesuiri dentare, dinți rotiți față de axul lor normal, poziționarea lor în afara sau în interiorul celorlalți dinți sau mușcătura deteriorată, atunci este cazul să facem o vizită medicului ortodont.

Copii și tinerii care sunt încă aproape de perioada de creștere obțin rezultate spectaculoase cu ajutorul aparatelor dentare, dar și adulții se pot bucura de îmbunătățirea zâmbetului.

Este bine să știți că tratamentul ortodontic, pe lângă corectarea aspectului dinților, aduce îmbunătățiri majore sănătații gingiei, a maxilarelor, a mușchilor și a articulațiilor de la acest nivel.

Cum decurge un consult ortodontic?

Se începe cu un examen facial și unul intraoral, care vor fi completate de înregistrarea unui mulaj al dinților, după care, în laborator, se va realiza un model de studiu. Acesta are rolul de a ajuta medicul ortodont în stabilirea diagnosticului dar și pentru a înregistra evoluția tratamentului. În același scop, se vor realiza un set de radiografii.

Tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare ortodontice pot fi mobile sau fixe. De obicei, aparatele dentare mobile sunt folosite la copii pentru ghidarea și stimularea creșterii. Aparatele dentare fixe sunt compuse din bracketuri lipite pe fiecare dinte în parte și unite printr-un fir de otel și sunt cel mai des utilizate la adolescenți și adulți.

Cu ajutorul lor se obține alinierea dinților, iar din punct de vedere estetic, aceste aparate dentare pot fi metalice, ceramice sau din safir.

Ce trebuie sa știm după aplicarea aparatului dentar

După aplicarea aparatului ortodontic, pacientul va simți o ușoară tensiune pe dinți, va saliva mai mult și va vorbi diferit. Toate aceste senzații sunt normale și vor dispărea în câteva zile de la aplicarea aparatului dentar, fie el mobil sau fix.

Controalele lunare sunt foarte importante, deoarece medicul trebuie să ajusteze regulat aparatul și să se asigure că acesta funcționează corect.

Pentru a menține sistemele aparatului în stare bună de funcționare, pacientul trebuie să perieze corect dinții după fiecare masă și să folosească apă de gură recomandată de medicul ortodont.

Periodic sunt recomandate ședințe de igienizare profesională, deoarece aparatul dentar atât cel mobil, cât și cel fix, îngreunează igienizarea dinților acasă.

Ce trebuie să evităm?

* Alimentele dulci și lipicioase sau guma de mestecat.  Alimentele dure care pot să se prindă între sârme sau să rupă bracketii.

* Alimentele cu o concentrație mare de zahăr. Ce este important de știut: la finalul tratamentului ortodontic, după purtarea aparatului fix, pacientul va avea nevoie de un aparat de contenție care previne recidiva și menține dinții în poziția corectă.

Vezi şi Patru paşi pentru a obţine buze seducătoare

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate