Analize fara ac (II)

MAMOGRAFIA
Este radiografia sanilor, un examen absolut indispensabil in depistarea cancerului mamar. In timpul efectuarii mamografiei, sanii trebuie presati intre doua placi. E bine ca mamografia sa fie facuta in perioada care urmeaza menstruatiei, cand sanii sunt mai destinsi. Daca un san prezinta o grosime anormala sau daca la palpare simti un nodul, chiar nedureros, adreseaza-te urgent ginecologului.

 

Indicatii
E recomandata, in special, femeilor care au implinit 45 de ani si care prezinta mai multi factori de risc in dezvoltarea cancerului mamar. Dupa 50 de ani, o data cu instalarea menopauzei, mamografia trebuie repetata la intervale de maxim 18 luni. Mamografia trebuie facuta inainte de inceperea unui tratament hormonal, precum si inaintea unei operatii estetice.

 

Contraindicatii
In primele doua luni de sarcina

 

Avantaje
Depistarea cancerului in primul stadiu de evolutie, la o dimensiune de 3 mm. Prin comparatie, la un examen clinic, cancerul e descoperit abia cand are 1 cm in diametru. Intrucat aparatele actuale produc doze foarte mici de raze X, riscurile sunt absolut neglijabile.

Iti recomandam Centrul Medical Medsana din Bucuresti (tel. 410.86.43).

ENDOSCOPIA
Metoda care vizualizeaza segmente ale tubului digestiv sau alte organe cavitare (sinusuri nazale, vezica urinara, uretere). Se realizeaza cu un aparat alcatuit dintr-o microcamera de luat vederi plasata la capatul unui tub flexibil, o sursa luminoasa si un analizor video, care permite vizualizarea imaginii pe monitor.

 

Indicatii
Diagnosticarea esofagitelor, tumorilor, varicelor esofagiene, malformatiilor, ulcerului gastric si duodenal. Folosita la recoltarea de probe biologice direct din leziunea vizualizata si la aprecierea evolutiei bolilor sub tratament. Endoscopia rectala este folosita si in cazul unor sangerari ale tubului digestiv inferior, permitand localizarea polipilor rectali si a leziunilor canceroase.

 

Contraindicatii
Boli cardiovasculare grave, boli neurologice si predispozitii pentru hemoragii.

 

Avantaje
Diagnostic fidel, posibilitatea de a aprecia evolutia bolii sub tratament si de a efectua tratamente locale.

 

Dezavantaje
In prealabil, trebuie sa nu mananci 12-24 ore, sa iei laxative si sa faci o clisma. Se administreaza un sedativ si un anestezic local. In timpul examinarii, poti avea senzatie de sufocare si stare de voma, balonare si crampe abdominale.

Iti recomandam Centrul Medical Sanador, Bucuresti (tel. 322.27.42).

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate