Ne petrecem mare parte din viata in masina: pe drum spre serviciu, la cumparaturi, inapoi acasa… Oare de ce n-ai face dintr-un simplu mijloc de transport un spatiu personalizat si confortabil, in care sa te simti in siguranta?
Intrebari firesti
La o analiza rapida a pietei auto, putem observa ca autoturisme din aceeasi clasa si cu modele asemanatoare, insa de marci diferite, nu corespund intotdeauna si din punctul de vedere al costului. Diferentele de pret pot fi mari, si atunci se ridica anumite intrebari firesti despre motivele care genereaza asemenea diferente – evident, admitand ca, si aici, exista concurenta, ca in orice alt domeniu. Dar, ca sa poti face cea mai buna alegere, trebuie sa pui in balanta toate aspectele care pot influenta luarea deciziei de a cumpara un autoturism – atat aspecte calitative, cat si financiare.
Clase si preturi
Exista diferente de pret intre tipurile de autoturisme – de pilda, autoturismele din clasa A (mini) vor fi intotdeauna cele mai ieftine si vor reusi sa atraga multi cumparatori.
Pe primul loc se afla clasa C, in care se incadreaza masinile cu lungimi de pana la patru metri, cu structura compacta, in trei volume (motor, habitaclu, portbagaj), si in care gama de modele e foarte variata, iar preturile oscileaza intre 6.000 si 12.000 euro. Segmentul D este alcatuit din berline mari (limuzine) si cu preturi peste 15.000 euro fara taxe. Vehiculele de teren alcatuiesc o clasa aparte. Comparand modele din aceeasi clasa, dar de la fabricanti diferiti, o masina este mai ieftina (in comparatie cu concurenta) atunci cand are motorizari mai slabe, design mai simplu, dotari mai putine, cand exista promotii, dar si stocuri vechi (modele care vor iesi din fabricatie, ceea ce nu inseamna insa ca sunt mai putin bune).
Cum faci alegerea
Intai compara cu atentie ofertele concurente, iar dupa aceea intreaba-l tot ceea ce vrei sa stii pe vanzatorul de autoturisme care te consiliaza, ca sa identifici motivele care justifica pretul scazut.
Sa fie de incredere, in orice caz
Si o masina ieftina trebuie sa intruneasca anumite conditii pentru a genera aceasta incredere.
Sa fie dotata cu un minim din sistemele de siguranta, tabla caroseriei sa fie zincata, cu garantie anticoroziune. Desi, la fabricatie, aripi laterale din plastic pot insemna costuri mai mici si consum de combustibil mai redus, plasticul nu ofera nici o siguranta. Materialele din interior sa fie de calitate, fine la atingere; chiar daca exista mult plastic pe bord sau pe fetele de usi, e de calitate daca ciocanesti usor cu degetul si nu suna a gol.
Cat dai, atata face
Prima intrebare care trebuie pusa este: “De ce e atat de ieftina?”. Ce nu are? Sigur, cele mai multe dintre urmatoarele: sisteme de siguranta, servodirectie, airbaguri (un airbag suplimentar ridica pretul masinii cu cel putin 500 euro), inchidere centralizata cu telecomanda, instalatie de sonorizare (radio CD, MP3), computer de bord etc.
Tine cont de calitate
In caz contrar, desi la inceput pare tentant un pret mic, in timp, acea masina te-ar putea dezamagi din punctul de vedere al calitatii; ar putea rezulta fiabilitate scazuta, consum mare de combustibil, piese de schimb scumpe – in general, costuri de intretinere ridicate.
Sau, pur si simplu, atunci cand vei dori sa o vinzi dupa o folosinta indelungata, vei constata ca din pricina compromisurilor facute la achizitionarea ei nu vei obtine o suma aproape de cea pe care o consideri potrivita.
Daca bugetul iti permite, nu vei fi tentata sa cumperi un lucru mai ieftin, in detrimentul calitatii, dar cand nu intentionezi ori nu poti sa investesti foarte mult intr-un autoturism, trebuie sa iti organizezi in detaliu si responsabil cheltuielile.
Ana-Maria Dutescu, director vanzari, Nippon Car Center, Constanta