Analize fara ac I

Raze X (Roentgen)
Metoda se bazeaza pe absorbtia inegala a radiatiilor Roentgen de catre tesuturile si organele din interiorul corpului. Dupa ce trec prin tesutul sau organul supus analizei, razele X ajung fie la un ecran fluorescent (radioscopie), fie pe pelicule fotografice (radiografie).
Pentru obtinerea unei imagini cu contrast bun se folosesc substante chimice, care se fixeaza in organele cercetate, ca sa se poata examina mai bine zona respectiva (de exemplu, in depistarea unor ulceratii interne sau ocluzii intestinale).

Indicatii
In obtinerea de date legate de pozitia, forma sau dimensiunile unui organ intern, precum si legaturile cu organele vecine. Se pot depista fracturi, alte leziuni interne si prezenta unor corpuri straine.
Contraindicatii
In cantitati mari, razele X sunt nocive pentru organism. Se recomanda evitarea examinarii radiologice repetata la intervale scurte de timp.
Avantaje

Metoda e accesibila in ceea ce priveste costurile si poate fi facuta la orice spital sau policlinica.

Dezavantaje

Imaginile sunt mai putin fidele decat cele obtinute prin alte mijloace de examinare. E total interzisa gravidelor.

 

Ecografie
Metoda de explorare imagistica fara efecte secundare, care se bazeaza pe proprietatea ultrasunetelor de a strabate tesuturile cu o anumita frecventa si amplitudine, revenind la sursa cu o valoare diferita, reflectata in imaginea vizibila pe ecran.
Indicatii
Investigarea organelor abdominale, a glandelor endocrine, a vaselor de sange si in cardiologie. In ginecologie, se poate diagnostica o sarcina la 21 de zile de la conceptie, iar sexul fatului poate fi stabilit la 18-20 de saptamani de sarcina. Bolile congenitale de cord sunt diagnosticate ecografic imediat dupa nastere.
Avantaje
Nu prezinta riscuri pentru organism si nu necesita substante de contrast. Pacientul nu are nevoie de o pregatire speciala. Investigatia poate fi repetata oricand.
Dezavantaje
Lipsa imaginii tridimensionale, care poate fi ameliorata prin introducerea unor aparate performante. Costurile difera in functie de organul explorat si de locul unde se efectueaza investigatia.

 

Tomografie computerizata
Tomografia computerizata cu raze X se bazeaza pe atenuarea fasciculului de radiatii X la trecerea printr-o structura electronica. Dispozitivele de ultima generatie folosesc mai multi detectori, dispusi sub forma unei coroane, iar sursa de radiatii este una cu mai multe fascicule. Un astfel de aparat permite obtinerea unor imagini de mare acuratete, pe portiuni foarte inguste ale tesutului investigat. (Prin combinarea a doua tomografii se pot obtine chiar imagini spatiale ale structurii cercetate.)
Indicatii
Metoda se foloseste in cazul politraumatismelor craniene, vertebrale si cervicale, dar si pentru studierea sistemului nervos si a aparatului cardiovascular. Fiind o metoda investigativa de mare finete, e folosita si in oncologie, la identificarea tumorilor.
Avantaje
Principalul beneficiu al acestei metode este precizia detaliilor, intrucat ofera posibilitatea de a obtine imagini ale unor sectiuni foarte subtiri (cel mult 1-2 mm grosime).
Costuri variaza in functie de zona investigata. Contra cost, se pot face tomografii in majoritatea spitalelor mari din Bucuresti: Spitalul de Urgenta Floreasca, Spitalul Universitar, Spitalul Fundeni.

 

Rezonanta magnetica nucleara (RMN)
Permite obtinerea unor imagini multiplane din organismul uman, fara utilizarea razelor X, in acest fel fiind posibila diagnosticarea precisa a numeroase afectiuni. Se pot vizualiza cele mai mici detalii (nervi, structuri vasculare fine, tumori), putandu-se depista leziuni de pana la 2 mm. Pentru investigatie, pacientul e introdus in interiorul unui magnet, pe un suport, in pozitie orizontala. Aparatul emite semnale de radiofrecventa, care sunt captate de corpul uman si retransmise spre un computer, care le transforma in imagini. Examinarea unei zone dureaza aproximativ 30 de minute.
Indicatii
Investigatii la nivelul tuturor organelor, dar mai ales pentru stabilirea diagnosticului in bolile sistemului nervos.
Contraindicatii
Claustrofobie, proteze valvulare de tip vechi, proteze osoase metalice si primul trimestru de sarcina.
Avantaje
Nu prezinta pericol pentru organismul uman. Ofera imagini de maxima fidelitate.
Costuri foarte ridicate, in functie de organul investigat.
Centre din Bucuresti:

  • Spitalul Elias
  • Spitalul Militar Central
  • Spitalul de Neurochirurgie Bagdasar
  • Centrul Medist – tel. 334.73.22, Centrul Sanotech – tel. 310.14.62.

de Cristina Alexe

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate