Anxietate și temeri? Iată ce spun specialiștii despre trăirile post-pandemice

Anxietate și temeri? Iată ce spun specialiștii despre trăirile post-pandemice

Anul trecut pe vremea aceasta nimic nu părea să-i facă față pandemiei create de COVID-19. Predicțiile privind vaccinurile pe scară largă au variat de la 12 luni la ani. Mulți dintre noi ne-am încheiat apelurile telefonice cu „ne vedem curând', fără să știm ce înseamnă „curând'.

Acum, în întreaga lume se desfășoară adevărate campanii de vaccinare și milioane de oameni primesc vaccinul în fiecare zi.

„În curând' devine tangibil. Totuși, pentru unii, s-ar putea să nu aducă un sentiment de ușurare.

Unii oameni se pot simți neliniștiți cu privire la viitorul post-pandemiei. Pot fi nervoși când revăd oameni pe care nu i-au mai văzut, chiar dacă sunt vaccinați. Mai mult decât atât, s-ar putea să vă simțiți inconfortabil cu incertitudinea a ceea ce urmează.

Specialiștii au câteva idei despre motivul pentru care s-ar putea să vă simțiți anxioși în legătură cu revenirea la „normal'.

Pandemie traumatizantă

Pandemia ne-a răsturnat viața. Pentru mulți, acest lucru a dus la traume reale. Un studiu care a avut loc în China a indicat că aproape 13% dintre participanții cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani au prezentat simptome de tulburare de stres post-traumatic (PTSD), cum ar fi evitarea, la o lună după focar.

Un alt studiu, efectuat în Italia, a sugerat că teama de a contracta infecția, distanțarea fizică și problemele economice ar putea genera traume.

Eroii din prima linie, cum ar fi medicii și asistentele, au văzut efectele COVID-19 de aproape și mii de oameni și-au pierdut cei dragi.

Este posibil să aveți traume, chiar dacă nu v-ați îmbolnăvit sau nu ați cunoscut pe cineva care a murit.

„În diagnosticul de PTSD, unul dintre primele criterii este de a fi expus riscului de vătămare gravă sau moarte sau de cunoaște pe cineva în pericol. Chiar dacă nu cunoșteai pe cineva care a murit din cauza COVID-19, trăiai încă în aceeași lume cu COVID-19.', spune Keith Morgen, dr., Directorul programului de consiliere absolută de la Centenary University.

În timpul pandemiei, locurile care erau distractive, cum ar fi restaurantele sau casa unui membru al familiei, au fost considerate nesigure. Pe măsură ce vor fi vaccinați mai mulți oameni, va deveni mai puțin riscant să pășim din nou în aceste locuri.

Totuși, s-ar putea să ne simțim altfel.

Teamă de locurile publice

Evitarea locurilor aglomerate în timpul pandemiei a fost o măsură de sănătate publică.

În perioadele non-pandemice, evitarea aglomerației, a locurilor necunoscute sau a fricii de locuri din care s-ar putea să nu reușiți să scăpați este cunoscută sub numele de agorafobie.

În funcție de starea de vaccinare sau de ratele de pozitivitate COVID-19 din zona în care locuiți, este posibil să simțiți în continuare nevoia de a rămâne acasă. Există încă incertitudini care pot spori temerile.

„Nici măcar nu există siguranța 100% că aceasta este terminată', spune Morgen.

Tara Well, dr., Profesor asociat în departamentul de psihologie din Columbia, este de acord.

Nu se va trece de la a nu putea atinge pe nimeni la a avea o petrecere mare. Este ceva care se va întâmpla treptat', spune Well.

Această schimbare treptată va dura mai mult pentru unii și este în regulă.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate